– Bolile „se iau”, dar se și „moștenesc”. Iată de ce este extrem de important să știm cu ce suferințe s-au confruntat bunicii, părinții și alte rude apropiate. Și în sănătate, genele joacă un rol important. Bunicul a fost diabetic? Tata alergic și mama obeză? Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să fim și noi la fel. Totuși, pentru a cunoaște posibilele riscuri care ne pasc, e bine să acordăm o atenție deosebită istoriei noastre familiale –
1. Există cazuri de glaucom în familie?

Rudele dvs. de gradul unu, ceva mai înaintate în vârstă (mama sau tatăl) au suferit de glaucom? Dacă răspunsul este afirmativ, copiii lor sunt de șase ori mai expuși acestei afecțiuni oculare în comparație cu persoanele care n-au asemenea „moșteniri” în familie.
Simptome tipice: zone neclare în câmpul vizual. De exemplu, cineva vede clar când privește în față, dar persoanele și obiectele aflate lateral, în stânga și dreapta, sunt neclare.
Ce puteți face: cercetări recente afirmă că legumele verzi, consumate crude, reduc riscul bolii cu aproximativ 20 la sută. De asemenea, se recomandă ca persoanele de peste 40 de ani să meargă o dată la doi ani la o consultație de glaucom la oftalmolog.
2. Se cunosc cazuri de Alzheimer?
Doar două procente din boala Alzheimer sunt ereditare. Cu toate acestea, dacă cei afectați sunt rude de gradul unu (de exemplu părinții), riscul de a contracta boala se multiplică de patru ori.
Simptome tipice: pierderea simțului orientării în activitățile de zi cu zi, cum ar fi prepararea cafelei sau mersul la toaletă. În plus, memoria începe să scadă.
Ce puteți face: antrenați-vă celulele nervoase din creier, faceți adunări și scăderi în minte, citiți cuvintele invers, faceți treburile casnice cu cealaltă mână, dezlegați cuvinte încrucișate, dormiți cel puțin șapte ore pentru ca mintea să se poată regenera.
3. A avut cineva cancer la sân?
Se estimează că între cinci și zece la sută din toate cazurile de cancer la sân se datorează moștenirii genetice. Dincolo de aceste cifre, riscul de cancer de sân crește cu 80 la sută dacă analizele detectează gene specifice.
Simptome tipice: întărirea țesutului mamar, apariția de noduli, scurgerea de lichid din mamelon.
Ce puteți face: Screening, prin ecografie, mamografie și/sau termo-mamografie. Adresați-vă medicului și, dacă aveți îndoieli, cereți un test genetic.
4. Părinții au diabet?

Dacă părinții sunt afectați de diabet de tip 2, probabilitatea de a dezvolta boala este crescută și la copii.
Simptome tipice: inițial, nu apar, ulterior se constată o urinare frecventă, scăderea nedorită în greutate, senzația de slăbiciune.
Ce puteți face: Verificați nivelul zahărului din sânge la fiecare doi ani, pierdeți excesul de greutate, tratați hipertensiunea arterială și colesterolul LDL ridicat. O dietă echilibrată, exercițiile fizice și controlul greutății au un efect preventiv.
5. Există astmatici sau alergici?
Bolile alergice și astmul se moștenesc ușor. Dacă un părinte este afectat, în cazul copiilor, riscul ca afecțiunea să fie transmisă de la părinți la copii, crește cu aproximativ 25 la sută. La alergici, riscul este de aproximativ 60 la sută.
Simptome tipice: Ochii lăcrimează și ustură, nasul curge, apar senzația de mâncărime și dificultățile în respirație.
Ce puteți face: un test de alergie la un medic ORL sau un dermatolog, pentru a identifica alergenul. Desensibilizarea cu tablete sau injecții ameliorează simptomele și poate preveni transformarea alergiei în astm.
6. A avut cineva un atac de cord?

Factorii de risc ereditari sunt hipertensiunea arterială și arterioscleroza. În 40 la sută din cazuri, afecțiunea e transmisă în familie. Îngrijiți-vă de inima dvs. la timp.
Simptome tipice: dificultăți în respirație, senzație de „strângere” sau durere extremă în piept, care se extinde în brațe. Femeile pot simți adesea grețuri, vărsături și dureri abdominale.
Ce puteți face: examinați-vă inima o dată pe an, pentru a detecta bolile cardiovasculare într-un stadiu incipient.
7. A suferit cineva de depresie?
Afecțiunile psihice se transmit și ele. În cazul depresiei, de exemplu, dacă părinții sau frații sunt afectați, riscul propriu este crescut cu 15%.
Simptome tipice: tristețe, lipsă de inițiativă, lingoare, retragere socială.
Ce puteți face: Căutați ajutor profesionist înainte ca boala să vă marcheze cursul vieții.
IRINA RADU