Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

CĂLIN POP (Celelalte Cuvinte): „Publicul nostru e unul ales, créme de la créme”

Odată cu luna Decembrie, este timpul să intre în scenă orădenii de la Celelalte Cuvinte, care țin, de mai bine de 40 de ani, ștacheta foarte sus în rock-ul românesc. Pe 13 Decembrie 1981 a avut loc primul concert al trupei, tot în această lună este născut și solistul formației, Călin Pop, iar de-a lungul anilor, grupul ne-a obișnuit cu numeroase evenimente la începu­tul iernii. Pe 9 Decembrie 2022, Celelalte Cuvinte a relansat, după 25 de ani, în format de disc vinil, albumul „Ispita”, printr-un concert în clubul Quan­tic.

Distracție în fundul curții

– Sunteți o trupă ce a privit mereu în față, în căutarea unor teritorii muzicale neumblate, și iată că acum vă întoarceți cu 25 de ani înapoi, și cântați live melodiile de pe albumul „Ispita”. Ce motivație stă în spatele acestui demers?

– „Ispita” a fost un album văduvit de soartă, a apărut doar pe casetă audio, un album avan­gardist, pe care mulți l-au considerat „înaintea vremurilor”. Nu este deloc unul „șlăgăros”, de fapt, noi nici nu facem șlagăre, ne prindem abia mai tâziu că unele piese ajung hituri, cum ar fi „Dacă vrei”, „Iarbă prin păr”, „Un sfârșit e un început”, care nu pot lipsi din concertele noastre. Pe noi nu prea ne iubesc radiourile, nu facem o muzică foarte simplă, iar azi, lumea nu prea mai are timp să asculte cu atenție, vrea distracție pe un fond sonor, în fundul curții. Apăi, nici chiar așa! Dacă mai vin puștani la concertele noastre, e pentru că ne-au descoperit nu în mass-media, ci în biblioteca taților, pe vinil, pe CD, pe casete. Publicul nostru nu-i unul foarte numeros, dar e unul ales, créme de la créme. În ceea ce privește con­cer­tul nostru, nu am mai cântat de mulți ani piesele de pe „Ispita. Să ne în­toarceam la acest disc înseamnă o provocare plăcută, un sentiment, și de vechi și de nou, mă simt cel din ‘97, cântând cu sufletul celui din 2022. Am senzația că intru în pielea celui de atunci, ca o trans­latare temporală. Suflet vechi în hai­ne noi. Sau invers.

– Îți mai amin­tești cum erai a­tunci, ce trăiri a­veai, ce zbateri?

– Eu duceam o viață mai boemă, liberă, nici nu îm­plinisem 30 de ani. Atmosfera era cu totul alta față de cea de acum, ne aflam la începutul așa-zisei democrații, tră­iam o perioadă zvăpăiată, dinamică, de mari spe­ranțe. Cu toții aveam mari așteptări, după ’90. Muzical vorbind, a fost pentru prima oară, și singura, în viața noastră, când am avut un pro­ducător muzical, pentru că trupa fusese de la început „fără stăpân” (apropo de titlul primei piese de pe disc). Dumnezeu să-l odihnească pe Alex Boița Perin, muzician timișorean stabilit în Germania! La început, nu prea ne-a convenit no­uă, a venit cu un studio mobil, s-a instalat la Ora­dea, cu scule, boxe, magne­to­foane, în sala de repetiții, timp de o lună. N-a fost simplu, aveam în sânge să facem totul de capul nos­tru, s-au dat lupte grele. S-a sim­țit că e altceva în so­noritatea discului, am învățat mul­te lucruri pe care noi nu le cunoș­team și care ne-au ajutat mai târziu, când ne-am produs singuri discurile. Dar a trecut ceva timp până am în­țeles că, de fapt, trăisem o ex­pe­riență care ne-a deschis orizon­turile.

– S-a păstrat peste ani mesajul discului, a rămas actual?

– Da, discul trece în revistă dife­rite ispite care-i apar omului de-a lungul vieții. Nesupu­nerea, al­coolul, drogurile, femeile ușoare, psiho­zele,    fanatismul religios, sinuciderea – aici am trăit o poveste tristă, cu un prieten care a tot anun­țat că o va face, nu l-a crezut nimeni, dar a făcut-o până la urmă.

– Albumul „Ispita” începe și se încheie cu un sunet de pick-up. Și iată că, după 25 de ani, l-ați editat pe vinil, într-o perioa­dă de revi­ri­ment mon­dial al acestui suport muzical.

”Celelalte Cuvinte”, în 1997

– În ‘97, pick-up-ul era considerat terminat, bun de ur­cat și uitat prin po­duri. Dar eu mi-am păstrat întot­deauna pick-up-ul. E ade­vărat că teh­no­logia a înlesnit co­mo­di­tatea, nu mai pui muzică doar când te lovește nos­talgia să asculți un disc cap coadă. Câteo­dată, îmi face plă­cere să pun un vinil, mă leagă de vre­mu­rile vechi. Dar as­cult și multă muzică în mașină, la CD, alt­fel, la traficul ăs­ta, când stai bară-n ba­ră, înnebunești fă­ră muzică. Acum, CD-ul s-a demodat, dacă rămâi ca muzician doar pe CD, te mâncă gaia, de aceea mă bucur că am reușit să pu­nem trupa pe streaming, aco­lo ne poate găsi imediat ori­cine din lume. Trebuie să ne adaptăm.

Trupa cu doi chitariști, tată și fiu

– Se pare că-ți place frigul. Îți priește venirea lui, ești foarte activ. În afară de relansarea „Ispitei”, tocmai ai scos un nou album solo, și trupa lucrează de zor la un nou album…

După 40 de ani

– Da, sunt amintiri frumoase din anii copi­lăriei, cărora le-am dedicat un album întreg de iarnă. Eu am prins ierni adevărate, cu zăpezi din noiembrie până-n martie… Albumul se cheamă „Cutia cu secrete”, am lucrat timp de doi ani la el, în pandemie. Spre deosebire de precedentele mele albume solo, pe care le-am compus și impri­mat de unul singur, acasă la mine, cu ajuto­rul com­puterului, acest disc este realizat alături de diferiți colaboratori, unii dintre ei fani ai trupei, care au ajuns să cânte bine.

– Din 1980 și până în 2020, componența tru­pei a rămas identică, singura excepție fiind ple­carea unuia dintre chitariști. Acum, trupa are din nou doi chita­riști, tu și fiul tău, Marius. Cum e să faci muzică în familie?

– Pentru mine, e o dublă senzație, Marius e și copilul meu, dar și colegul de scenă. Pe partea personală-i o mândrie, pe cea profesională, un mare câștig pentru toată trupa, o infuzie de ener­gie. Oricât de iscusit ar fi fost orice alt chitarist, nu ar fi putut înțelege atât de bine muzica asta pe care o cântăm, și cu care el a crescut. Marius a fost și este implicat în multe alte proiecte muzi­cale, diferite între ele. În afara trupei, oricine-i liber să facă ce muzică vrea. Este foarte versatil, ca un actor talentat, ce intră ușor în diferite roluri. Marius a atins un grad de perfecționare uimitor și s-a adaptat imediat în trupă, reacționează la mili­secundă, incredibil. Asta-i muzica pe care a ascul­tat-o din burta mamei lui, apoi a crescut cu ea, cine ar putea să o cu­noască mai bine?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian