Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cantina păsărilor

– În timpul iernii, hrana păsărilor se împuținează, iar faptul că trebuie să o caute îndelung le face să piardă o cantitate pre­ți­oasă de energie și, uneori, mor. Le putem ajuta, improvizând pe terasă, în curte sau în grădină, locuri speciale cu hrană pe gus­tul lor. Bunătatea ne va fi răsplătită înmiit –

Vremuri grele

Foto: Shutterstock

La început de decembrie, când vremea se răcește și copacii rămân dezgoliți, păsările intră în alertă. Cele migratoare au zburat de mult către meleagurile mai calde din sud și se întorc abia primăvara. Mierlele, cintezele, măcăleandrii, piți­goii albaștri și vrăbiile rămân, însă, iarna aici. Lor li se adaugă musafiri precum cintezele și mătă­sarii, care vin la noi din nordul îndepărtat, din zonele Scandinaviei, unde le este prea frig. Toate aceste păsări au în comun o mare problemă: au nevoie de hrană suficientă pentru a obține energia necesară supraviețuirii. E drept că își reduc în mare măsură activitatea, dar tot au nevoie de mul­tă putere pentru a-și putea menține tempera­tura corpului în parametri normali. Când afară temperatura scade sub zero grade și când e ger, multe mor. Bietele de ele își pot men­ține o vreme căldura cor­porală, um­flându-și penele sau dor­mind împre­ună, strâns lipite una de alta, formând adevărate comunități.

Hrana moale și hrana tare

În cazul păsărilor, se face o dis­tincție între cele care mănâncă hrană moale și cele care se hrănesc cu cereale. Din prima categorie fac parte măcăleandrii, mierlele și graurii. Ele preferă hrana animală – insecte, pă­ianjeni, viermi și larve sau    semințe foarte mărunte. În meniul lor se mai află și fructele de pădure sau alte fructe moi. Păsările care se hrănesc cu cereale pot fi recunoscute după ciocul scurt și puternic, cu care pot prelucra și înghiți cu ușurință semin­țele. Printre ele se numără cintezele, vrăbiile și presurile. Felurile lor preferate sunt semințele de floarea soarelui, boabele de grâu și de mei. Există, de asemenea, păsări care nu sunt pretențioase și-și adaptează preferințele ali­mentare la circumstanțele în care se află. Pițigoiul albastru, de pildă, care vara se hrănește cu insecte mici, larve și păianjeni, când vine toamna, mă­nân­că cereale și nu refuză nici nucile sau semin­țele de floarea soarelui.

Un bufet gratuit

Dar cine iubește păsările cu adevărat le oferă în mod permanent surse natu­rale de hrană. Plantați în grădină arbuști fructiferi, precum scorușul, cornul, porumbarul sau măceșul, cu fructele lor delicioase, care țin până iarna târziu, și nu înlăturați plante perene, precum ciulinii sau mărăcinii, pentru ca păsările să se poată servi cu semințele lor. În plus, păsările scotocesc și prin gră­me­zile de frunze uscate și vreascuri, după insectele care iernează acolo. Oferta poate fi extinsă con­siderabil dacă le oferiți și hrană cu valoare nu­trițională înaltă, pe care o găsiți în magazinele cu specific veterinar.   

Cum se face o hrănitoare

Ideal ar fi să amplasați în grădină mai multe hrănitoare, pentru că și preferințele variază. Pă­sările timide, precum țicleanul sau pănțărușul, vin la hrănitoare doar atunci când nu există agitație prin preajmă, în timp ce vrăbiilor le place să vină în grupuri și să se ospăteze în colectiv. Mierlele și măcăleandrii își caută hrana la sol, în vreme ce pițigoii preferă să mănânce bulgări de mâncare suspendați. Dacă în apropiere se află vreo tufă, păsările pot să poposească acolo. Hrănitoarea în sine ar trebui să fie astfel amplasată, încât păsările care se apropie să poate observa din timp un eventual pericol. Cel mai bi­ne este să puneți hrana în hră­nitoare gata montate, e­xis­tente în comerț, aceasta fiind o soluție pe cât de prac­tică, pe atât de igienică. În cazul hrănitoarelor clasice sau de tip farfurie, există pe­ricolul contaminării hranei pentru păsări cu agenți pato­geni. În acest caz, trebuie să punem doar cantități mici și să curățăm zilnic resturile de hrană și găinațul.

Rețete de mâncare pentru păsări

Ingrediente:

1 kg de grăsime (seu de vită, grăsime vegetală sau untură), puțin ulei vegetal, 1 kg de amestec din semințe (de ex. semințe de floarea soarelui, arahide și alune sparte, mei, semințe de cânepă, fulgi de ovăz, semințe de in).

Mod de preparare:

1. Topiți grăsimea într-o oală, la foc mic (nu trebuie să fiarbă sau să clocotească). Când devine lichidă, adăugați puțin ulei vegetal. Acesta men­ține compoziția maleabilă și după întărire.

2. Adăugați amestecul de semințe. Învârtiți totul cu lingura de gătit și lăsați la răcit, până în punctul în care compoziția mai poate fi modelată cu ușurință.

3. Îndesați compoziția în mici recipiente (con­serve goale, castroane de lut, cești) și neteziți-o. Pentru ca păsările să aibă unde să se așeze, puteți înfige în compoziție mici bețigașe sau crengi și, în funcție de recipient, să integrați și o bucată de sfoară sau șnur de care acesta poate fi agățat. Puteți modela din hrană și bulgărași, pe care să-i agățați de o sfoară.

4. Lăsați apoi ca totul să se întărească și atâr­nați recipientul într-un loc adecvat din grădină, în așa fel ca ele să poată ciuguli din mâncare, așezate pe ramurile din jur.

Un sfat bun

Apa este importantă pentru păsări și în timpul iernii. Amenajați-le o baie. Un dop de plută care va pluti la supra­față menține apa în mișcare, împiedicând-o să înghețe.

Ce hrană e potrivită cui?

Păsările granivore mănân­că semin­țe de toate felurile, ale căror coji le pot sparge cu cio­cul. Sunt adecvate semin­țele de floarea soarelui, bogate în ulei, semințe de cânepă și de mei, alunele, semințele de mac, semințele de in, hrișca și ovăzul.

Păsărilor care se hrănesc cu ali­men­te moi le plac fructele de pădure și fructele us­cate, stafide, nuci, măcinate sau mă­run­țite, mei și me­re proaspete.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian