Un vis împlinit
O cetate a credinței. Asta mi-a trecut prin minte, când am văzut-o strălucind sub piscul de gheață al Caraimanului. O ivire pe care lumina dimineții de iarnă o făcea să pară pogorâtă din cer. Ireală, cumva. Legenda se adeverea. Se povestește că înălțarea mânăstirii a fost pricinuită de o vedenie a părintelui Gherontie Puiu, un duhovnic cu credință cât muntele lângă care și-a ales sihăstria și cu o poveste scrisă, parcă, în viețile sfinților. Născut în 1933, părintele Gherontie și-a pierdut mama bună la naștere, a fost aruncat lângă o gârlă, unde l-a găsit o femeie sărmană, care l-a crescut ca pe copilul ei. Dar, mai presus de maica sa adoptivă, a fost, mereu, Preacurata, sub a cărei ocrotire s-a simțit încă din fragedă copilărie – „Mi se părea că sunt ajutat de Cineva tot timpul. Am și visat-o pe Maica Domnului, de mai multe ori. «Ai încredere și du-te la mânăstire», spunea, «Te voi călăuzi. Tu ești ales pentru o misiune»”.
Visul s-a împlinit. La nici 20 de ani, va fi primit ca frate la Mânăstirea Neamț, unde va rămâne până în 1959, când va fi alungat de stăpânirea comunistă, împreună cu toți frații tineri din mânăstiri. A urmat o lungă prigoană, în care a ajuns în detenție la Canal, apoi o pribegie prin lume, unde a trăit mereu cu gândul la mânăstirea din care fusese izgonit. Și-a reînnodat firul rupt al călugăriei după revoluția din decembrie 1989, când a reintrat la Mânăstirea Neamț, a fost tuns în monahism și apoi sfințit preot. În 1995, pe când spovedea, a avut un accident vascular cerebral și a paralizat. Nu-și mai putea mișca jumătate din trup, slujirea părea să-i fi fost retezată. Luni de zile a umblat prin spitale, până când a fost trimis la un sanatoriu din Sinaia, pentru recuperare. Aici, Maica Domnului avea să-i dea o nouă misiune, cea mai înaltă și mai grea din câte avusese în viața de până atunci.
Bradul cu șase ramuri
Pe patul sanatoriului din Sinaia, pe jumătate paralizat, a căzut în somn și, în acel somn, jumătate vis, jumătate vedenie, greu de așezat în cuvinte, a întâlnit-o pe Maica Domnului, ocrotitoarea sa din copilărie. „Vei găsi un brad cu şase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci o mânăstire!”. Porunca Măicuței l-a tulburat. Cum să zidească el chilii și biserică, paralizat fiind? Îi era greu să se mai închipuie slujind, necum stareț. „Trezește-te, că nu ești bolnav!”. Nu mai era… Dimineața, l-a salutat pe doctor cu mâna pe care, seara, nici nu o putea mișca. „Mata ești un sfânt, mergi și cată-ți de mânăstire”, i-a spus doctorul, și părintele Gherontie s-a ridicat de pe patul spitalului și-a plecat. A străbătut poienile Bucegilor, năzuind să găsească „bradul cu șase ramuri” proorocit de Maica Domnului. Zadarnic… Până într-o zi, când primarul Bușteniului, care auzise de vindecarea lui minunată, i-a spus că orașul are o poiană pe plaiul Palanca, loc bun de înălțat mânăstire. Părintele s-a dus și acolo, la poalele Caraimanului, a găsit și bradul de care Maica Domnului îi vorbise în vis. „Era iarnă. Am urcat încet. Când am ajuns aproape de bradul cu șase ramuri, am văzut de trei ori o lumină puternică. Acela era semnul! Când am ajuns, soarele răsărise complet și mi s-a luminat totul în jur. «Aici rămân, am zis!»”. A doua zi, privind la bradul din vis, a văzut-o aievea pe Maica Domnului. „Parcă plutea… Îmi făcea semn cu mâna, de parcă ar fi vrut să-mi arate că mânăstirea trebuie să împrejmuie chiar acel brad”. Și cum i-a arătat Maica Domnului, așa a și făcut părintele Gherontie, iar Preacurata a învelit locul în minuni.
Un miracol
Înainte să iasă din biserică, doamna Veronica Păduraru privește la portretul părintelui Gherontie Puiu și îi face un semn cu mâna. I se pare că părintele îi zâmbește. „Poate că numai eu văd așa, poate că mai văd și alții, nu știu. Poate că cei care mă văd mă cred nebună, dar, pentru mine, părintele a însemnat mult. Foarte mult”. Economistă, cu o licență în matematici, i-a fost scris să-l întâlnească pe părintele Gherontie chiar la început, când pornea ctitoria de la poalele Caraimanului. Credința fără margini a părintelui i-a cucerit și ei sufletul. Împreună, lucrarea lor a rodit minuni. „Veneam la Bușteni în vacanțe și urcam în poiana în care acum se află mânăstirea. În 1996, cam pe unde este poarta mânăstirii, într-un adăpost improvizat din patru pari și un nailon deasupra, se afla părintele, împreună cu câteva bătrâne. Împărțea lumânări. Am vrut să cumpăr, dar nu le vindea, le dăruia. Mi-a dat și mie două – una pentru vii, alta pentru morți. Aceasta a fost prima întâlnire, apoi am tot revenit, ne vedeam cam de două-trei ori pe an. La una din întâlniri, când am venit după Paște împreună cu soțul meu, părintele mi-a spus: «O să fie băiat! Și o să fie preot!». M-am uitat mirată la dânsul, pentru că nu aveam habar că eu sunt însărcinată. Când am coborât i-am spus soțului meu că, dacă părintele are dreptate, eu nu sunt de acord ca viitorul nostru fiu să fie preot, pentru că-mi doream să fie matematician, ca și mine. Am venit la București, am făcut un control, am aflat că părintele avea dreptate. Eram însărcinată cu un băiețel! Când am revenit la Bușteni, părintele mi-a spus: «Știu ce i-ai spus soțului tău în vale, că nu vrei ca băiatul să ajungă preot! Dar preot va fi». De atunci, am crezut tot ce mi-a spus părintele Gherontie”.
Băiatul s-a născut bolnav. Ani de zile, doctorii nu au putut să îi pună un diagnostic. Veronica a bătut spitalele Bucureștiului, în același timp cu drumul spre chilia de sub munte a părintelui Gherontie. Inima sa de mamă, ruptă de durere, avea nevoie de dragostea de Dumnezeu și de credința neclintită a părintelui. S-au rugat împreună. În 2007, înainte ca băiețelul ei să împlinească patru ani, a venit diagnosticul, ca un tăiș de ghilotină – leucemie. „Când doctorița mi-a spus ce are Andrei, mi-a căzut cerul în cap. Prima noapte a fost groaznică – am slăbit șapte kilograme, a doua zi doctorița copilului nu m-a mai recunoscut. După ce am ieșit din spital, am venit la părintele Gherontie care mi-a spus așa: «Băiatul se va face bine, în mulți ani și cu mulți bani». Și așa a fost”.
Peste boala micuțului și durerea părinților au curs anii proorociți de părintele. Anii, rugăciunile și cuvintele preoțești. Mai ales cuvintele, care o întăreau, spunându-i, atunci când nimeni nu mai credea, că în mijlocul negurilor, în întunericul bolii, există tot timpul un bob de speranță, un grăunte de lumină. Dar încercările au continuat. Pe lângă leucemie, băiatul s-a îmbolnăvit și de meningită, iar medicii i-au spus că-l va pierde. Era pe patul de spital și nu-și mai recunoștea mama. Atunci, Veronica l-a sunat pe părintele Gherontie și i-a spus ce i-au zis doctorii – că-n timpul nopții își va pierde copilul. „«Andrei moare, părinte, așa mi-a spus doctorița!». «Nu va muri!», mi-a răspuns părintele și, după ce i-am închis telefonul, în câteva minute, băiatul și-a revenit. S-a ridicat din pat și m-a strigat! Doctorii mi-au spus că revenirea nu a fost de la ei. Ei au încercat tot ce au putut, dar, fără rugăciunea părintelui, nu l-aș mai fi avut astăzi pe Andrei”. Băiatul a trăit, a făcut sport. S-a făcut bine, în mulți ani și cu multă rugăciune. „Astăzi, băiatul meu are 19 ani, trăiește ca orice om normal și, când are o încercare, vine și se roagă la mormântul părintelui Gherontie, care-i îndeplinește întotdeauna ruga. Ține foarte mult la părintele”.
Prezentul unui vis
Am plecat la Bușteni, spre ctitoria părintelui Gherontie Puiu, cu inima aprinsă de povestea minunată care o înconjoară. Mânăstirea Caraiman a fost pentru el un loc sfânt nu doar pentru că i s-a arătat Maica Domnului, ci și pentru că Dumnezeu a lucrat continuu, după prima vedenie. Colegului meu, Valentin Iacob, trecut între timp la Domnul, părintele Gherontie îi spunea că oamenii au văzut, în actul prefacerii Sfintelor Daruri, cum ningea peste Sfânta Masă „cu fulgi de lumină, care coborau și urcau iar până în vârful bradului, acolo unde se arătase Maica Domnului”. Și poate că tocmai de aceea, că știa că stă pe un loc sfințit de sus, când credincioșii veneau la el pentru sfat, îi trimitea să se roage sub bradul Maicii Domnului, încredințat fiind că Preacurata este și acum acolo, gata să îi asculte pe toți cei în nevoi. „Eu de atunci am văzut-o și o văd de multe ori pe Maica Domnului când stau așa, singur, în poiană și meditez. De aceea, eu le spun credincioșilor: nu plângeți la mine, duceți-vă sub brad și dați lacrima la Măicuța Domnului. Eu îi trimit pe toți acolo și îi aștept jos și când vin înapoi îmi spun: «Părinte, dar parcă ne-a luat cu mâna, ne-a luat necazurile, suntem alți oameni»”.
Părintele Gherontie Puiu nu mai este printre noi. A plecat la cer acum șapte ani, dar bradul în jurul căruia Preasfânta i-a spus să ridice mânăstirea este și acum în picioare. Iar mânăstirea a crescut, uriașă, ridicată de miile de mâini și de inimi care au crezut în miracolul ei. Un miracol care continuă până în zilele noastre, dus mai departe de părintele arhimandrit David Petrovici, ucenicul părintelui Puiu. Astăzi, Mânăstirea Caraiman este una dintre cele mai mari din Arhiepiscopia Bucureștilor și, probabil, și din Patriarhia română. „Părintele Gherontie a fost foarte hotărât să împlinească tot ceea ce Maica Domnului i-a spus să facă. Și să știți că a avut mari încercări, nu toți l-au primit cu brațele deschise atunci când a venit să ridice o mânăstire în Bucegi. Faptul în sine contrasta cu dorințele altora… Dar părintele a stăruit și, iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reușit. Patru ani am stat lângă părintele… A fost blând, iubitor, foarte apropiat de oameni. De aceea a și reușit. De la el am învățat smerenia, înțelepciunea și simplitatea. Ori de câte ori credincioșii veneau să ia binecuvântare de la dânsul, îi îndruma spre mine: «Luați binecuvântare de la părintele stareț!». Vă dați seama? Eu, un tânăr… Toată lumea se uita mirată, pentru că dânsul a fost tot timpul identificat cu Mânăstirea Caraiman. Când spuneai Mânăstirea Caraiman spuneai părintele Gherontie. Și, deodată, el îi îndruma pe oameni spre un tinerel… Vă dați seama? Sunt eu mic, dar văzând smerenia dânsului, mă făceam și mai mic. Și-o făcea din inimă, nu forțat. Asta era starea inimii dânsului”.
– Părinte David, nu v-a fost greu să fiți așezat ca stareț al unei mânăstiri ridicate prin descoperire dumnezeiască?
– Aveam treizeci de ani când am fost numit aici ca stareț, eram tânăr și entuziast și bucuros că voi fi în fruntea unei mânăstiri ridicate la îndemnul Maicii Domnului. Nu am fost speriat, pentru că am venit aici cu ascultare, dar a fost și este o pălărie mare pentru mine. Am însă deasupra ei crucea ascultării, așa că mă simt ocrotit. Știu că, dacă faci lucrurile cu dragoste și ascultare deplină, Dumnezeu împlinește absolut tot, pentru că nu-ți faci voia ta, ci voia Lui. Am învățat asta încă de când am intrat în mânăstire, acum douăzeci și unu de ani – că ascultarea este mai presus de orice. Eu am fost călugărit la Crasna de părintele Nicodim Dimulescu, el a intrat în mânăstire de la vârsta de treisprezece ani, așa că am avut de la cine să învăț. Acolo am deprins faptul că monahismul înseamnă, de fapt, iubire de oameni. Că Dumnezeu nu este al meu sau al dumneavoastră, ci al tuturor. Crasna a fost tot timpul o mânăstire misionară, de aceea nu mi-a fost greu când am venit aici, unde s-a construit mult și încă se construiește, pentru că noi nu clădim doar ziduri, ci ne străduim să zidim ceva și în sufletele oamenilor.
– Se lucrează și se construiește întruna aici. Nu sunteți tulburat în liniștea rugăciunilor?
– Sunt născut și crescut în București, iar vacanțele mi le petreceam la țară, la bunici. Sunt obișnuit, așadar, atât cu aglomerația și orașul, cât și cu munca. Chiar dacă începutul monahismului meu l-am trăit opt ani în liniște, la Crasna, unde, fiind o mânăstire mai retrasă, mai ales în timpul săptămânii, eram izolați, doar noi și Dumnezeu, părintele Nicodim ne-a format să nu fugim de lume și să avem dragoste de oameni, să fim lângă ei, să-i ajutăm. De aceea, m-am bucurat că Dumnezeu așa a lucrat, ca părintele Patriarh Daniel să mă numească stareț la această mânăstire, care este tot o mânăstire misionară, ca și Crasna. Am luat-o ca pe o ascultare și am primit-o cu bucurie, mai ales că veneam cu gândul că-l voi ajuta pe părintele Gherontie să ducă mai departe ctitoria sa și să-i fiu aproape. Și m-a ajutat Domnul să mai fiu cu dânsul patru ani, până când a plecat la cer. Când am ajuns aici, în 2010, părintele avea deja șaptezeci și șapte de ani și era suferind. Nu mai putea primi pelerinii, avea dureri mari, respira cu greu, de aceea și părintele patriarh a decis să vină cineva să îl ajute. Dar am încercat, chiar și în starea în care era, să-l implic tot timpul în continuarea lucrărilor dânsului. Și pot spune acum, după atâția ani, că înțeleg de ce Maica Domnului a avut acest plan de ridicare a unei mari mânăstiri sub crucea de pe Caraiman. Am înțeles asta privindu-i pe credincioșii care urcă aici pentru a-și regăsi liniștea și pe tinerii care ne trec pragul.
Mii de tineri și copii
– Încă vin tineri la mânăstire?
– Cei mai mulți vin în grupuri organizate de parohiile din care fac parte. Primim la noi, în fiecare an, câteva mii de tineri și copii. Se umple mânăstirea cu ei. Preoții îi strâng pe copiii și adolescenții care vin la biserică sau care fac parte din familii nevoiașe și îi aduc aici. Stau la noi câteva zile, unii chiar și o săptămână, să se bucure de munte și de slujbe. În ultimii ani, am avut pe timp de vară și tineri români născuți și crescuți în diaspora, care vorbeau greu românește. Stau între ei, mă și joc cu ei câteodată, iar ei vorbesc între ei, de exemplu, în franceză. Se chinuie să vorbească românește pentru că au vorbit de mici doar franceză, iar aici ne străduim să îi învățăm. Și încercăm să le aducem alinare, să îi ajutăm să își regăsească liniștea. Mi s-a întâmplat, nu o singură dată, să vină apoi și să-mi mulțumească, spunându-mi: „Părinte, liniștea și bucuria pe care am simțit-o aici n-am mai simțit-o niciunde”. Unii sunt atât de impresionați de slujbe, încât îi văd cu ochii în lacrimi. Nu îndrăznesc să îi întreb ce e cu ei, dar văd pe chipul lor că vin în biserică având o anumită stare și ies cu o alta, cu fețele luminate. Unii se spovedesc aici pentru prima dată, iar asta ne dovedește nouă, monahilor de aici, că Dumnezeu lucrează prin mânăstirea noastră, că oamenii își găsesc aici calea. Noi asta ne dorim – să împlinim făgăduința părintelui Gherontie, răspunzând deplin îndemnului pe care Maica Domnului i l-a făcut.
Frumos articol! Sper ca Bunul Dumnezeu să mă ajute să vizitez această frumoasă mănăstire.
Mulțumim!