– Forurile europene sunt decise să șteargă efectele pe care activitatea industrială le are asupra naturii și sănătății noastre. Natura curată va fi readusă în întreaga Europă, de la terenuri agricole, la păduri, orașe, ape și mări –
Cum ar putea arăta Europa în 2050?

Comisia Europeană a adoptat, recent, propuneri extrem de importante pentru refacerea ecosistemelor deteriorate și a readucerii naturii în întreaga Europă. În scopul acesta, propune reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice și a riscului aferent acestora, până în 2030. Acest fapt va garanta ca în farfuria noastră să ajungă mâncare mult mai sănătoasă decât în prezent. Scopul final al noilor legi este de a remedia, până în 2050, prejudiciile aduse naturii Europei, în ultimele două secole, în era industrială. Ce înseamnă, în fond, refacerea naturii Europei? Printre măsuri se numără: restaurarea ecologică, replantarea arborilor, înverzirea orașelor și a infrastructurii sau eliminarea poluării, pentru a permite refacerea naturii. E bine de precizat: refacerea acestor zone nu înseamnă declararea lor ca zone protejate, unde accesul oamenilor să fie restricționat. Uniunea Europeană nu urmărește să-și transforme teritoriul într-un imens parc natural, unde cetățenii săi ar avea acces pe bază de bilet sau abonament! Demersul de refacere nu împiedică desfășurarea activității economice. Dimpotrivă, ne asigură chiar Comisia Europeană, „demersurile de refacere presupun conviețuirea și desfășurarea unei activități productive în armonie cu natura, readucând o mai mare biodiversitate pretutindeni, inclusiv în zonele în care se desfășoară activități economice, ca, de exemplu, păduri gestionate, terenuri agricole și orașe.” Suntem asigurați noi, cetățenii europeni, că natura va fi mai prezentă în peisajele noastre și în viața de zi cu zi, aducându-ne beneficii dovedite pentru sănătate și bunăstare, precum și valoare culturală și recreativă.
Ministrul Agriculturii din România a aprobat utilizarea unor pesticide interzise de Uniunea Europeană

Pesticidele chimice sunt considerate principala cauză a mortalității polenizatorilor, aceștia fiind nu numai albinele, ci multe alte specii de insecte. Prin reducerea cu 50% a utilizării acestor substanțe chimice, Comisia Europeană vrea să obțină inversarea declinului populațiilor de polenizatori, până în 2030, și creșterea populațiilor acestora, după această dată. Este mirific, ca să zic așa, dar, recent, Ministerul Agriculturii din România a aprobat utilizarea unor pesticide numite neonicotinoide, interzise de Uniunea Europeană, inclusiv la cultura de floarea soarelui, cultură meliferă! Orașele s-au dezvoltat în detrimentul spațiilor verzi, fenomen petrecut pe scară largă inclusiv în România. Ei bine, forurile de la Bruxelles și-au propus să nu mai permită „nicio pierdere netă de spații urbane verzi, până în 2030” și să obțină „o creștere de 5% până în 2050, o acoperire minimă de 10% a coronamentului copacilor în fiecare metropolă, oraș și suburbie din Europa și un câștig net de spațiu verde, integrat în clădiri și infrastructură”. Sună frumos, dar rămâne de văzut cum vor veghea autoritățile românești ca spațiile verzi din marile orașe să rămână intacte și cum vor contribui la extinderea acestora până în 2050. Semnalele nu sunt încurajatoare! La țară, pe ogoare, fermierilor li se cere să protejeze păsările specifice terenurilor agricole, ba chiar și fluturii de pajiști, pentru a salva o biodiversitate grav afectată de agricultura intensivă. Li se mai cere să nu mai bage plugul tras de tractoare uriașe chiar peste tot: să mai lase și anumite suprafețe necultivate, ca să crească acolo iarbă, arbuști, copăcei, și să se cuibărească în oaza aceea de verdeață păsări și chiar mamifere mici. Pe lângă asta, peisajul agricol ar deveni unul mai divers, atractiv vizual, în locul celui actual, uniform: sunt câmpuri în Bărăgan unde nu mai vezi măcar un arbore, un tufiș, tractoarele au nivelat totul! Sigur, aceste obligații pot fi onorate primind în schimb anumite sume de bani, ca sprijin sau compensare a anumitor pierderi de producție. Uniunea Europeană alocă, țineți-vă bine, 100.000.000.000 de euro, până în 2030, în acest scop.
O șansă pentru cercetarea din România
Pactul Verde, un mega-program european, care vizează revenirea la o natură curată, proprie continentului înainte de era industrială, dar folosind tehnologii moderne (echipamente de producere a energiei solare sau eoliene, senzori, inteligență artificială, mașini electrice, biopesticide etc.) se bazează pe observații științifice temeinice care arată că, în pofida importanței sale, natura Europei se află în declin alarmant, peste 80% din habitate aflându-se într-o stare precară. Zonele umede (lacuri, bălți, râuri, fluvii), turbăriile, pajiștile și habitatele de dune sunt cele mai afectate. Din 1970, în Europa de Vest, Centrală și de Est, zonele umede s-au redus cu 50%. În ultimii zece ani, 71% din populațiile de pești și 60% din populațiile de amfibieni au înregistrat un declin. În perioada 1997-2011, pierderea biodiversității a reprezentat o pierdere anuală estimată la 3,5-18,5 mii de miliarde de euro. Evaluarea impactului, aferentă actului legislativ privind refacerea naturii a arătat că beneficiile depășesc cu mult costurile. Se estimează, de pildă, că beneficiile economice ale refacerii turbăriilor, mlaștinilor, pădurilor, landelor și tufărișurilor, pajiștilor, râurilor, lacurilor, habitatelor marine și aluvionare și zonelor umede costiere, sunt de opt ori mai mari decât costurile. Adică, la fiecare euro investit pentru aplicarea acestor măsuri regeneratoare, câștigul este de cel puțin opt euro. Mai mult, de banii puși la dispoziție de Bruxelles ar putea beneficia și cercetătorii români, deseori vitregiți financiar, chiar de statul român. Suntem la coada clasamentului european în ce privește finanțarea cercetării de la bugetul național. Noroc cu granturile europene, acordate până în prezent. Ei bine, acum ar fi o oportunitate uriașă pentru cercetarea românească, să activeze mult mai bine, cu bani publici de la bugetul comunitar. Cu condiția să nu se pună de-a curmezișul politicienii de la București. Comisia Europeană transmite un mesaj clar, în acest sens: „pentru a contribui la realizarea obiectivelor, menținând în același timp flexibilitate pentru circumstanțele naționale, actul legislativ ar impune statelor membre obligația de a elabora planuri naționale de refacere, în strânsă cooperare cu oamenii de știință, părțile interesate și publicul”.
Declarații oficiale

Pactul Verde a fost deja adoptat, iar principiile acestui program se regăsesc în propunerile recente ale Comisiei Europene, pe cale să devină legi, care vor trebui respectate de statele membre. Un promotor înfocat al acestor măsuri este olandezul Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european: „Oamenii au nevoie de natură: pentru aerul pe care îl respiră, pentru apa pe care o beau, pentru alimentele pe care le mănâncă – pentru a trăi. Prin demersurile de refacere a naturii, îi permitem naturii să ne ofere în continuare aer, apă și alimente curate și să ne protejeze de cea mai gravă criză climatică”. Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, lituanianul Virginijus Sinkevičius, a declarat, la rândul său: „Oamenii de știință s-au exprimat cât se poate de clar: nu avem timp de pierdut, fereastra de acțiune se restrânge”. Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, din Grecia, a precizat: „Pentru prima dată, vom interzice utilizarea pesticidelor în grădinile și terenurile de joacă publice, astfel încât să fim mult mai puțin expuși în viața noastră de zi cu zi. Politica agricolă comună va sprijini financiar fermierii, pentru a acoperi toate costurile aferente noilor norme, pentru o perioadă de 5 ani. Nimeni nu va fi lăsat în urmă”. Asociațiile marilor fermieri din Uniunea Europeană, vizate direct de măsurile impuse, care pentru ele sunt restricții, susțin că aplicarea acestor măsuri va conduce la recolte mai mici și va afecta securitatea alimentară a Europei. Comisia Europeană zice că, dimpotrivă, nu vom face foamea! Așa să fie!