Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu TURTIȚE

– Cerealele și semințele sunt un medicament ideal pentru sănătate. Iar prepararea lor sub formă de cocături le face să se topească în gură. Ce să-ți dorești mai mult decât remedii și poftă bună? –

Foto: Shutterstock

1. Turtițe de grâu – se ma­cină cu o râșniță de cafea 400 g de grâu spălat bine cu apă rece și uscat la soare. Se fră­mântă cu apă plată călduță și pu­țină sare, 2-3 minute. Se poate adăuga, după preferință, puțină drojdie (5 g – o linguriță) sau plămădeală (20 g – 2 lingurițe pli­ne). Se mai fră­mân­­tă puțin și se lasă 2-3 ore amestecul la soare sau la căldu­ră, aco­pe­rit cu o pânză cu­ra­tă. Apoi se por­țio­­nează în tur­te, se cres­tează cu cuțitul „sem­nătura” și se coc la cuptor, timp de 20-30 minute, la temperatură medie.

2. Turtițe de grâu cu orez – 300 g grâu măcinat se frământă cu 50 g orez fiert. Sau cu alte cuvinte, la o cantitate de grâu măcinat se adaugă 20-30% orez fiert. Astfel, turtițele ies mai afânate, fără să fie nevoie să se adauge drojdie. Se coc puțin mai mult, la foc mediu. Orezul este mai moale, mai ușor de mes­tecat și mai emolient, mai ales pentru copii și per­soane în vârstă. Este anti­diareic și mai potrivit pen­tru cei cu enterită, colită sau meteo­rism, dar și pentru li­tiază renală și edem cardiac.

3. Turtițe de grâu, orez și mei – 300 g grâu măcinat se frământă cu 20% (comparativ cu canti­ta­tea pe care o reprezintă grâul) orez fiert și 10% mei de­corticat fiert și puțină sare grun­joasă. Meiul este bogat în acid salicilic, bun pentru păr, unghii și dinți. Este bogat în fier și ajută la refacerea he­moglobinei. Se re­comandă în colici abdominale și surmenaj psihic.

4. Turtițe de secară – 200 g grâu măcinat și 300 g se­cară măcinată (60%) se frământă cu apă călduță și sare. Se adaugă 5 g de drojdie sau 20 g plămă­deală și după ce se mai fră­mântă puțin se lasă 2-3 ore la dospit, la soare. Se porționează în turtițe de mărimea unor chifle sau batoane și se coc la cuptorul bine încins, 20-30 minute, până când acestea capătă o culoare brună carac­te­ristică. Se­cara protejează pereții vaselor, elimină plăcile de ate­rom și vindecă atero­scleroza dacă este inclusă în regimul doctorului Ornish. Proteinele sa­le sunt cele mai bogate în lizină dintre toate cerealele.

5. Turtițe multicereal – con­țin șapte cereale (grâu, orez, hrișcă, mei, ovăz, secară, po­rumb-mă­lai), amestecate în pro­porții diferite, după imagi­nația și preferințele fiecăruia. Aluatul este fră­mân­tat însă încet, pentru a elibera gus­tul extra­or­dinar al cerealelor moi și ușor mi­rosi­toa­re. Porumbul    este sărac în ami­noacizi, lizină și trip­tofan și când e consumat ca aliment unic pro­duce pelagra, o maladie foar­te severă, care începe cu apa­riția unor leziuni cutanate și tul­burări diges­tive. Însă conține caroteni cu efect anti­oxi­dant și antican­cerigen. Porumbul amelio­rează afec­țiunile vezicii bi­liare, co­le­cistita, dischi­nezia biliară și he­patita cronică.

6. Turtițe cu tărâțe – la re­țetele 1 și 5 se adau­gă 10-20 g tărâțe măcinate cu o râșniță de cafea și lăsate la îmbibat în apă 1-2 ore.

7. Turtițe cu semințe de ovăz ­ – Înainte de a fi bă­gate la cuptor tur­tițele de la punctele 1-6, se „tăvălesc” prin­tr-un castron cu fulgi de ovăz. Se coc însă la un foc mai blând, să nu se ardă fulgii de deasupra. Ovăzul – 40 g pe zi de ovăz sca­de cu 20% nivelul de co­lesterol în sânge, în special frac­țiunea LDL (colesterolul rău). Are efect antiinflamator, ameliorând sufe­rințele pro­du­se de he­mo­roizi. Conține inozitol, im­portant pen­tru hrănirea celulelor creierului, și crește acuitatea vi­zuală.

8. Turtițe cu semințe de mac. Turtițele din rețe­tele de mai sus, 1-6, se „tăvă­lesc” printr-un cas­tron cu se­min­țe de mac. Ma­cul conține papa­verină și rodei­nă, care au efect anal­gezic și antispastic în afec­țiuni ale trac­tului gastro-in­testinal și urinar. Cal­mează dispneea în astm, tuse și bron­șită și are efect hemostatic în he­moragii uterine.

9. Turtițe cu semințe de susan – la fel ca la se­mințele de mac. Susanul conține sub­stanțe proteice, grăsimi. Este nutritiv, recomandat mai ales ado­lescenților și femeilor aflate în tim­pul men­struației și a dat rezultate în tratamentul purpu­rei trombocito­penice.

10. Turtițe cu semințe de floarea-soa­relui. În alua­tul turtițelor (rețetele 1-6) se adaugă 5% (20-30 g) semințe de floarea-soarelui decojite și ne­prăjite. Floarea-soarelui conține peste 90% acizi grași nesaturați, care recomandă semințele în cazurile de hiper­coles­terolemie. Reface epiteliile și are acțiune tonică asupra vezicii biliare.

11. Turtițe cu semințe de dovleac – ceva mai pu­țin, 10-20 g de semințe de do­vleac decojite și neprăjite, se adaugă la fel ca semințele de floa­­rea-soarelui. Semințele de do­vleac sunt sedative, au efect vermifug, eli­mină tenia și sunt ușor purgative.

12. Turtițe cu semințe de in – 10-30 grame se ada­ugă la rețetele de turtițe 1-5. Se­mințele de in au efect laxativ, emolient, antiseptic și cal­mant. Sunt utile în tratamentul con­stipației, abceselor, furunculelor. Com­bat inflamațiile tubu­lui di­gestiv și ale căilor urinare, cis­tite.

13. Turtițe cu măsline – se adau­gă 30 g măsline verzi și negre, cu pulpa tare, fără sâmburi, tăiate pătră­țele mari, la aluatul rețetelor 1-4, se frământă și se coc la cuptorul bine încins. Măslinele stimulează contrac­ția vezicii biliare și a căilor biliare, provocând golirea conținutului lor. Recomandate în anemie, ul­cer, afec­țiuni he­patice, infla­ma­ții reumatis­male.

14. Turtițe cu ceapă – 20 g ceapă tă­ia­tă ron­dele și apoi franjuri de 20-30 mm sau 30 g praz bucăți de 2-4 cm, tocat, franjurat cu un cuțit în lun­gul tulpinei, se fră­mân­tă bine cu alu­a­tul uneia din retețele 1-8. Se coc mai mult timp la cup­tor. Ceapa adăugată la turtițe are efecte tonice pen­tru sis­temul nervos și glan­dular. Are efect secretor și expec­torant, sedativ-hip­notic u­șor și antiinfecțios (antista­fi­lococic). Bul­garii, care mănâncă multă cea­pă, au un mare număr de cen­tenari.

15. Turtițe cu brânză – 20 g brân­ză tare fer­men­tată tăiată pătrățele mici se îm­prăș­tie în aluatul turtițelor 1-4. Când se coace, se veri­fică să nu se scurgă brânza pe tavă.

16. Turtă dulce. Se com­bină două feluri de sta­fide gustoase, mari și mici, 30-50 g, cu turtițele 1-4. Stafi­dele sunt foarte energizante, au pro­prietăți pectorale indicate în afec­țiuni traheale și pulmonare, îmbu­nă­tățesc acuitatea vizuală.

17. Turtițe umplute cu prune. La oricare din rețetele 1-7 se pot în­glo­ba în interiorul tur­­tițelor prune mari, cărnoase, fără sâmburi. Pru­nele ener­gizează, regenerează nervii, de­con­ges­tionează ficatul și au efect diuretic și laxativ.

18. Turte umplute cu cai­se – la fel ca la pru­ne, doar că în interior se pun jumă­tăți de caise aromate, mai tari. Caisa este foarte nu­tritivă și di­ges­tivă, răcoritoare, astringentă. Este re­coman­dată copiilor cu întârziere de creștere (rahi­tism) și bătrânilor    cu inapetență.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian