Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Am când arsuri, când frisoane pe aproape tot corpul”

Foto: Shutterstock

Dragă „Formula AS”, am vârsta de 69 de ani și sunt cititor fidel al acestei reviste, de 30 de ani. Sper să primesc și eu un răspuns la problema mea de sănătate. În anul 2019, am suferit o operație de rinichi (cu extirparea rinichiului stâng). Din 2011 până în 2019, am slăbit circa 10 kg. Problemele de sănătate au apărut, într-o formă agresivă, în iunie 2022, când am început să simt în corp mici arsuri, fără forme vizibile pe piele. Acum sunt într-o situație insuportabilă: nu suport razele soa­relui și diferențele de temperatură, cum ar fi, de exemplu, să intru de la cald într-o cameră cu aer condiționat. Simt când arsuri, când frisoane pe aproape tot corpul. Nu sunt pe fond psihic. Am consultat 10 medici de specialități diferite și am făcut un C.T. la hipofiză. Medicii nu mi-au dat un diagnostic clar. Am și dureri mari la coloană (cervicală și lombară). Am senzații de rece tot tim­pul, de la brâu în jos. Aceste oscilații de arsuri și frisoane variază în funcție de expunerea la fac­torii termici. Mă simt foarte slăbit (am și o hernie hiatală cu reflux esofagian). Do­resc să mă ajute un medic specia­list, deoarece zilnic am intervale lungi, când totul devine insupor­tabil. Cu stimă și respect,

IONEL C. – Baia Mare

„Fiica mea are dermatită atopică”

Fiica mea are 18 ani și a fost diagnosticată la 6 ani cu dermatită atopică. În copilărie a făcut foarte des candidoză, pe care medicii au tratat-o cu antibiotice, apoi o infec­ție la ureche, abcese dentare – tratate tot cu antibiotic. De atunci (pe la 12 ani) i-au apărut foarte multe bubițe pe spate, care acum s-au extins pe gât și pe față. I s-au recomandat antihistaminice, un­guente cu hidrocortizon, dar nicio­dată bubițele nu trec, doar „se as­cund”. Are o senzație perma­nentă de disconfort, mâncărimi, pielea este foarte uscată și aspră. Vă rog să mă ajutați cu un sfat!

IULIANA – Bacău

„Am fost diagnosticat cu esofagită de reflux”

Numele meu este Dragoș și am 23 de ani. Vă scriu cu speranța că mă puteți ajuta cu câteva sfaturi privind boala de care sufăr de ceva timp. Acum doi ani, au apărut pri­mele simptome de re­flux gastric, în urma unui regim alimentar haotic (mâncam doar fast-food, când îmi aduceam amin­te) și a consu­mului de cafea, țigări. Medicul de familie mi-a prescris tratament de o săptămână cu Esomeprazol, De­bridat și Motilium. A funcțio­nat mai bine decât mă așteptam. Însă problema a reapărut după câteva luni, pentru că revenisem la obiceiurile dinainte. Astfel că, fără a mai cere sfa­tul medicului, am început să iau Esomeprazol, pentru că văzusem că are efect. Automedicația s-a repetat de câteva ori: de fiecare dată simpto­mele (arsuri în capul pieptului, senzație puternică și continuă de indigestie) treceau în câteva zile, dar reveneau în câ­teva săptămâni. Până la urmă, am mers la medicul de familie, care mi-a dat un tratament de 3 săp­tămâni cu Ome­pra­zol 40 mg, Mo­tilium, Debridat și regim alimentar, pe care l-am urmat cu strictețe, dar fără vreun rezultat. Am devenit dependent de Omeprazol. Du­rerile erau din ce în ce mai supă­ră­toare, eram tot tim­pul obosit, mă du­rea capul și aveam amețeli. Am fost trimis să fac o endoscopie digestivă superioară, mi s-a pus diag­nosticul esofagită de reflux gradul A, helico­bacter negativ și mi s-a schimbat din nou tra­tamentul, cu Lansoprazol. Dar acesta îmi dă stări de confuzie și nu mă mai pot concentra. În paralel iau și Redigest, ceai de Sunătoare, Mușețel, ulei de Cătină… Până în prezent, nu am reușit să scap în totalitate de simptome. Inhibitoarele de pompe de protoni îmi dau acele stări urâte de oboseală, astenie, lipsa concentrării, iar celelalte medica­mente nu își fac efectul. Am de ales între a fi lucid sau a avea stomacul în piuneze. Vreau să știu dacă boala mea se poate vindeca complet sau voi trăi toată viața cu aceste pro­bleme la stomac. Ce investigații ar trebui să fac? Ce tratament aș mai putea încerca? Vă mulțumesc an­ti­cipat pentru orice sfat.

DRAGOȘ – București

„Sufăr de vezică hiperactivă”

Stimată redacție, vă rog să mă ajutați să scap de calvarul prin care trec. De aproape doi ani, urinez din jumătate în jumătate de oră. Nu pot pleca de acasă fără să nu mă gândesc că în maximum o oră trebuie să ajung la o toaletă. Nici noaptea nu e mai bine, așa că nu mă pot odihni. Până acum am tot făcut tratamente pentru infecție urinară și cistită, pentru că asta bănuia medicul că am, dar acum două luni, mi s-a pus diagnosticul de vezică hiperactivă. Mi s-a pre­scris Zevesin și am urmat trata­mentul cu rigurozitate, dar de o săptămână nu își mai face efectul. Toate simptomele au revenit! Nu mai știu ce să fac. Sunt disperată! Știu că această boală nu se tratează complet, dar măcar să reduc simptomele. Vă rog să-mi reco­mandați și un tratament naturist pe care să-l încerc. Vă mulțumesc.

ANASTASIA T.

„Fetița mea are roșu în gât”

Bună ziua! Fetița mea are doi ani și, de trei luni, are roșu în gât. Până acum a primit tratament cu antibiotice de cinci ori, dar tot nu i-a trecut. Vă rog să îmi spuneți care ar putea fi cauza și ce investigații ar mai putea face. Vă mulțumesc.

ANDREEA R.

„Am un polip endometrial”

Mi s-a depistat un polip endometrial de 2 cm. Doctorul mi-a prescris Duphaston, timp de 3 luni, dar am înțeles că are efecte adverse. Există o alternativă naturistă? Cu mulțumiri,

D. A.

1 Comment
  1. Pentru Iuliana, Bacau: Am avut o experienta asemanatoare, de dermatita atopica. Am trecut prin diverse tratamente: antihistaminice, cortizon. Am gasit rezolvat cu postul terapeutic, tinut 12 zile. Dupa primele 5 zile dermatita disparuse. Au trecut 6 ani de atunci si dermatita nu a mai revenit. Domnul sa va ajute in gasirea solutiei adecvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian