Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru DANA R. – București, F. AS nr. 1553: „După operația de hernie de disc, nu am stabilitate la mers”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Cu siguranță, nu sunteți prima și nici ultima per­soană care acuză dureri în zona fese­lor, a coapselor, parestezii ale trenu­lui inferior (picioare, tălpi), în urma unei operații de hernie de disc. Oricât de profesionist este medicul care v-a operat, în urma intervenției chirur­gicale se produc atingeri ale plexului sciatic și ale nervului femural, ceea ce înseamnă că pot apărea dureri însoțite de furnicături, amorțeli și tulburări de sensi­bilitate la nivelul membrelor inferioare, sensibili­tate la mers. Aici ar trebui men­ționat faptul că hernia de disc poate fi abordată și fără inter­venție chirurgicală, prin trata­ment conservator, care presupu­ne ședințe de kinetoterapie, fizioterapie, masaj, elongații ale coloanei vertebrale, kinesio­ta­ping (bandajare adezivă con­ce­pută anume pentru facilitarea pro­cesului de vindecare etc.). În ceea ce privește operația herniei de disc, aceasta constă în înlătu­rarea fragmentelor de disc sau chiar a întregului disc hernial care apasă pe rădăcinile nervoa­se. Cea mai mare problemă a ope­rației este faptul că discul poate părea îndepărtat complet, fără ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, rămânând astfel mici particule pe vertebre. În timp, lipsa discului intervertebral poate cauza noi dureri, pentru că spațiul dintre vertebre rămâne liber, iar celelalte discuri se pot deplasa. În majoritatea cazurilor, această evoluție vine cu reco­mandarea realizării unei noi operații. Deși dvs. ați suferit deja operația chirurgicală, am făcut aceste referiri pentru a se înțelege mai bine cauzele apari­ției unor simptome invalidante post-operator. Pen­tru situația dvs., rămân valabile kineto-fizioterapia, masajul zonei lombare, elongațiile vertebrale și toate procedurile de recuperare neuromotorie care se practică într-un centru medical specializat în kineto-fizioterapie. În plus, vă stă la dispoziție și tratamentul naturist destinat recuperării mai rapide după intervenția chirurgicală.

În acest sens, vă recomand următoarele remedii naturiste:

Extractul de muguri de Jneapan și extractul din mlădițe de Vâsc, care pe lângă numeroasele lor pro­prietăți, sunt utile în tratamentul menținerii pos­tu­rale, nevralgie sciatică, lombalgie, artroză verte­brală, colateral în coxartroză și gonartroză; MSM – capsule, produs complex care conține me­til­sulfonilmetan, Gheara-diavolului, Curcumina și Bos­wellia, ingrediente care reduc inflamația și du­re­rile osteo-articulare în spondilo-discite, artrite și osteoartrite. ARTRO COLLAGEN FORTE, care reduce durerile de șold, durerile și paresteziile picioarelor, fiind recomandat în artrite, artroze și hernie de disc. Pe lângă cele două cutii cu capsule, beneficiați și de unguentul aferent, ARTRO MO­BIL BIOCREMĂ, cu care puteți masa zona lom­bară și picioarele amorțite.

Desigur, ar mai fi multe aspecte de discutat despre herniile discale și sechelele post-operatorii, însă aceste amănunte le putem analiza telefonic.

Să auzim numai de bine!

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Sufăr de hiperplazie benignă de prostată” (Răspuns pentru ION ORSAN – Cluj-Napoca, F. AS nr. 1554)

Ion Bobaru

După vârsta de 60 de ani, foarte mulţi bărbaţi au prostata mărită. Incidenţa măririi prostatei creşte odată cu vârsta, astfel că după 80 de ani, puţini sunt bărbaţii care nu au probleme cu prostata. Indiciul major care defineşte hiperplazia de prostată este dorinţa imperioasă de a urina de câteva ori în tim­pul nopţii. Pierderea involuntară de urină este un alt simptom sever. Nivelul crescut al antigenului specific (PSA), care se determină prin analize de laborator, poate confirma suspiciunea de hipertrofie benignă de prostată. În funcție de vârstă, valorile de referință pentru PSA variază de la 2ng/ml la bărbații de 50 de ani, 3ng/ml la cei de 60 de ani, până la 4ng/ml la cei de 70 de ani sau 4,4 ng/ml la bărbații peste 70 de ani. Acestea sunt estimări pur teoretice. Interpretarea lor medicală o poate face un medic specialist, care stabilește și schema de tra­tament medicamentos sau chi­rurgical.

În locul operației propuse de medicul specialist, dvs. doriți un tratament din plante pentru hi­perplazia benignă de prostată. Ca terapie naturistă, se pot fo­losi următoarele plan­te medici­nale: Ghimpe, Pufu­liță, Urzică, Dovleac, Țelină, Plop-negru, Turmeric. Aceste plante se pot folosi sub diverse forme farma­ceutice: infuzii, decocturi, tinc­turi, vinuri tera­peutice.

Mod de preparare a remediilor

Infuzie (sau opăreală) – se pre­pară din frunze tinere de Ur­zică: 2 linguri de plantă us­cată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se fil­trează prin tifon sau printr-un strat subțire de vată. Se îndul­cește după gust cu miere sau zahăr. Dia­beticii pot folosi îndulcitori sintetici.

Decoct – 2 linguri de plantă (partea aeriană de Ghimpe, de Pu­fuliță, semințe de dovleac, rădăcină de Turmeric) uscată și mărunțită, se fierb la foc mic, timp de aproxi­mativ 5 minute în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se lasă 10 minute la infuzat și se filtrează prin tifon sau vată medi­cinală. Se îndulcește după gust cu miere sau zahăr. Diabeticii pot folosi în­dulcitori de sinteză.

Tinctură – 4 linguri din plantele menționate mai sus, uscate și mă­run­țite groscior, se pun la ma­cerat în 200 ml alcool ali­mentar sau alt produs dis­tilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitân­du-se zilnic. Se filtrează prin tifon. Termenul de valabilitate este de doi ani de zile.

Vin – 4 linguri din plantele de mai sus, uscate și mărunțite groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se zilnic, după care se filtrează. Se poa­te păstra și doi ani, dacă vinul este de bună calitate.

Tratamente interne

* Ghimpele – se folosește partea aeriană a plantei, bogată în fla­vone și steroli vegetali. Este o plantă medicinală de top în tra­tamentul bolilor prostatei.

Decoct – se bea câte o ceaş­că de ceai, de două ori pe zi.

Tinctură – se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin – se administrează o lingură de vin, de două ori pe zi, după masă.

* Pufulița – se utilizează planta întreagă în tratamentul hiperplaziei de prostată. Are în compoziție fito-complecși sterolici și antioxidanți naturali.

Decoct – se bea câte o ceaşcă de ceai, de două ori pe zi.

Tinctură – se iau câte 30 de pică­turi, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin – se administrează o lingură de vin, de două ori pe zi, după masă.

* Urzica – se folosesc frunzele.

Infuzie – se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndul­cite cu miere.

Tinctură – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi.

Vin – se bea o lingură de vin, de două ori pe zi.

* Dovleacul – de la dovleac se folosesc seminţele (crude, prăjite sau sub formă de decoct) și uleiul de dovleac.

Semințele – se consumă câte o linguriță, de două ori pe zi, după mesele principale.

Decoct – se beau două cești de ceai pe zi.

Ulei de dovleac – se iau câte două lingurițe pe zi.

* Țelina – se întrebuințează sub formă de tinctură sau vin.

Tinctură – se ia o jumătate de linguriță, de două ori pe zi.

Vin – se beau câte două linguri de vin pe zi.

* Plop-negru – se folosesc mugurii încă nedesfăcuți, sub formă de tinctură sau vin.

Tinctură – se ia o jumătate de linguriță, de două ori pe zi.

Vin – se beau câte două linguri de vin pe zi.

* Turmeric – este un foarte cunoscut condi­ment în bucătăria țărilor asiatice. În medicina tra­dițională indiană (Ayurveda), se folosește rădăcina de Turmeric în bolile prostatei. Pe piața farma­ceutică românească au apărut suplimente alimen­tare (terapeutice), cu extract standardizat din rădă­cini de Turmeric. Avem la raft un asemenea produs.

Farmacia Faltis prepară Stopaden pentru hiper­plazia benignă a prostatei, pe bază de Pufuliță, Ghimpe și țelină.

Având în vedere că pentru prostata mărită tra­tamentul este de foarte lungă durată și pentru a evita monotonia, folosiți alternativ preparatele farmaceutice care se obțin din aceste plante: ceai (infuzie, decoct), tinctură, vin terapeutic. De ase­menea, nu neglijați terapia clasică medicamen­toasă pe care v-au prescris-o medicii.

Tratamente externe

Pentru tratamentul prostatei mărite se fac băi de șezut pe bază de scoarță de Salcie, flori de Coada-șo­ricelului și conuri de Pin.

Tehnică de preparare: în 3 l de apă se fierbe timp de 5 minute o cană de scoar­ță de Salcie tăiată gros­cior. Se adaugă apoi 3 linguri flori de Coada-șoricelului și conuri de Pin. Se lasă în repaus timp de 15 minute, apoi se stre­coară. Se face baie de șe­zut.

Informații despre procesarea plantelor medici­nale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: [email protected]. Preparatele farma­ceu­tice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei: www.farmaciafaltis.ro. Farmacia deține „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de Colegiul Farma­ciștilor din România.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian