Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să interpretăm corect semnalele corpului

– Înțepături, zvâcnete, țiuituri: câteodată constatăm apariția unor simp­tome neobișnuite în corpul nostru. Cele mai multe sunt inofensive, dar unele merită investigate, pentru a li se lămuri cauzele –

Trosnete în genunchi

Foto: Dreamstime

Aceste zgomote neplăcute se fac auzite, cel mai adesea, atunci când ne ridicăm în picioare sau urcăm niște trepte. De vină sunt bulele de dio­xid de carbon: ele se desprind din stratul de lichid lu­brifiant, în momentul când arti­culația este forțată să se întindă. Atâta timp cât aceasta se întâmplă fără a pro­voca dureri, tros­netele nu sunt periculoase. Totuși ar pu­­tea fi un indiciu că arti­cu­lațiile au în­ceput deja să se degradeze. Ime­diat ce veți simți durere, con­­sultați un ortoped.

Înțepături în gambe

Sunt produse de impulsurile declanșate spontan în mușchi de că­tre ramificațiile nervoase de la nivelul gam­belor. Cauza poate fi un deficit de magneziu. Cel mai eficient mod de a le combate în faza acută: executați în­tin­deri. Ca remediu pe termen lung, vă va fi de ajutor să beți o apă minerală cu con­ținut ridicat de magneziu, să mân­cați des banane, precum și produse din făină integrală. Dacă feno­me­nul se re­petă frecvent, luați legătura cu medi­cul de fa­milie.

Voce dogită

Până și prezentatorii de știri au uneori de luptat cu ea. De vină sunt de obicei muco­zitățile ajunse în laringe, care se încă­pă­țânează să rămână acolo. Ade­sea este suficient să beți câteva înghițituri de apă, preferabil una carbo­gazoasă, așa cum aflăm din­tr-un studiu britanic. O vi­zită la medic devine nece­sară abia în momentul când ob­servați că aveți și fe­bră.

Tulburări de ritm cardiac

Când facem sport sau trăim o emoție intensă, inima începe să bată mult mai repede, ceea ce este nor­mal și adesea chiar de dorit. Dar când acest simptom apare brusc și fără nici un motiv, el poate semnala o afecțiune gravă. Cauza cea mai frecventă: ex­trasistolele, contrac­țiile pre­mature ale inimii, care mo­difică ritmul bătăilor ei. Această boală face să crească riscul de acci­dent vascular cerebral, prin ur­mare trebuie ne­a­părat tra­­tată.

Țiuituri în urechi

Zgomotele din urechi care dispar după câteva minute n-au nicio impor­tanță. Ele sunt provocate aproa­pe întotdea­una de stres, zgomot ori supra­solicitare ner­voasă. Dar dacă țiuitul persistă pe o durată mai lungă de timp, cereți părerea unui specialist ORL: este posibil să aveți un tinitus, o afecțiune care poate deveni foarte neplăcută. Cu cât o veți trata mai de­vreme, cu atât mai bune sunt șansele dvs. de vindecare. S-au dovedit eficiente antrena­mentul auto­gen, yoga și medi­tația. Evitați am­bian­țele zgomotoase.

Cearcăne vineții

    Desigur, sunt deranjante (fiindcă persoanele care au ghi­nionul să le poarte sub ochi arată în perma­nență obosite și bol­nave), însă nu repre­zintă un peri­col și nu de­con­spiră un rău ascuns. Predispoziția pen­tru cear­căne este una deter­minată ge­netic. Cel mai bun re­­mediu: destule ore de somn. Dacă nici asta nu aju­tă, o cosme­ticiană pri­cepută vă poa­­te învăța cum să as­cun­deți um­brele de sub ochi.

Răgușeală spontană

Cine are vocea răgușită și alterată dimineața, zile în șir, chiar fără a fi răcit, ar trebui să se prezinte la un cabinet ORL, pentru un control de specialitate. Este posibil să se fi fixat germeni patogeni pe cor­zile vocale, iar un tratament cu anti­biotice va rezolva problema. O altă cauză de luat în considerare ar fi o afecțiune a tiroidei: se poate ca glan­da să-și fi mărit volumul (tiroi­dită), să fi format noduli ori să func­țio­neze defectuos (hipotiroi­die). Doc­torul va cla­ri­fi­ca rapid si­tuația și va prescrie medi­ca­men­tele potrivite. Lua­ți-le cu încre­dere și vă vor fi de fo­los.

Zvâcnete ale pleoapelor

Deși mișcările involuntare vă ener­vează, trebuie să știți că nu vă con­fruntați cu niciun risc: în majoritatea situațiilor, zvâcnetele se explică prin stres, ner­vozitate ori somn insuficient. Ignorați-le, reduceți stresul și luați-vă un scurt răgaz de odih­nă. Doar dacă feno­menul se manifestă în continuare timp de câteva săptămâni se im­pune un examen medi­cal. Probabil că se va diagnostica o ca­rență de minerale sau o disfuncție tiroidiană, care nece­sită trata­ment.

Miros neplăcut al gurii

După spălatul pe dinți rămâne în gură un miros sau chiar și un gust deza­greabil? Ha­lena, adică respirația urât mirositoare, are legătură cu câteva afec­țiuni lipsite de gravitate: probleme gingi­vale, o inflamație a amigdalelor sau arsuri cronice la stomac. Cereți ajutorul unui medic. El va depista cauza, vă va pre­scrie trata­mentul necesar, iar mi­rosul care vă deran­jează va dispărea în scurt timp.

Amorțeală în degetele de la mâini și picioare

Dacă țineți brațul sau piciorul mai multă vreme într-o poziție incorectă, iri­garea cu sânge se va desfășura de­fec­tuos, ceea ce va duce la o pierdere temporară a sensi­bilității în membrul respectiv. De re­gulă, e de ajuns un mic masaj, pentru ca extremitățile corpului să revină la capacitatea lor senzorială obiș­nuită. Dar dacă suc­cesul este de scurtă durată, cauza ar putea fi o pro­blemă a coloanei vertebrale, eventual chiar o hernie de disc. Adre­sați-vă urgent unui medic.

Sete de nepotolit

Tuturor ni se face teribil de sete din când în când, mai ales pe caniculă sau după un efort fizic deosebit, dar ne liniștim îndată ce am băut. Există însă persoane care, deși au consumat multe lichide, au mereu senzația că trebuie să bea în continuare. Acestea ar face bine să ceară cât mai curând sfatul unui medic. Probabil că s-a declanșat o formă de diabet și e obligatoriu ca boala să fie tra­tată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian