Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mugurii de Coacăz-negru

– Un anti-alergen natural puternic –

Coacăzul negru este cunoscut în primul rând pentru valoarea nutrițională a fruc­telor sale și în special pentru conținutul mare de vitamina C (cca 150 mg% – față de lămâi și portocale, care conțin cca 50 mg%). Pe de altă parte, în gemoterapie, pentru mugurii Coacăzului-negru au fost evidențiate importante acțiuni far­ma­cologice: antialergică, antiinflamatoare, antibacte­riană, antioxidantă. Este considerat a fi un adap­togen, ceea ce înseamnă că re­duce intensitatea răspunsului cor­pului în diferite situații gene­ra­toare de stres, pentru a menține sau readuce echilibrul.

Eficiență în alergii

Foto: Shutterstock – 4

Efectul antialergic al Ex­trac­tului din muguri de Coacăz-ne­gru este cel mai cunoscut și apre­ciat, fiind considerat un veritabil „cortizon natural”, ce își produce efectele benefice fără reacții adverse. Atunci când este posibil, este ideală reco­man­darea acestuia în cure profilactice – ca metodă de preîntâmpinare a manifestărilor neplăcute date de alergii, a căror intensitate o va diminua. Poate fi administrat și în trata­mentul alergiilor (respiratorii, cu­tanate, digestive, etc.), optându-se, de la caz la caz, a fi luat ca adjuvant la medicația antialergică sau asociat cu alte gemoterapice reco­mandate de medicul specializat în gemoterapie. Este im­portant să reținem faptul că alergia este un diag­nostic ce se stabilește de medicul alergolog, prin teste specifice, și se poate manifesta de la for­me ușoare până la forme grave, unele amenin­ță­toare de viață, cum este șocul anafilactic.

Alergii respiratorii

În cazul rinitei alergice, cura cu Extract din muguri de Coacăz-negru este recomandat să încea­pă cu o lună de zile înainte de apariția alergenului, polenul la care sunteți sensibil, și să continue pe toată perioada prezenței acestuia. Se va administra de două ori pe zi. Pentru refacerea mucoasei nazale, puteți adăuga la schema gemoterapeutică Extractul din muguri de Carpen, iar pentru copii, în special, se poate completa cura cu Extractul din mlădițe de Măceș, care va contribui la o refacere rapidă.

Nu renunțați la terapia medicamentoasă decât da­că tratamentul gemoterapic este condus de un me­dic specializat în gemoterapie, care ar putea decide, în formele ușoare, să urmați doar cura ge­moterapică.

În cazul astmului alergic, medicul specializat în gemoterapie va recomanda să se asocieze extrac­tului din muguri de Coacăz-negru, de la caz la caz, alte gemoterapice, precum cele din muguri de Călin, muguri de Carpen, mlădițe de Măceș sau muguri de Fag.

Manifestări digestive și alergii alimentare

La nivel digestiv, alergiile pot avea manifes­tări diverse: umflarea buzelor, a limbii, însoțită de senzația de amorțeală, de mâncărime, sau pot fi alergii alimentare cu manifestări gastrointes­tinale, cu balonare, crampe abdominale, greață, văr­sături, diaree. Instituirea unui tratament medi­camentos este esențială. Până la primirea trata­mentului recomandat de medic, precum și în paralel cu acesta, puteți lua și Extractul din mu­guri de Coacăz-negru. Dacă alergia este cronică, urmați cure periodice de două luni, cu: Extract din muguri de Coacăz-negru, 2 ml dimineaţa, Extract din mlădiţe de Rozmarin, 2 ml la prânz și Extract din muguri de Fag, 2 ml seara.

Alergii cutanate

Muguri de coacăz negru

Manifestările cutanate produse de alergeni sunt de tipul urticarie – erupții pe piele cu mâncărime. De asemenea, poate fi vorba de o dermatită de con­tact la anumite vegetale, substanțe chimice, metale, cosmetice, medicamente, latex sau radiații solare. Sunt situații diferite, pen­tru care consultul medi­cului alergolog este obli­gatoriu. Extractul din muguri de Coa­căz-negru poate fi administrat în cure periodice de două luni, pen­­tru a reduce intensitatea simp­to­melor la contactul cu alerge­nii.

Alergia solară

În cazul alergiei solare, Ex­tractul din muguri de Coa­căz-negru și cel din muguri de Smo­chin se pot administra persoa­nelor cu piele sensibilă, timp de o lună de zile, înainte de ple­carea la mare. Ulterior, pe peri­oada sejurului cu expunere la soare, de administrat: Extract din muguri de Coacăz-negru – 2 ml dimi­neaţa, Extract din muguri de Smochin – 2 ml la prânz și Extract din muguri de Tei argintiu – 1 sau 2 ml seara.

Reduce procesele inflamatorii   

Extractul din muguri de Coacăz-negru are ac­țiune antiinflamatoare generală, deci, la nivelul tuturor organelor și țesuturilor organismului nostru. De aceea, face parte din recomandările multiple care implică procesele inflamatorii, acute sau cro­nice, fie că este vorba de sinuzite, bron­și­te, gastrite, cis­tite, prostatite, artrite, infla­mații ocu­lare, dermatite și multe altele.

Se va asocia de fiecare dată cu ge­mo­terapicele specifice organului afectat. Iată câteva exemple:

* în sinuzite, asociat cu Ex­trac­tul din muguri de Mes­tea­căn pufos și cu Ex­tractul din muguri de Car­pen;

* în gastrite, asociat cu Ex­trac­tul din muguri de Smo­chin;

* în artroze, asociat cu Ex­trac­tul din muguri de Jneapăn și cu Ex­trac­tul din muguri de Viță-de-vie;

* în prostatite, asociat cu Ex­trac­tul din mlădițe de Se­quoia;

* în eczeme uscate, asociat cu Ex­tractul din mlădițe de Ce­dru, iar în cele umede, cu Extractul din muguri de Ulm.

Fără somnolență în timpul zilei

Persoanele care prezintă stări de somnolență în timpul zilei pot apela la Extractul din muguri de Coacăz-negru, care, prin acțiunea de stimulare a suprarenalelor, le va ajuta să prevină tendința la som­nolență. De administrat dimineața, câte 2 ml, de preferință în intervalul orar 8-10, când va po­tența cel mai bine acțiunea suprarenalelor.

Antioxidant și antiaging

Acțiunea antioxidantă a acestui gemoterapic îl recomandă și ca antiaging. Deci, indiferent în ce con­text apelăm la el, să reținem că va contribui și la menținerea, dar și îmbunătățirea funcționării țesu­turilor și organelor. Urmărind efectul antiaging, îl putem asocia cu gemoterapice care vor reduce scle­rozarea țesuturilor, precum cele din muguri de Alun și mlădițe de Mur.

Extractul gemoterapic cel mai mult studiat

Flori de coacăz negru

De peste 70 de ani, din anii ’50, odată cu pri­mele experimente privind efectele extractelor obținute din muguri realizate de medicul belgian Pol Henry, mugurii Coacăzului-negru au atras aten­ția și au fost studiați, iar studii extrem de interesante au continuat să fie întreprinse până în zilele noastre: de fitochimie, farmacologie, studii preclinice și clinice.

De remarcat este și contribuția deosebită a specialiștilor români la cercetarea acestui gemote­rapic. Astfel, studii demarate la noi în țară au evidențiat acțiunea antiinfecțioasă a acestui extract gemoterapic pe anumite tulpini bacteriene. Ceea ce a fost pus în evidență în laborator (studii in vitro) urmează a fi documentat și prin studii cli­nice. Au fost finalizate cu succes și două teze de doctorat, care au avut ca obiect de studiu Extractul din muguri de Coacăz-negru fabricat la Plant­extrakt Cluj, iar de curând, au fost publicate într-o revistă științifică rezultatele cercetării unor colec­tive de specialiști din România și Ungaria, privind acțiunea neuroprotectoare a acestui gemoterapic. Iar studie­rea gemoterapicului din muguri de Coa­căz-negru continuă.

Nu în ultimul rând, de foarte mare importanță sunt și rezultatele favora­bile obținute de me­dicii și farmaciștii pasionați de gemo­te­rapie, prin pre­scrie­rea și reco­man­darea acestui valo­ros gemoterapic. Să îl avem în vedere pentru sănătatea noastră!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian