Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Sufăr de panarițiu” (Răspuns pentru M. M. – Pitești, F. AS nr. 1184)

Foto: Shutterstock

Vă propun să încercați, de mai multe ori pe zi, să țineți degetul în ceai de Mușețel, cât se poate de fierbinte, cât puteți să suportați. După aceea, înfă­șurați-l în frunză de Pătlagină verde și legați-l nu prea strâns, în așa fel încât frunza să nu cadă. Vin­decarea e sigură.

Vă doresc sănătate!

LILIANA S. – Câmpina

„Caut un leac pentru bronșită astmatiformă” (Răspuns pentru S. D. – București, F. AS nr. 1469)

Pentru bronșită, folosiți ceaiul de Busuioc, infu­zie, siropul de ceapă și seul de oaie.

* Infuzie de Busuioc: 50 g flori de Busuioc, 250 ml apă, se toarnă apa clocotită peste Busuioc, se lasă până devine ca apa de vară, se îndulcește cu o linguriță de miere și se bea din acest lichid de trei ori pe zi.

* Siropul de ceapă: 200 g ceapă tocată, 100 g miere, 2 pahare de apă. Se așează într-un vas emailat, se pune ceapa tocată și apa. Se acoperă, se fierbe la foc domol, până scade la jumătate. După ce se răcește, se strecoară lichidul rezultat, se toarnă într-o sticlă, se adaugă mierea și se agită. Siropul se poate păstra 2-3 zile la temperatura camerei și o săptă­mână la frigider. Mod de adminis­trare: La copiii mici până la 3 ani, se dă 1-6 lingurițe pe zi, iar la adulți, 3-6 linguri pe zi.

* Cataplasmă cu seu de oaie: Luați o coală de hârtie de învelit al­­­bastră, cu care se înveleau caie­tele de mult, sau hârtie menajeră ab­sorbantă, și decupați din ea cât cu­prinde pieptul bolnavului, încălziți seul de oaie, ungeți hârtia și aplicați-o pe piept. O țineți până se răcește. Bol­navul, în timpul tratamentului, trebuie ținut la căldură.

Cum trebuie să procedați: Se dă întâi siropul de ceapă, câte o linguriță din 3 în 3 ore, după aceea, infuzia de Busuioc și se aplică cataplasma până la vindecare.

GEORGETA S. – Roman

„Cum pot scăpa de sforăit?” (Răspuns pentru LIVIU – Craiova, F. AS nr. 1538)

Sforăitul în timpul somnului poate fi mai blând sau mai sever. El pro­voacă întreruperea respirației și afectează calitatea somnului. Cei care dorm prost, cei care sforăie, pot suferi în timpul zilei de somnolență, dureri de cap, gât uscat, iritabilitate. Cauzele sforăitului includ: supraponderalitatea, fumatul, consumul de alcool, supra­solicitare fizică și mentală, lipsa exer­cițiului fizic, anumite medicamente cum ar fi somniferele, relaxantele musculare, precum și vârsta înaintată. Acestea fac ca mușchii gâtului să se relaxeze și țesuturile să fie mai libere și duc la blocarea parțială a căilor respi­ratorii. Sforăitul se declanșează și când sunteți răcit sau aveți o reacție alergică, țesutul inflamat și adausul de mucus interferează cu respirația. La copii, sforăitul este produs de amigdalele mărite. Sforăitul sever duce la hipertensiune, depresie, la diminuarea capacității de concentrare, la probleme cardiace. El poate produce apnee în somn, care reduce nivelul oxigenului din sânge. Tratamentul trebuie să includă: schimbarea stilului de viață, renunțarea la fumat și la alcool. O poziție corectă în timpul somnului. Nu dormiți pe spate, ci pe o parte, ca să nu blocați căile respiratorii. Dacă stați pe spate cât dormiți, limba și vălul palatin stau pe partea din spate a gâtului și blochează trecerea aerului.

* Faceți gargară cu apă de gură cu Mentă, pen­tru a micșora mucoasa nasului și a gâtului (două picături de ulei de Mentă la un pahar de apă). Faceți doar gargară, nu înghițiți!

* Reduceți alergenii din dormitor (praf, păr de animale, mucegai) dând cu aspiratorul, schimbați lenjeria de pat cât mai des.

* Dacă sunteți alergic, beți cât mai mult ceai de Urzică, cel puțin trei căni pe zi. Infuzie, 5 minute, o cană de 250 ml apă fiartă turnați peste o linguriță de frunze uscate de Urzică.

* Evitați mâncărurile grase și alcoolul cel puțin cu trei ore înainte de a merge la culcare.

* Practicați regulat sportul. Acesta întărește mușchii gâtului, împiedicând blocarea căilor respiratorii și asigurând o respirație mai bună în timpul somnului.

* O dietă care să vă ajute să pierdeți kilogra­mele în plus.

* Câteva picături de ulei de eucalipt, puse în apă fiartă, astfel încât aroma lor să fie respirată prin aburi, ajută la desfundarea căilor respiratorii.

* Acupunctura este o metodă de tratament care elimină blocajele energetice ce stau la baza sforăi­tului și întărește energetic anumite organe, cum ar fi plămânii și ficatul, care sunt slăbite în asemenea situații.

Multă sănătate vă doresc!

E. ZAMFIR – Drăgășani, jud. Vâlcea

„Soțul meu a fost diagnosticat cu sindrom Netherton” (Răspuns pentru DANIELA G. – București, F. AS nr. 1552)

În legătură cu alergiile despre care vorbiți, vă fac cunoscute câteva informații legate de alimen­tele care le pot provoca: peștele sărat, uscat sau afumat, fructele de mare, brânza, mezelurile, ara­hidele, ciocolata, ouăle, căpșu­nele. Alimentația industrială con­ține conservanți, coloranți și ni­trați, care pot provoca reacții aler­gice, la fel și unele medicamente. Verificați prospectele acelora pe care le folosește soțul dumnea­voastră. Ar fi bine să noteze zilnic ce alimente a folosit, ce a mâncat în oraș, la cantină, restaurant. Să observe reacțiile la alimentele con­su­mate. Nu totdeauna ce e gustos e și sănătos. Scoateți din consum și oțetul industrial, care nu provine din surse naturale, nu-l folosiți nici la pregătirea murăturilor pentru iarnă. Oțetul din vin și din mere nu e toxic deoarece se produce prin fermentația naturală a fructelor. Se poate prepara și în gospodăria proprie și e foarte sănătos.

Pe lângă medicația pe care o ia pentru pruritul dermic, soțul dvs să facă și aplicații pe piele cu o so­luție combinată din oțet de mere și apă, în părți egale. Tamponați cu vată îmbibată cu soluția preparată zonele cu mâncărimi.

Altă aplicație: faceți un decoct din frunze de Afin, 50 g plantă la 500 ml apă. Procedați la fel și cu apa și oțetul de mere.

În farmacii, plafaruri, se găsește o soluție pe bază de mentă (Mentol). Este calmantă, masați ușor cu ea pielea. Repetați tratamentul seară de seară și într-o săptămână scăpați de probleme. Multă sănă­tate!

AURELIA URICARU – Târgu Mureș

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian