Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Formidabilul PROPOLIS

Foto: Shutterstock

Propolisul este, probabil, cel mai cunoscut medicament al stupului de albine, fiind utilizat de oameni de mii de ani. În ulti­mele decenii, știința i-a descoperit noi și noi virtuți vindecătoare, în sute de boli. Pentru a afla mai multe despre efectele acestui remediu apicol, am dialogat cu d-na cercetător Ileana Telembici, mem­bru al echipei APICOLSCIENCE, specializată în medicamente din stup.

– Să începem prin a afla un lucru de bază: de ce este propolisul așa de important pentru sănă­tate? Utilizarea lui este de-a dreptul fenomenală…

– Propolisul este cel mai complex produs al stupului, format din rășini, uleiuri esențiale și ceruri cu­lese de albinele lucrătoare de pe mugurii, ramu­rile și trun­chiurile arborilor și arbuști­lor. Aceste substanțe sunt pre­parate și omogenizate de al­bine sub forma unei mix­turi brune – propolisul. Fiind hi­drofob, adică izolând per­fect de apă și umiditate, este ma­terialul perfect pentru re­pa­rații în stup, dar rolul său este mult mai amplu: propolisul este un element de bază în imunitatea colectivă a albinelor, în anihi­larea microorganismelor dăunătoare, dar și în crea­rea mi­croclimatului stupului.

– Cum se folosește propolisul, pentru a fi efi­cient în terapia umană?

– Depinde mult de afecțiunea căreia ne adre­săm. În gama ApicolScience avem peste douăzeci de forme de administrare a pro­polisului, de la simpla tinctură și până la pro­duse de ultimă gene­rație, cum ar fi Propolisul în miere cu 0% alcool. Propo­lisul poate fi ad­ministrat și macerat în glice­rină, singur sau cu diferite plan­te medicinale, omo­genizat în creme pentru uz extern sau în spray-uri pentru gât. Am reușit să obținem și un propolis di­zolvat parțial în apă, în care se transferă doar câteva categorii de substanțe, cum ar fi flavonoi­dele sau alcoolurile naturale, care-i dau aroma speci­fică. Acest PRO­POLIS HIDRIC are efecte antiin­flama­toare și antiseptice de excepție, iar noi l-am adus la sali­nitatea lacrimilor, ceea ce-l face perfect împo­triva blefaritelor, conjunctivitelor sau mico­zelor care afectează mucoasele.

– În ce afecțiuni are propolisul cele mai pu­ternice efecte?

Ileana Telembici

– Cel mai bune efecte le-am obținut împotriva infecțiilor, mai ales a virozelor respiratorii. Inclusiv la bolnavii de Covid-19, administrat de la primele simptome, PROPOLISUL ÎN MIERE ULTRA aju­tă la atenuarea unor simptome, până la dispariția acestora. Ilustrativ este cazul unei colege din echipa noastră, care ime­diat după naștere a făcut o for­mă agresivă de Covid-19. Gâtul îi era atât de inflamat și dureros, încât nu putea înghiți nici apă, fiind hidratată exclu­siv prin perfuzii. În lipsă de idei, medicii de la spitalul de boli infecțioase i-au permis să ia produse apicole. La început, a reușit să ia doar câte o jumătate de linguriță de PROPOLIS ÎN MIERE ULTRA, din oră în oră. După jumătate de zi de tratament, deja putea să bea apă fără efort, pentru ca 12 ore mai târziu să poată consuma hrană lichidă și APICOL 12 GAMMA, pentru restabilirea imunității. După alte două zile, febra i-a scăzut și i-au dispărut durerile musculare, iar după trei zile a fost externată, pentru că se simțea foarte bine.

– Cum se explică efectele atât de rapide ale propolisului în miere în infecțiile respiratorii?

– Propolisul are o triplă acțiune curativă: dis­tru­ge microorganismele patogene de pe tractul respi­rator, stimulează imunitatea și diminuează reacțiile inflamatorii ale căilor respiratorii. Acțiu­nea combi­nată este foarte puternică; avem sute de mărturii ale pacienților cu viroze care s-au vindecat „miracu­los”. Aceștia au luat intensiv, de la primele simp­tome, PROPOLIS ÎN MIERE ULTRA, ceea ce a făcut ca virozele respiratorii să devină asimp­toma­tice. De aici și senzația de „miracol”, deoarece pare că boala dispare ca prin farmec! În realitate, infec­ția devine asimptomatică și este bine să fie tratată încă 1-2 zile cu PROPOLIS ÎN MIERE.

– Acest efect miraculos de dispariție a simpto­melor apare și în alte tipuri de infecții?

– Cum spuneam, nu este un miracol, ci o triadă de efecte pe care o vedem mai ales în virozele respiratorii în fază incipientă. În infecțiile bacte­riene ale tractului respirator, recomandăm asocierea dintre PROPOLISUL ÎN MIE­RE ULTRA și anti­bioticele de sinteză, a căror acțiune o potențează puternic.

– Propolisul în miere poate potența antibio­ticele de sinteză și în cazul infecțiilor urinare reci­divante, o afecțiune generalizată, de la un timp?

– Răspunsul este afirmativ. Și ca să vă dau un exemplu, îmi amintesc de cazul unei doamne de 45 de ani care suferea de o cistită recidivantă – de cinci ani se lupta cu boala! În disperare de cauză, a vrut să se trateze strict naturist, cu produse apicole. I-am spus că este o opțiune riscantă și i-am propus să ia tratamentul antibiotic prescris de medic, împreună cu produsele stupu­lui. I-am dat două produse pe bază de propolis: PROPOLIS CU BRUS­TU­RE – EXTRACT GLICEROHIDRIC, împreună cu PRO­POLISUL ÎN MIE­RE ULTRA. În plus, i-am recomandat și o cură de două luni cu miere roșie (APICOL 7 ALPHA), pentru a-și re­sta­bili imuni­tatea afectată de antibio­tice. După o lună de cură, i-au dispă­rut toate simptomele cistitei, dar a con­­tinuat-o încă o lună, pentru stabi­lizarea efectelor. I-am recomandat să se hidrateze foarte bine, să aplice o igienă strictă, iar cistita nu a recidivat, de mai bine de un an!

– Ce alte afecțiuni răspund bine la tratamentul cu propolis?

– Am observat rezultate uimitor de bune în recuperarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale sau infarcte miocardice, lucru posibil datorită unei proprietăți unice a propolisului – aceea de a ajuta la restabilirea funcționalității țesuturilor care au fost private o anumită perioadă de oxigen. Avem cazul unui domn de 69 de ani, care, după un accident vascu­lar cerebral era apatic, se exprima cu foarte mare difi­cultate și își amintea cu greu lucruri simple. A ținut o cură de două luni cu PROPOLIS ÎN MIERE ULTRA, din care soția sa îi dădea câte 3-4 lingurițe pe zi. Primul efect a fost acela că a devenit mult mai activ, mai prezent și mai atent. Ulterior, a început să uite mai puțin și să poată duce la bun sfârșit acțiuni casnice simple. Acum urmează, în paralel, o cură cu LĂPTIȘOR DE MATCĂ ACTIVAT, cele două produse ajutân­du-l să ducă o viață aproape normală.

– Propolisul are efecte și asupra pielii?

– Depinde de forma de administrare. Cremele cu propolis, de exemplu, sunt foarte bune regene­rante cutanate, fiind recomandate contra arsurilor ușoare, pentru pielea atacată de factori iritanți, cum ar fi săpunul, detergenții sau dezinfectanții folosiți în exces. Avem așa-numitele creme super-protec­tive, cu ceară de albine și propolis, care fac adevă­rate minuni asupra pielii degradate, îmbătrânite sau uscate excesiv. Am realizat și o cremă pentru căl­câie, cu propolis și manuka, ce reușește să „re­pare” crăpăturile, să elimine durerile și usturimile, chiar de la primele aplicări, datorită efectului puter­nic antiseptic și regenerant.

– Există speranțe și în cancerele de piele?

– TINCTURA DE PROPOLIS ULTRA, cu o con­­­centrație foarte mare, de peste 50%, este un an­ti­tumoral puternic, care de multe ori face ca leziu­nile canceroase să intre în remisie. Tinctura se aplică direct pe locul afectat, prin picurare, de 3-4 ori pe zi, creând astfel o crustă de propolis la nivelul pielii, care este lăsată să acțio­neze pe par­cursul zilei. Aceste aplicații se fac în paralel cu tratamentul prescris de medic, dar și cu unele cure adjuvan­te, cum ar fi mierea albastră.

– Propolisul poate fi folosit pe răni deschise?

– În cazul zgârieturilor, al mi­cilor tăieturi sau înțepături, după curățarea rănii cu apă oxigenată, se aplică tinctură de propolis pe locul afectat, pentru dezinfectare și accelerarea vindecării. În cazul rănilor adânci, nu se recomandă aplicarea directă a tincturii de propolis, deoarece cicatrizează rapid, dar inestetic. Pentru o cica­trizare estetică, mai întâi se „pan­sează” rana cu PROPOLIS ÎN MIERE, cu concentrație scăzută, de 6%, după care se acoperă cu un bandaj steril. Această aplicare va vindeca lent, dar estetic, locul afectat, eliminând riscul de infectare.

– Propolisul este eficient și în tratamentul micozelor?

– Contra micozei unghiei, numită și onico­micoză, se folosește TINCTURA DE PROPOLIS ULTRA. Se aplică pe locul afectat de două ori zil­nic, iar ulterior se înfășoară zona cu nailon, lăsând tinctura să-și facă efectul. Tratamentul durează mai mult, de ordinul lunilor, efectul său benefic fiind acela că unghia nouă care va crește va fi normală, cu o structură și o culoare sănătoase.

– Și o ultimă întrebare: ce formă de propolis este utilă împotriva diverselor candidoze?

– Intern, pacienții au folosit cu succes propolisul în miere, care stimulează imunitatea și combate fungii de la nivelul tractului digestiv. Contra can­didozei orale, rezultate bune se obțin clătind gura cu propolis macerat în glicerină. În fine, în cazul can­didozei genitale, se folosește extractul hidric izo­tonizat de propolis aplicat o dată la 1-2 zile, doar în fazele acute ale infecției. Nu se reco­mandă apli­carea intravaginală a propolisului în igie­na zilnică, deoarece este un antiseptic puternic, care poate per­turba flora la acest nivel.

EDUARD COMAN

Produsele prezentate în acest articol pot fi comandate la tel. 0735/21.78.08 sau pe www.apicolscience.ro                                                                                                       

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian