Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 întrebări despre sănătate

– În afara sfaturilor generale de sănătate există și mici „chichițe” care au legătură cu starea de bine. Lucrurile esen­­țiale se exprimă prin amănunte –

1. De câte ori pe an putem răci?

Foto: Shutterstock (4)

Tuse, strănuturi, răgușeală – a­tunci când suntem răciți, ne luptăm cu aceste simptome deranjante. Aspectul po­zitiv este că, de obicei, răceala este inofensivă și se termină după șapte zile cel târziu. Ne poa­te lovi, în medie, de două până la patru ori pe an, iar pe copii, până la zece ori. Cu toate acestea, diverși factori pot creș­te susceptibilitatea la infecție, de exemplu – fu­ma­tul, lipsa somnului sau stre­sul.

2. Este posibil ca vezica urinară să se spargă?

Trebuie să mergeți ur­gent la toaletă, dar nu există niciuna în jur? Fără îndoială, acest lucru este neplăcut, dar nu și periculos. Vezica urinară nu se poate sparge. Dacă volumul său maxim (400 până la 1000 ml) este depășit, ea se va revărsa. Faci pe tine, dar nu mori.

3. Ce ajută cu adevărat în cazul sângerării nazale?

În cazul sângerărilor nazale, ni se re­comandă de multe ori să ne înclinăm ca­pul pe spate. Acest sfat poate face mai mult rău decât bine, deoarece sângele se poate scurge în stomac și poate provoca vărsă­turi. Este mai bine să stați în poziție dreap­tă și să înclinați capul ușor înainte – acest lucru permite scur­gerea sân­gelui. Apoi prin­deți nă­ri­le cu de­getele, timp de câte­va mi­nute, pentru a opri sângerarea, respi­rând pe gură. Ori­cine suferă de sân­gerări nazale frecvente ar tre­bui să consulte un medic. Ar putea fi un indiciu al hipertensiunii arteriale.

4. Care este durata optimă a unei plimbări?

O plimbare zilnică de zece minute poate aju­ta la buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge, iar riscul de boli cardiovasculare este redus cu 20 la sută. După 20 de minute de plim­bare, stresul începe să cedeze: mintea se lim­pezește și starea noastră de spirit se îmbu­nătă­țește, deoarece corpul eliberează mai mulți hormoni ai fericirii (endorfine). Mișcarea întă­rește și mușchii, oasele și articulațiile – de exem­plu, reduce riscul de a dezvolta osteo­poroză.

5. De ce limba este uneori „încărcată”?

Când vă priviți în oglindă dimi­neața, descoperiți uneori un strat alb pe limbă? Nu vă faceți griji, acesta este de obicei inofensiv și poate fi îndepărtat cu ușu­rință, prin spălarea dinților sau cu o racletă pentru limbă. Stratul alb apare deoarece celulele sau bacteriile se acu­mulează pe suprafața aspră a limbii, peste noapte. Un strat alb gros, pe de altă par­te, apare în cazul răcelilor sau al unei infecții fungice. O nuanță maronie poate fi un semn al unor pro­bleme intestinale, iar o acoperire gălbuie indică o boală hepatică sau a vezicii bi­liare. În aceste cazuri, este recomandat să consultați un medic.

6. Cum apare senzația de „nod în gât”?

Gâtul și mușchii de înghițire pot deveni tensionați din cauza stresului. Rezultatul: mușchiul faringian se în­gustează și astfel apare senzația de „nod în gât”. În cazul acesta, se recomandă să respirăm adânc sau să bem încet un pahar cu apă plată. Dacă senzația persistă, trebuie consultat un medic, pentru a exclude orice risc al unei afecțiuni, precum tumorile tiroi­diene.

7. Cum putem recunoaște constipația?

Digestia variază de la persoană la persoană. Atunci când tre­buie să mergem la toaletă mai rar de o dată la trei zile, me­dicii vorbesc despre con­sti­pație. Ce aju­tă în cazul acesta: laxative naturale, pre­cum zeamă de varză mura­tă, prune uscate, coji de psyl­lium sau tărâțe de grâu.

8. De cât de multă sare are nevoie organismul pe zi?

Potrivit experților, adulții ar tre­bui să consume zilnic minimum 1,4 grame de sare de masă. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă o cantitate mult mai    mare de sare: bărbații, în medie 10 grame, și femeile, 8,4 grame pe zi, iar acest lucru nu este sănătos. Societatea Europeană pentru Nutriție recomandă maximum șase grame (aproximativ o linguriță) pe zi. Prea multă sare poate crește tensiunea arterială și poa­te deteriora vasele de sânge, inima și rinichii. Când gătiți, de exemplu, este bine să înlocuiți sarea cu plante aromatice cât mai des posibil.

9. De ce strănutăm în lumina puternică a soarelui?

Sunteți orbit de soare și simțiți nevoia de a stră­nuta? În cazul ăsta, faceți parte din procentul de 25 la sută al oamenilor care au așa-numitul reflex de strănut fotic. El poate apărea din cauza factorilor genetici, însă cauzele sale nu sunt tocmai clare. O ipoteză este că persoanele care strănută din cauza soarelui sunt în general mai sensibile la lumină. O altă posibilitate este ca în cazul acestora să apară un fel de „scurtcircuit”: dacă nervii oculari sunt puternic sti­mulați, semnalele sunt transmise pe o altă ramură nervoasă, care apoi declanșează strănutul.

10. Cum stăm corect pe scaun?

Indiferent dacă spătarul este în poziție dreaptă sau oblică, statul pe scaun poate afecta spa­tele. Ortopezii recomandă să ne schimbăm po­ziția de stat cât mai des posibil, să ne deplasăm greutatea, uneori spre stânga și alteori spre dreapta și să ne întindem tot corpul. Această așa-numită „ședere dinamică” întărește mușchii și ajută la circulația corectă a sângelui. Discurile interver­tebrale nu mai sunt suprasolici­tate, mușchii devin mai relaxați și rigiditatea dispare. Un alt sfat: ridicați-vă din când în când și faceți miș­cări ușoare.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian