Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ORA DE CONSULTAȚIE: Recomandări de la specialiști

Oamenii care locuiesc în zone cu mai multă verdeață trăiesc mai mult

Foto: Shutterstock

Un studiu realizat în Scoția a confirmat că prezența de zece la sută spațiu verde în zona unde trăim scade rata mortalității în rândul persoanelor sub 65 de ani, cu șapte procente. Conform studiu­lui, în zonele cu cele mai mici suprafețe de spații verzi, oamenii erau, în general, mai puțin sănă­toși decât cei care locuiau în zonele unde pre­dominau spațiile verzi. În Scoția, constructorii de locuințe vor fi obligați să repartizeze „verdele” în mod egal.

Starea psihică a părinților influențează copiii

Un studiu american axat pe comportamentul ado­lescenților care locuiesc în casă cu un părinte depri­mat a ajuns la concluzia că aceștia dezvoltă mai frec­vent simptome depre­si­ve și dificultăți de con­centrare. Nu a contat da­că tinerii erau sau nu în­rudiți biologic cu părin­tele respectiv. Concluzia studiului este că depre­sia nu se moștenește nu­mai prin gene, ci se transmite și prin mediul familial. În plus, studiul a arătat că depresia tată­lui are un impact mai mare asupra băieților, în timp ce fiicele moște­nesc adesea tulburările de anxietate ale mamei. Prin urmare, starea părintelui este decisivă pentru comportamentul copilului și fe­lul în care se va dezvolta ca adult.

5 ore (sau mai puține) de somn pe noapte, în cazul per­soanelor de peste 50 de ani, cresc riscul pentru cancer și boli de inimă cu 50%.

(University College London)

Vitamina D, medicament ideal pentru bolile autoimune

Milioane de oameni suferă de boli auto­imune. Dar ele nu sunt repartizate în toată lumea în mod egal: cu cât e mai mare apro­pierea de Ecuator, cu atât nu­mărul cazurilor și gravitatea lor e mai mică. Care este explicația? Oamenii de știință japonezi au reușit să demonstreze legătura dintre razele ultra­violete, vitamina D și bolile auto­imune. Astfel: 30-60 de minute petrecute în lumina soarelui (vitamina D), au scăzut riscul bolilor autoimune cu 52%, iar două ore – cu 81%. Bolile autoimune pot fi sto­pate cu soare.

Cu 21% mai mic este riscul de de­ces al oamenilor care dau un sens exis­ten­ței lor, urmărind țeluri precise.

(Boston University School of Public Health)

Este adevărat că mâncatul la ore târzii îngrașă?

Da, cinele târzii pot duce la acumularea de grăsimi în zona șoldurilor. Un studiu pe șoareci arată că acest lucru se datorează probabil ciclului celular – în timpul zilei, celulele corpului produc mai multă căldură și ard grăsimile mai ușor, indiferent de activitate. Studiile privind postul inter­mitent arată că persoanele care mănâncă doar între ora 8 dimineața și 4 după-amiaza au o rată metabolică bazală mai mare și ard cu 200 de ca­lorii în plus.

Ce e bine și ce e rău pentru psihic?

Stresul vă face să uitați

Memoria stochează atât experiențele pozitive, cât și pe cele negative, și le raportează la timp și spațiu. Stresul cronic destabilizează echilibrul și distruge conexiunile nervoase. Pe termen lung, acest lucru perturbă abilitățile cognitive și așterne întunericul peste memorie.

Ascultați cântecul păsărilor

Cântecul păsărilor reduce anxietatea și para­noia. Cer­ce­tătorii germani au supus un număr de 295 de parti­cipanți unui studiu: să asculte cântecul păsărilor imprimat pe un CD, timp de șase mi­nute. Su­bi­ecții au răspuns apoi la în­trebări legate de starea de spirit. S-a constatat că aceștia sim­țeau mai puțină anxietate decât înainte.

Blana animalelor alungă stresul

În urma unui studiu realizat la Kingston Uni­versity, s-a dovedit că persoanele care suferă de depresie sau au dificultăți în a face față si­tuațiilor stresante din viața de zi cu zi pot be­neficia de pe urma unui animal de compa­nie. Mângâiatul zilnic al unui câine sau al unei pi­sici, în „re­prize” constante, schimbă acul „barometrului” sufle­tesc de la „fur­tună” la „cer senin”.

Păstrați soarele în suflet

Un nivel foarte scăzut de vitamina D face ca riscul de boli cardiovasculare, can­cer și afec­țiuni respiratorii să crească dras­tic. O echi­pă de cerce­tare din Canada a reu­șit să de­monstreze chiar legătura cauzală care există între deficiența de vitamina D și decesul tim­puriu. Cercetătorii au analizat vreme de zece ani mostre de sânge de la un număr de 307.601 de persoane bolnave de cancer și boli car­dio­vasculare. Acelea dintre ele care aveau valori de vitami­na D sub nor­mal au avut un risc semnifi­ca­tiv crescut de deces.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian