Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Băi pentru sănătate

– Se știe de secole că baia înseamnă mult mai mult decât curățarea corpului. Scufundarea în apă caldă, în care se adau­gă plante vindecătoare, ne ajută să biruim bolile –

Căldura plăcută a apei de baie ne rela­xează corpul și ne ajută să recăpătăm forțe noi. Iar prin adăugarea de pre­pa­rate vindecătoare din plante, baia poate deveni și un remediu de sănătate, cu efecte analgezice, an­tiseptice sau revigorante. Acțiunea e dublă: prin piele și prin miros, iar faptul că trupul e relaxat și apa e caldă intensifică și mai mult efectul. De­cisive sunt temperaturile potrivite ale apei, durata de îmbăiere, precum și doza potrivită de ierburi sau uleiuri esențiale.

Baie sănătoasă: cum funcționează?

Foto: Shutterstock – 6

* Temperatura ideală a apei de baie este între 35 și 38 de grade C. Pentru copii, temperatura trebuie să fie mai scăzută decât pentru adulți. Dar atenție, baia nu trebuie să fie nici prea rece, pen­tru că acest lucru ar sta în calea relaxării. Tempe­raturile prea ridicate trebuie și ele evitate, pentru că în loc să revigoreze – „înmoaie” și reprezintă un pericol pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Între 41 și 45 de grade C, baia devine o povară.

* Durata ideală a băii este de 10 până la 15 minute, după care se impune o odihnă la pat, care crește semnificativ efectul vindecător al proce­durii.

* Suplimentul clasic de plante medicinale este decoctul, un ceai cu un dozaj ridicat de plante medicinale, lăsat să fiarbă. Pentru adulți,100 g din plantele alese (uscate) se fierb într-un litru de apă, timp de 10-15 minute. Pentru copii, se vor folosi 30 g de plante aromatice. Aceste cantități se aplică tuturor plantelor utilizate.

O altă variantă de pregătire a băii de sănătate este folosirea uleiurilor esențiale. Deoarece uleiul nu se di­zolvă în apă, el trebuie mai întâi să fie amestecat cu un emulgator. În acest scop, sunt potrivite următoarele ingrediente naturale: smân­tână, lapte, miere sau sare de mare. Se pun între 2 și 5 linguri. Cantitatea de ulei aromat trebuie să fie maximum 10 picături, amestecate cu oricare dintre emulgatorii menționați mai sus, puse într-un vas și adăugate în apa de baie.

Pentru copii, băile cu uleiuri esențiale nu sunt potrivite, deoarece sunt prea iritante. În cazul lor se recomandă numai suplimentul de ceai de plan­te medicinale.

Efectul stimulativ al băilor de picioare

Băi calde

Dacă nu doriți sau nu puteți, din motive di­verse, să intrați în cadă cu întregul corp, puteți apela cu încredere la băile calde de picioare. Au și ele efect relaxant și facilitează somnul. Planta me­dicinală ideală în acest scop este Pelinul, ale cărui    proprietăți relaxează nu doar picioarele, ci întregul corp. O baie caldă de picioare cu un de­coct pre­parat din o mână de Pelin uscat, fiert într-un litru de apă, se recomandă în boli de sto­mac și intestine și la dureri articulare.

Băi reci

Stimulează circulația și au un efect la fel de re­vigorant asupra organismului ca și băile fier­binți.

Băile alternative

Băile în care picioarele sunt scufundate alter­nativ în apă caldă și apoi rece sunt foarte efi­ciente pentru afecțiunile cardiace, retenția de lichid, reu­matism.

Baie cu Cimbrișor, pentru răceală și tuse

Ingrediente: 100 g Cimbrișor uscat (pentru adulți) sau 30 g (pentru copii).

Preparare: se pu­ne un litru de apă la fiert, se adaugă planta și se lasă să fiar­bă timp de 10-15 minute.

Utilizare: se stre­coară ceaiul fierbinte în apa din cadă; se stă în apă timp de 10-15 mi­nute.

Baie cu Piciorul-cocoșului pentru detoxifiere

Ingrediente: 200 g sare de mare, 2 linguri Piciorul-cocoșului, 1 lingură Coada-calului, 1 lin­gură ulei de Lavandă.

Preparare: se amestecă sarea de mare cu plantele fărâmițate mărunt și uleiul de Lavandă.

Utilizare: amestecul se pune într-un săculeț de tifon și se scufundă în apa din baie. Efectul este și mai puternic dacă înainte de baie cu 15 minute se bea un ceai fierbinte de ghimbir. După baie, se bea un pahar cu apă și se ung tălpile cu ulei de cimbru. Se stă în pat, la căldură.

Ulei de Iasomie, împotriva stresului

Ingrediente: 10 picături ulei esențial de Iasomie, 2-3 lin­guri frișcă lichidă, lapte, miere sau sare de mare, ca emulgator.

Preparare: picăturile de ulei de Iasomie se amestecă în­tr-un vas, cu emulgatorul ales.

Utilizare: se toarnă amestecul în apa caldă din baie, în care se stă timp de 10 minute. Băile cu uleiuri esențiale sunt potri­vite numai pentru adulți.

Săruri de baie

În acest caz, se amestecă într-un bol sare de mare cu diverse ierburi uscate, iar apoi se adăugă în apa de baie.

Exemplu: pentru o sare de baie care ajută la tulburări circulatorii, amestecați 100 g sare de mare cu 20 g ace de Rozmarin uscate.

Baie de picioare alternativă

Pentru o baie de picioare alternativă, se vâră picioarele timp de 5 minute în apă caldă (36-38 grade C) și 15 secunde în apă rece (sub 18 grade C). Se repetă de trei ori, apoi se pun ciorapi.

Un sfat bun pentru picioare vioaie

Următoarele ierburi aromate înviorează pi­cioarele obosite și grele: Iedera stimulează metabolismul pielii și reduce retenția de apă în țesut; frunzele roșii de Viță de vie îmbunătățesc proprietățile de curgere ale sângelui și întăresc peretele vascular; Rozmarinul are un efect revigorant și ameliorează durerile. Se prepară un decoct (o mână de plantă mărunțită la 3 litri de apă) și se adaugă în apa de baie.

Îngrijirea pielii picioarelor

Dacă nu faceți băi prea fierbinți, prea îndelun­gate și cu adaosuri prea agresive, corpul nu are nevoie de îngrijire suplimentară. Dar dacă este ne­cesar, uleiul de Calendula calmează pielea iritată.

9 plante bune de pus în baie

Valeriană

(Valeriana officinalis)

Rădăcina de Valeriană are un efect ușor sedativ, motiv pen­tru care ajută la tulburări de somn, probleme cardiace, an­xie­tate nervoasă și stări de agi­tație, anxietate creată de exa­me­ne, ameliorează durerea în zona gastro-intestinală.

Crețușcă

(Filependula Ulmaria)

Crețușca este ideală la în­ceputul unei răceli. În medicina populară, băile cu crețușcă sunt utilizate, de asemenea, în do­meniul bolilor reumatice și, da­torită efectului ușor antiinfla­mator, în bolile tractului urinar.

Roiniță

(Melissa oficinalis)

Uleiul volatil al Melisei este utilizat în special pentru a cal­ma. Este eficient împotriva tul­burărilor ușoare de somn, ame­liorează nevralgiile și bolile reumatice. Are, de asemenea, proprietăți dovedite antibac­te­riene, antispastice și antivi­rale.

Rozmarin

(Rosmarinus officinalis)

Pentru oboseală mentală de epuizare, scăderea tensiunii ar­teriale, reumatism muscular și articular, nevralgii și tulbu­rări vasculare, se recomandă o baie cu ceai de Rozmarin sau cu ulei de Rozmarin.

Coada-șoricelului

(Achilea millefolium)

Ca aditiv pentru baie, Coa­da-șoricelului are efect în mân­cărimi și boli debilitante ale pielii, pentru vindecarea răni­lor, pentru dureri de spate, tul­burări circulatorii și spasme du­reroase.

Cimbru

(Tymus vulgaris)

Baia cu Cimbru are un efect stimulativ asupra tensiunii arte­riale scăzute. Datorită uleiului său volatil, are și efect antibac­terian, prin urmare, poate fi fo­losit foarte bine împotriva răce­lii și a rănilor mici.

Măghiran

(Origanum majorana)

Este unul dintre adaosurile clasice de baie, în caz de răceli, dar și pentru nevralgii și reu­ma­tism. Uleiul său volatil are un efect calmant, în caz de gri­pă, răceli, migrene și dureri de cap.

Păducel

(Crataegus monogyna)

Un decoct de Păducel adău­gat în apa din baie are efect cal­mant asupra iritabilității și stre­sului și ameliorează tulburările vasculare. Ceaiul se bea pentru stabilizarea ritmului cardiac.

Salvie

(Salvia officinalis)

Ca adaus pentru baie, Salvia este foarte potrivită în dureri articulare și musculare, reuma­tism și răceli. În plus, baia cu Salvie contracarează transpira­ția excesivă, iar baia de pi­cioa­re cu Salvie regenerează pi­cioarele obosite și umflate.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian