Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Sufăr de arterită obliterantă” (Răspuns pentru DAN – București, F. AS nr. 1503)

Foto: Shutterstock

Sufăr și eu de această boală, de circa 23 de ani. Vă recomand următoarele:

* Renunțarea de urgență la fumat și la băuturile alcoolice.

* Împachetări cu varză crudă (de preferat varză creață) ale ambelor picioare. Compresele cu frunze de varză vor fi aplicate de la genunchi în jos, in­clusiv laba piciorului. Frunzele se vor așeza ca țiglele pe casă, după ce în prealabil au fost puțin opărite și zdrobite cu o sticlă. Se pun călduțe, cât suportă pielea, după care se acoperă cu un molton, pentru menținerea căldurii. La început, se vor re­peta aplicațiile la fiecare două ore, de mai multe ori pe zi, iar noaptea se vor ține până dimineața (dacă se suportă)

* Consumarea treptată a 1-2 căni de ceai de Urzică neîndulcit, zilnic.

* O cură de mofete la Spitalul de boli cardio­vasculare Voinești – Covasna, numai dacă medicul vă recomandă.

* Eu am făcut și perfuzii cu Dextran și Trental, iar de 14 ani iau – și au efect excelent – două pastile de Aslavital zilnic, cu pauză de două săptămâni. Vă doresc multă sănătate!

DUMITRU B. – Baia Mare

„Caut un tratament naturist pentru polipi pe colon” (Răspuns pentru DUMITRU M. – Arad, F. AS nr. 1508)

În urmă cu 17 ani, soțul meu era propus pentru operație la intestinul gros din cau­za polipilor care sângerau. Având o hepatită cronică evolutivă (ciro­ză), nu am fost de acord să-l ope­reze. A venit acasă și am început să-i fac băi de șezut (câte două băi zilnic), timp de trei săptămâni. După a șaptea baie nu mai sângera. Am folosit următoarea combinație de plante: Coada-calului, Coada-șoricelului, Salvie, Gălbenele, Su­nătoare, rădăcină de Tătăneasă, scoarță de Stejar, Urzică (Nalbă de pădure, Cimbru) în părți egale. Nalba și Cimbrul se pun la macerat în apă rece. La un litru de apă se pun 4 lingurițe cu vârf de plan­tă. La fel și cimbrul. Se lasă de seara până dimineața, când se încălzește ușor și se adaugă la apa de baie, care este pregătită din celelalte plante, în felul următor: într-o oală de 8 l se pun opt mâini de amestec de plan­te când apa începe să fiar­bă și se lasă 15-20 de minute la infuzat. Se strecoară, iar la acest ceai se adaugă și cei 2 l de macerat. Când este suportabil de caldă, bolnavul se va așeza în lighean, unde va sta 15-20 de minute.

Pentru băut se va folosi ceai de Coada-calului, Coada-șoricelului și Gălbenele – amestec în părți egale. La o cană cu apă fiartă se pune o linguriță de amestec, se lasă la infuzat 5-10 minute, se stre­coară. Se beau zilnic 2-3 căni de ceai neîndulcit.

VIOLETA D. – Ploiești   

„Îmi apar pete roșii pe limbă, însoțite de usturimi” (Răspuns pentru NINA D. – București, F. AS nr. 1509)

Petele roșii, limba crăpată, usturimile sunt spe­cifice carenței de vitamine și minerale, care acțio­nează sinergic – se influențează reciproc. Carența de fier împiedică metabolizarea vitaminelor. O dietă săracă în alimente „vii”, cu mezeluri, E-uri, coloranți, accentuează suferința organismului.

* Gar­gară cu ceai de sânziene.

* B complex (B1-B12), conform prospectului.

* Feroptim (fier + acid folic + vitamina C, B6, B12), 1 capsulă pe zi.

* Multivitamine cu multiminerale, „Vitamax”, 1 tabletă pe zi.

* Dietă: 50-60% legume crude sau ușor fierte, fructe, sucuri naturale, preparate în casă: sfeclă + măr + morcovi + țelină; mere + banane + portocale + kiwi; fructe de sezon, salate din tot felul de legume crude. Cereți sfatul farmacistului privind durata tratamentelor. Multă sănătate!

M. M.

„Sunt anemic de când mă știu” (Răspuns pentru CORNEL – Iași, F. AS nr. 1519)

Anemia nu este o boală prin ea însăși, este un simp­tom de boală, un semnal de alarmă care im­pune o cer­cetare foarte atentă a întregului organism pentru a-i găsi cauza. Ea este cu siguranță o pier­dere cronică de sân­ge, cauzată de boli de bază (de exemplu ulcer gastro-duo­de­nal, hemoroizi, va­rice esofagiene, colită ulceroasă, pre­zența de cazuri de anemii în familie, posibilitatea ex­pu­nerii la sub­stanțe toxice etc.). Cantitatea de fier scăzută din sân­ge este doar o expresie a epuizării rezervelor de fier ale organismului. Pe lângă tratamentul pre­scris de me­dic, există și remedii naturale.

* Dietoterapie – Ali­mente in­di­cate: ficat de vițel, grâu încolțit, mă­du­vă de oase, spa­nac crud, carne, cereale, găl­be­nuș de ou, pă­trun­jel, mă­criș, sfeclă roșie, mor­covi, var­ză, hrean, mere, pere, ci­re­șe, pepene, citrice, stru­­guri, măsline, ciu­perci. Ali­men­te-me­di­ca­ment (unul sau două zilnic): 50 g spa­ran­ghel, 150 g morcovi, 200 g varză crudă + zeamă de lă­mâie, 50-100 g sfeclă roșie, 100 g spanac crud (înainte de masă), 50 g urzici crude.

* Fi­to­te­ra­pie –    Ceai de Urzică (Urtica dioica) – infuzie, 1 linguriță cu vârf de frunze la 1/4 l de apă clo­cotită, se lasă la infuzat 10 minute. Ur­zica con­ține vitaminele A, B2, C, K, clorofilă, mucilagii, sub­stan­țe azo­toase. Datorită substanțelor active he­ma­topoietice este de folos și în anemii și leucemii. Planta este cel mai bun leac depurativ și hema­topoietic. De aceea se re­co­mandă cel puțin o cură de primăvară de pa­tru săp­tămâni (din plante tinere): dimineața pe sto­macul gol, 1 ceaș­că cu 1/2 oră înainte de micul de­jun, în­ghițitură cu în­ghițitură, pen­tru a-i mări efectul. În cursul zilei, 1-2 cești, tot înghițitură cu în­ghițitură. Se bea fără zahăr și se poate asocia cu Mușețel sau Mentă pentru un gust mai bun. – Ceai de frunze de Nuc: 20 g/litru de apă clo­cotită in­fu­zat 15 minute. Se bea câte 1 cană înainte de me­sele prin­cipale. – Ceai de Coada-șoricelului: 30 g vârfuri de flo­ri la 1 l de apă clocotită, infuzate 10 minute. Se beau 3 căni pe zi. – Ceai de Cimbrișor: 1 ramură la 1 cană de apă, in­fuzat 10 minute. Se bea o cană după fiecare ma­să, ni­ciodată îna­in­te. Acest preparat nu se recomandă co­piilor.

Foarte importantă este în­toar­cerea spre credință, mai ales în astfel de mo­­mente. „Dumnezeu este Cel care dă sănătate celui care su­feră, când voiește.” (Sf. Varsanufie) Așadar, Ru­gă­ciunea este nu o alternativă, ci singura cale cu ade­vărat im­­por­tantă în viața fiecărui om. Orice ru­gă­ciu­ne are același efect, atâta timp cât vine din suflet. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute fiul bol­nav!

EUGENIA – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian