* În medie, fiecare persoană ia un medicament pentru dureri de cap o dată pe săptămână. Primăvara, crizele se dublează. Vremea instabilă și temperaturile în zig-zag ne pun creierul la grea încercare. În afara medicamentelor, care își pierd, adesea, efectul, soluția la îndemână trebuie căutată în remedii și proceduri naturale *
1. Intervenția la timp
Mulți oameni încearcă să îndure cu stoicism durerea de cap. Nu este o alegere fericită. Durerea constantă întărește memoria suferinței, iar organismul începe să reacționeze din ce în ce mai puternic. Cu cât memoria este mai activă, cu atât mai repede anumiți stimuli declanșează o durere de cap.
2. Hidratarea
Atunci când corpul primește prea puțină apă, sângele se îngroașă și este posibil să nu mai aprovizioneze în mod optim vasele fine din creier. Acesta reacționează prin durere la o lipsă de oxigen declanșată în acest fel. Prin urmare, la primul semn de durere de cap, beți un pahar mare cu apă rece.
3. Cuișoare aromate
Un remediu vechi și sigur este mestecarea a 1-2 cuișoare, atunci când avem dureri de cap sau de dinți. Uleiurile esențiale conținute în ele ameliorează durerea neplăcută.
4. Compresa cu ceapă
Leacul tradițional al bunicilor își dovedește actualitatea și azi. Tăiați 2-3 cepe și puneți-le într-o pungă mică de pânză. Fierbeți puțină apă într-o cratiță. Întoarceți capacul oalei cu susul în jos și puneți punga pe capacul fierbinte, până se încălzește. Apăsați-o puțin pentru a lăsa lichid. Puneți compresa de ceapă umezită și caldă pe gât.
5. Cafea cu lămâie
Cercetătorii de la Universitatea din Freiburg au investigat modul în care funcționează cafeaua, combinată cu sucul unei jumătăți de lămâie. Cofeina blochează neurotransmițătorii durerii. Vitamina C conținută de lămâie întărește acest efect.
6. Relaxarea gâtului
Durerile de cap apar adesea din cauza unui gât încordat. Împreunați-vă mâinile în spatele capului și împingeți-l ușor înainte, până ce atingeți pieptul cu bărbia. Faceți o scurtă pauză, apoi repetați exercițiul de 5 ori.
7. Presopunctura
Atunci când durerea apare în spatele frunții, un masaj blând al punctului de acupunctură numit Hsi-san poate ajuta. Acesta se află în zona tâmplelor, la aproximativ un centimetru lateral de sprâncene. Masați ușor punctele pe ambele părți ale capului, în același timp. Efectul poate fi intensificat cu ulei de Lavandă sau cuișoare.
8. Uleiul de Mentă
Într-un studiu recent, o echipă de la Clinica Charité din Berlin, a descoperit că uleiul de Mentă ajută împotriva durerilor de cap, la fel de bine ca Paracetamolul. Aplicat pe tâmple și pe frunte, uleiul își face efectul după 15 minute. Faptul se datorează dozei mari de mentol, care are un efect anestezic local. De asemenea, uleiul de Mentă poate inhiba efectele nervilor implicați în transmiterea durerii care joacă un rol crucial în apariția migrenelor.
Notă: Verificați dacă tolerați uleiul de Mentă. Sunt cazuri când provoacă iritații sau dificultăți de respirație.
9. Sărurile Schüssler
În funcție de sursa durerii, sărurile Schüssler (se găsesc în farmacii) pot fi de mare folos. Dacă durerea pornește de la baza corpului în sus, luați, de 3 ori pe zi, 1-3 comprimate de Fosfat de Magneziu (nr. 7). Dacă există o senzație de presiune în cap, se recomandă Bromat de Potasiu (nr. 14), iar dacă durerea apare pe partea laterală a capului, se recomandă Clorura de Zinc (nr. 22). În cazul simptomelor acute, luați comprimatele la intervale de jumătate de oră.
IRINA RADU