Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Breaking news! Apus magnific de soare în Retezat!

Am avut norocul ca în plin val de caniculă, să plec „pe teren”. Subiectele de reportaje m-au purtat spre zile mai răcoroase, dar și într-o altă realitate decât cea cu care aproape mă obișnuisem în București. România „la pas” este mult dife­rită față de ceea ce ne zugrăvesc emisiunile tv sau știrile apocaliptice de pe internet. Sigur, probleme sunt destule, dar nimic din presiunea nevrotică, aproape depresivă, a actualității, nu se simte atunci când mergi să vezi realitatea cu proprii-ți ochi, și nu prin cei ai rețelelor sociale sau mass-media. La Sibiu, de exemplu, strada pietonală era plină de oameni mergând agale, zâm­bind și vorbind între ei, cu o înghețată în mână. Te­rasele din Piața Mică și Piața Mare erau full, chelnerii – afabili și clienții relaxați, față în față cu o halbă rece de bere. Oamenii nu stau în case speriați, ci ies, se bucu­ră, se întâlnesc. Oricât de grea ar fi viața, o plim­bare pe lângă vechiul zid al cetății din Sibiu nu costă nimic. În Retezat era și mai bine: oamenii pe ca­re i-am întâlnit profitau, ca și mine, de răcoarea mun­te­lui și de apa rece a Râului Mare, erau îmbrăcați spor­tiv, aflați la mișcare în aer liber, pe sub fagii uriași. La Geoagiu-Băi, tot la fel: cu mic cu mare, oa­menii se îmbăiau în bazinele cu apă termală, cons­truite cu mii de ani în urmă, de romani. Aceeași at­mosferă re­laxată am descoperit-o și în inima Apuse­nilor, dincolo de Roșia Montană, unde turiștii veni­seră să asculte po­vești cu aur, să umble pe crestele de piatră ale mun­ților și să se bucure de natură. De la Sibiu și până pe Valea Arieșului, relaxarea și bucuria celor pe care i-am întâlnit, gazde și musafiri, deopo­trivă, par să modeleze o altă realitate decât aceea pe care o vedem la tv. Război, secetă, inflație…sigur, probleme sunt destule, dar ele se prăvălesc nu doar peste tine, ci peste toți locuitorii pământului. Viitorul nu e negru doar pe la noi. Iar ceea ce am văzut pe unde am um­blat, a fost și multă spe­ranță și mult op­ti­mism. În cauză sunt oameni care, în ciuda amenințărilor, nu au uitat să se bucure, oa­meni care știu să ocolească știrile și catastrofele mon­diale, pentru a se conecta la o zonă a realității, plină de liniște și fru­mos: natura incredi­bilă a României.

O fi și Ardealul de vină, o fi și sezonul vacanțelor, dar cu siguranță că România profundă are în genă pu­te­rea de a se descurca cu puțin și știința de a transfor­ma bucuriile mici în fericire mare.

Oare cum ar fi să deschid în clipa asta televizorul, și să descopăr: „Breaking news! Apus magnific de soare în Retezat! Nu ratați! Revenim imediat cu de­talii!”?

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian