
Strada Parfumului, numărul 19. Recunosc copacul cel gros, bătrân și noduros din curte. Deschid ușor poarta din fier, pentru prima oară după nouă ani, și, în timp ce intru, o mâță subțire și tărcată țâșnește printre picioarele mele. Miaună, cu coadă ridicată ca o antenă de radio și începe, imediat ce o iau în brațe, să toarcă. Vechea casă în care s-a născut și a trăit toată viața îndrăgita noastră colegă, Silvia Kerim, mare iubitoare de animale, a rămas un magnet pentru pisicile străzii. Semn bun! O asociație a preluat și a transformat casa într-un spațiu cultural, în care se desfășoară lecturi,și mici spectacole de teatru. Seara aceasta este una specială, căci în centrul atenției se află chiar patroana spirituală a locului, Silvia Kerim, care pe 21 octombrie ar fi împlinit 90 de ani.
Natalia Cebanu (Asociația „Hearth”)
– Cum a intrat „Parfumeria”, așa cum își alinta Silvia Kerim casa, în circuitul cultural al Bucureștiului?

– Fiecare dintre noi, cele trei membre ale Asociației „Hearth”, am descoperit în feluri diferite personalitatea Silviei Kerim. Mai întâi a fost Oana Iordăchescu, singura dintre noi care a și cunoscut-o, datorită mamei ei, Carmen Iordăchescu, care a fost în ultimii ani editorul cărților Silviei, dar și cea care a avut grijă de ea până în ultimul moment. De altfel, casa a rămas familiei Iordăchescu, care și-a pus problema dacă să o transforme într-o casă memorială, sau să rămână o casă deschisă, loc de perindare pentru artiști din diferite domenii. În 2017, m-am alăturat și eu Asociației culturale „Hearth”. Am preluat casa, am sortat lucrurile, am renovat-o cu puterile noastre, pentru că nu ne permiteam să angajăm o firmă specializată. Eu am terminat liceul de arte și mai apoi facultatea de actorie, Oana, fashion design, așa că ne-am alăturat talentele pentru a adapta casa întâlnirilor culturale pe care voiam să le organizăm. În special, proiecte ale artiștilor independenți. Am gândit un program versatil, pentru că Silvia Kerim, așa cum am cunoscut-o noi din spusele prietenilor și din tot ceea ce a lăsat în urmă, a fost o persoană cu multe preocupări: teatru, film, literatură, memorialistică, jurnalism. Așa am pornit programul „Din Parfumerie”, cu mai multe secțiuni. Cei mai mulți oameni ne-au călcat pragul în Noaptea Muzeelor, când au venit și prieteni de-ai Silviei, foarte curioși să-i revadă casa, emoționați. Mereu vin cunoscuți ce ne povestesc câte ceva despre doamna Kerim. Istorioarele aceste ne sunt de mare folos, încercăm să aflăm cât mai mult despre personalitatea sa, suntem în continua căutare. Ne-am dori foarte mult să realizăm un documentar despre ea.
– Cum s-a desfășurat seara aniversară? Silvia, neuitata noastră colegă, avea un gust estetic desăvârșit…
– Cel mai emoționant moment al serii a fost prezența actriței Alexandrina Halic, prietena bună a Silviei Kerim. Ne-a povestit cu multă afecțiune despre ea și ne-a citit din cărțile ei. La fel de emoționante au fost evocările prozatoarei Ana Maria Sandu și cea a dnei Carmen Iordăchescu, editorul ultimelor cărți ale Silviei Kerim.
– În calitate de „călăuză” a „Parfumeriei”, ce te impresionează în mod special din casa Silviei?

– Am arhivat toate obiectele din casă, nu s-a pierdut nimic. Unele au rămas acolo, precum cele două mașini de scris, câteva perechi de ochelari, fotoliile, mese, mobile vechi care să dea patina unei case cu o istorie de peste un secol. Dar cel mai emoționant a fost atunci când am găsit într-un dulap paltonul și căciula regizorului Mircea Veroiu, marea iubire a Silviei. Le-a păstrat până la sfârșitul vieții, deși se despărțiseră de mulți, mulți ani.
Alexandrina Halic (actriță)
„Umplea cu lumină locul în care intra”

„Am cunoscut-o pe Silvia Kerim în anii în care posturile naționale de radio erau pline de emisiuni cu povești pentru copii, iar ea participa efervescent la multe dintre ele. Era minunată, fermecătoare, umplea cu lumină locul, acolo unde intra. O ființă senină, solară, ce iubea tot ceea ce era viu, în special copiii, animalele, iubea plantele și oamenii. Și iubea povestea. O și născocea, cu mare talent, dar o și aduna, de la ceilalți, transformând-o în felul ei, pentru a o transmite mai departe tuturor. Scria nenumărate scenarii, fie după povești proprii, fie adaptări după texte celebre. O comparam cu o Mary Poppins, pentru că știa să atragă în minunata lume a poveștilor nu numai copilul, ci și adultul. În 1984, chiar a venit la Teatrul Creangă, cu un scenariu minunat după «Mary Poppins», și atunci am avut ocazia să stăm mai mult de vorbă, să ne apropiem. După zece ani, am lucrat din nou împreună pentru minunata „Poveste de Crăciun”, după Charles Dickens. Îmi amintesc cum, în timpul înregistrărilor, colegul meu, Cornel Vulpe, avea lacrimi pe obraji, într-atât de emoționant a fost scris textul. Silvia transmitea căldură, chiar dacă avea doza ei de ironie, nu suporta prostia și bădărănia. Recitindu-i acum interviurile, multe dintre ele publicate în «Formula AS», îmi dau seama de marea ei generozitate. Știa totul despre persoana pe care urma să o intervieveze și, cu multă delicatețe, scotea la lumină lucruri pe care invitatul nu le mai spusese nimănui.

Am venit de câteva ori și aici, acasă la ea, pe strada Parfumului, Silvia pregătea un ceai sau o cafea, și cele trei făpturi care îi țineau companie, buldogărița Missi și cele două pisici, pe care le chema la fel: Sașa, se așezau cuminți lângă mine sau în poala mea. Se bucura că putem înregistra emisiunile, la ea acasă, nestingherite și puse pe povești. Mi-am petrecut zile întregi pe canapeaua din casa ei frumoasă și veche, pe care o adora, stând de vorbă cu ea. Îi plăcea să mă iscodească, să afle povești din copilăria mea, eu nu îndrăzdeam să o descos, dar mi se destăinuia ea: ce îi place să facă, cum ar vrea să fie lumea, regretul că în era modernă, cartea tipărită începe să fie lăsată deoparte, mâhnirea pentru faptul că emisiunile cu povești nu-și mai găseau locul la radio, că, în locul basmelor, copiilor li se ofereau desene animate și filme violente. O admiram ca persoană, era o femeie puternică, ce a trecut peste nedreptăți. Îi admiram puterea de a crede în povești, în forța lor benefică, moralizatoare. Și nu doar în basmele scrise, ci în orice fel de poveste de viață, pe care ea le trăia cu dăruire totală. Un om minunat, care umplea lumea de bucurie. Lumina ei mai arde și astăzi, în casa de pe strada Parfumului”.