Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Migrenele de primăvară

* În medie, fiecare persoană ia un medicament pentru dureri de cap o dată pe săptămână. Primă­vara, crizele se dublează. Vremea instabilă și temperaturile în zig-zag ne pun creierul la grea încercare. În afara medicamentelor, care își pierd, adesea, efectul, soluția la în­de­mână trebuie căutată în remedii și pro­ceduri naturale *

1. Intervenția la timp

Foto: 123RF

Mulți oameni încearcă să îndure cu stoicism durerea de cap. Nu este o alegere fericită. Durerea constantă întărește memoria suferinței, iar organismul începe să reacționeze din ce în ce mai puternic. Cu cât memoria este mai activă, cu atât mai repede anumiți stimuli declanșează o durere de cap.

2. Hidratarea

Atunci când corpul primește prea puțină apă, sângele se în­groașă și este posibil să nu mai aprovizioneze în mod optim vasele fine din creier. A­cesta reacționează prin du­rere la o lipsă de oxigen declanșată în acest fel. Prin urmare, la primul semn de durere de cap, beți un pahar mare cu apă rece.

3. Cuișoare aromate

Un remediu vechi și sigur este mes­te­ca­rea a 1-2 cuișoare, a­tunci când avem dureri de cap sau de dinți. Uleiurile esențiale conținute în ele a­melio­rează dure­rea neplă­cută.

4. Compresa cu ceapă

Leacul tradițional al bunicilor își dovedește actualitatea și azi. Tăiați 2-3 cepe și puneți-le într-o pungă mică de pânză. Fierbeți puțină apă într-o cratiță. Întoarceți capacul oalei cu susul în jos și puneți punga pe capacul fier­binte, până se încălzește. Apă­sați-o puțin pentru a lăsa lichid. Puneți compresa de ceapă ume­zită și caldă pe gât.

5. Cafea cu lămâie

Foto: Shutterstock – 2

Cercetătorii de la Univer­sitatea din Freiburg au investigat modul în care funcționează ca­feaua, combinată cu sucul unei jumătăți de lămâie. Cofeina blochează neuro­trans­­mițătorii durerii. Vitamina C conți­nută de lămâie întărește acest efect.

6. Relaxarea gâtului

Durerile de cap apar adesea din cauza unui gât încordat. Împreunați-vă mâinile în spatele ca­pului și îm­pin­geți-l ușor îna­inte, până ce atingeți pieptul cu bărbia. Faceți o scurtă pauză, apoi repetați exercițiul de 5 ori.

7. Presopunctura

Atunci când durerea apare în spatele frunții, un masaj blând al punctului de acupunctură numit Hsi-san poate ajuta. Acesta se află în zona tâmplelor, la aproxi­mativ un centimetru lateral de sprâncene. Masați ușor punctele pe ambele părți ale capului, în același timp. Efectul poate fi intensificat cu ulei de Lavandă sau cuișoare.­

8. Uleiul de Mentă

Într-un studiu recent, o echipă de la Clinica Cha­rité din Berlin, a descoperit că uleiul de Mentă ajută împotriva durerilor de cap, la fel de bine ca Paracetamolul. Aplicat pe tâmple și pe frunte, uleiul își face efectul după 15 minute. Faptul se datorează dozei mari de mentol, care are un efect anestezic local. De asemenea, uleiul de Mentă poate inhiba efectele nervilor implicați în transmiterea durerii care joacă un rol crucial în apariția migrenelor.

Notă: Verificați dacă tolerați uleiul de Mentă. Sunt cazuri când provoacă iritații sau dificultăți de respirație.

9. Sărurile Schüssler

În funcție de sursa durerii, sărurile Schüssler (se găsesc în far­macii) pot fi de mare folos. Dacă durerea pornește de la baza corpului în sus, luați, de 3 ori pe zi, 1-3 comprimate de Fosfat de Mag­neziu (nr. 7). Dacă există o sen­zație de presiune în cap, se reco­mandă Bromat de Potasiu (nr. 14), iar dacă durerea apare pe partea laterală a capului, se recomandă Clorura de Zinc (nr. 22). În cazul simptomelor acute, luați com­primatele la intervale de jumătate de oră.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian