Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GEMOTERAPIE – Coniferele

– Intră în scenă odată cu anotimpul rece. Veșnic verzi, semn de maximă vigoare și energie, umplu lumea de frumusețe și de balsamuri trupești –

Foto: Shutterstock – 2

Coniferele sunt reprezentanți ai regnului vegetal – arbori și arbuști – care nu pot trece neobservați în marea „familie verde” a naturii. Le recunoaștem, în primul rând, prin esențele puternice care ne copleșesc olfactiv, vrând parcă să ne atragă atenția că ne pot fi de mare ajutor ca remedii vindecătoare.

Gemoterapia a fost atentă la darurile pe care ni le oferă generos coniferele, fie că este vorba despre arbori maiestuoși sau arbuști. Din mugurii și mlă­dițele multor reprezentanți ai coniferelor avem la dispoziție o întreagă farmacie, pe care vă invit să o descoperiți.

ARBORI

Bradul – gemoterapicul copilăriei

Cel mai cunoscut dintre conifere, Bradul, este un arbore cu o mare rezistență, un simbol al renaș­terii și al vigorii, iar în gemoterapie este aliatul creșterii armonioase a copilului.

Cu o dezvoltare foarte lentă în primii ani, am spune că și Bradul „copilărește” în primul stadiu al vieții sale. Iar Extractul gemoterapic din muguri de Brad este recomandat copiilor – chiar de la stadiul de sugar – în primul rând, pentru fixarea calciului în oase şi dinți. În plus, completează și acțiunea de stimulare a formării globulelor roşii, asociat cu Extractul din mlădițe de Cătină roșie.

Astfel, pentru o creștere armonioasă, dar și în cazul copiilor cu tulburări de creştere, se reco­mandă cure de două luni cu Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Porumbar şi Extract din mlădiţe de Măceş.

În anemia copiilor, asocierea gemoterapicelor din muguri de Brad, mlădițe de Cătină roşie și muguri de Cătină albă reface organismul și readu­ce starea de bine.

În decalcifierile osoase, la copii (rahitism) sau la adulți (osteopenie, osteoporoză), se recomandă cure periodice, în care se va asocia cu Extractul din muguri de Mesteacăn (în cazul copiilor) și cu alte gemoterapice specifice (în cazul adulților), așa cum veți vedea în continuare.

Pentru susţinerea integrităţii dinților (preveni­rea cariilor dentare) și a gingiilor (gingivite, paro­dontoză), îl folosim asociat cu Extractul din mu­guri de Mesteacăn și Extractul din muguri de Stejar.

Este cunoscut și efectul pozitiv în spasmofilie, prin acțiunea remineralizantă a Extractului din mu­guri de Brad, completată cu cea reechilibrantă a gemoterapicelor din muguri de Smochin şi muguri de Tei argintiu.

Nu în ultimul rând, va intra și în schemele ge­mo­terapice din afecțiuni respiratorii, când acțiunea remineralizantă este completată cu cea balsamică, pentru ușurarea respirației.

Sequoia – revigorare pentru vârsta a treia

Arborele de Sequoia, coniferul cel mai mare din lume, și-a făcut intrarea în gemoterapie studiat de însuși părintele gemoterapiei, dr. Pol Henry din Belgia, care a evidențiat indicaţiile terapeutice ale acestuia în geriatrie, prin efectul tonic general, de consolidare a structurii osoase şi de stimulare a funcţiilor sexuale. Extractul ge­moterapic din mlădițe de Sequoia este un veritabil anti­aging – energizant, antisclerozant, revita­lizant, stimulator general – util în special vârstnicilor sau în situaţii de îmbătrânire prematură.

Este recomandat și în fibroame uterine, alături de Extractul din mlădiţe de Mur, Extractul din muguri de Arin alb şi Ex­tractul din mlădiţe de Zmeur, precum și în afectări ale prostatei (pros­tatite, adenom de prostată în faze inițiale), asociat cu Extractul din muguri de Coacăz negru.

În tulburările de calcifiere la vârstnici (osteo­penie, osteoporoză) sau pentru conso­lidarea oase­lor după fracturi, se asociază cu Extractul din mlădiţe de Mur, Extractul din mlădiţe de Merişor și Extractul din muguri de Brad, câte o adminis­trare pe zi din fiecare gemoterapic, în cure de 3 luni, repetate de două ori pe an și completate cu adminis­trarea vitaminelor D3 și K2.

Poate fi de mare ajutor la în­ceput de involuţie cerebrală senilă, administrat în cure îndelungate și asociat cu Extractul din muguri de Arin negru, Extractul din mlădiţe de Măslin și Extractul din muguri de Ginkgo biloba.

Cedrul – sănătatea pielii

Cedrul libanez, conifer cu un lemn compact, in­destructibil, folo­sit în vechime la construcția nave­lor și a templelor, este sursa unui extract gemo­te­rapic foarte impor­tant pentru sănătatea pielii, acțiu­nea sa fiind una profundă, de vindecare din interio­rul organismului spre exterior, cu utilitate în sin­droame alergice și intoxicații cronice cu mani­fes­tare cutanată, cu piele uscată.

Extractul din mlădițe de Cedru redă elastici­tatea pielii, reglează secreția glandelor sebacee și sudoripare, fiind folosit în ec­zemele uscate, în prurit (mân­că­rime a pielii) la vârstnicii cu piele uscată și slab vasculari­zată sau pentru refacerea pielii deshidratate, după expunere la soare.

O recomandare importantă este și în psoriazis, când se asociază de obicei cu Extrac­tul din muguri de Platan și Ex­trac­tul din radicele de Secară în cure de lungă durată, în func­ție de manifestările și ve­chi­mea afecțiunii. În formele severe de psoriazis, se pot ob­ține rezul­tate foarte bune prin tratament homeopatic indivi­dualizat, ce poate fi completat cu cel gemoterapic.

Tuia – prezervarea fluidului vital, sângele

Considerat „arbore al vieții” în tradiția multor popoare, semnificația sa în gemoterapie este aceea de susținere a vieții, prin prezervarea fluidului vital, sângele, în caz de hemoragii. Extractul din mlădițe de Tuia este un adjuvant prețios în stări hemoragice gastro-intestinale, în cazurile de uri­nare cu sânge, în epistaxis și în sângerări vaginale survenite în afara fluxului menstrual sau în perioada de menopauză.

ARBUȘTI

Coniferele arbuști sunt esențe puternice în „recipiente mici”, cu rol important pentru păstrarea și refacerea stării de bine, la nivel fizic.

Ienupărul – purificatorul organismului

Ienupăr

Un arbust extrem de rezistent și cu mare răspândire în zona alpină și subalpină, Ienupărul – este cu­noscut și apreciat în fitoterapie pen­tru fruc­tele sale (pseudo-bace).

În gemoterapie se folosesc tine­rele mlădițe, pentru că au o impor­tantă acțiune depurativă – hipoco­lesterolemiantă, hipolipemian­tă, uricozuri­că, dar și antiinflamatoare și cicatri­zantă. Extractul din mlă­dițe de Ienupăr susține funcția de detoxifie­re a ficatului și stimulează func­ționalitatea rinichi­lor, iar la nivel osteoar­ticular reduce infla­mația și împiedică depunerea crista­lelor de urați.

Jneapănul – susținătorul articulațiilor

Cu tulpini extrem de elastice, Jneapănul face față viscolelor și avalanșelor pe platourile de la mari altitudini montane. Mugurii Jneapănului, pre­lucrați ca extract gemoterapic, au acțiune rege­ne­ra­tivă asupra oaselor și articulațiilor, prin efec­tul remineralizant osos și antiinflamator articular.

Extractul din muguri de Jneapăn este indicat în toate formele de artroză și în osteoporoză, fracturi osoase, reumatism. Întărește coloana vertebrală în cazurile de dureri cervicale și dureri de spate. Calmează durerile cronice articulare, îmbunătă­țește troficitatea tendoanelor și liga­men­telor.

În cefaleea cauzată de artroza cervicală, se re­co­mandă în asociere cu gemoterapicele din muguri de Coacăz negru, muguri de Viță-de-vie și mlădițe de Măceș.

Farmacia naturii pe care ne-o pun la dispoziție coniferele, ca extracte gemoterapice, nu este de neglijat. Să învățăm să le folosim!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian