
Fiecare anotimp aduce provocări pentru organism. Căldura verii e una dintre ele. Dacă vă știți vulnerabili la temperaturile ridicate și la dezavantajele care le însoțesc, gemoterapia este o soluție ideală pentru reglarea dezechilibrelor ce s-ar putea instala, precum: alergia solară, insolația, eritemul solar, conjunctivita de piscină, înțepăturile de insecte, transpirația excesivă, febra musculară, picioarele umflate, oboseala și moleșeala, deranjamentele intestinale, infecțiile urinare sau alergiile sezoniere la polenul plantelor din vară. Să le luăm pe rând.
Protecție solară: alergie solară, eritem solar, insolație
Să profităm în siguranță de zilele însorite de vară și să preluăm din forța soarelui, care va genera procesul de formare a vitaminei D, atât de importantă pentru organism. Cu ajutorul extractelor gemoterapice putem contracara din posibilele efecte nocive ale expunerii la soare, folosindu-le în paralel cu remediile de protecție solară.
Fie că este vorba de alergia solară sau de eritemul solar (arsura provocată pe piele), pentru protecție se pot folosi Extractele gemoterapice din muguri de Coacăz-negru și din muguri de Smochin. Alergia solară nu este același lucru cu arsura solară, ci este o reacție anormală a sistemului imunitar la radiațiile solare, în timp ce arsura solară apare după o expunere prelungită la soare, în special la ore nepotrivite. Dar ambele extracte gemoterapice vor proteja pielea de iritații. Administrându-le preventiv, dar și pe perioada expunerii la soare, manifestările alergiei solare sau ale eritemului solar pot fi reduse în intensitate.
În special persoanele cu piele sensibilă să înceapă următoarea cură gemoterapică cu o săptămână înainte de plecarea la mare: Extract din muguri de Coacăz-negru (dimineața) și Extract din muguri de Smochin (seara). Iar pe perioada sejurului la mare, se va continua cura cu Extract din muguri de Coacăz-negru și Extract din muguri de Smochin (dimineața) și Extract din muguri de Smochin, împreună cu Extract din muguri de Tei argintiu (seara).
Extractul din muguri de Coacăz-negru va proteja și reduce totodată și efectele insolației. De la primele semne de disconfort date de șocul termic, se va asocia Extractul din muguri de Coacăz-negru cu Extractul din muguri de Arin negru și Extractul din mlădițe de Măceș – câte 2-3 ml din fiecare, diluați în 1 litru de apă și băuți în înghițituri mici, pe parcursul a 2-3 ore. Extractul din muguri de Smochin poate fi de asemenea adăugat, dacă insolația este însoțită de senzația de greață. Dacă aveți însă tensiunea arterială crescută, folosiți combinația fără Coacăzul-negru.
Protecție oculară
În primul rând, să folosim ochelari de soare de calitate (cu protecție UV), având în vedere că razele ultraviolete sunt nocive pentru ochi, în funcție de intensitatea și durata expunerii la soare. Este bine să îi purtăm tot timpul și pentru a nu dobândi o sensibilitate oculară. Urmând cura cu Extract din muguri de Coacăz-negru și ochii vor beneficia de un plus de protecție dată de efectul antiinflamator important al plantei. La nevoie – ochi înroșiți, după o baie la piscină – se recomandă spălarea ochilor cu apă rece la ieşirea din bazin, evitarea frecării la ochi și administrarea Extractului din mlădițe de Caprifoi, care va grăbi recuperarea. În cazul afectării puternice a ochilor, nu întârziați să vă prezentați la medicul oftalmolog pentru o diagnosticare corectă.
Înțepături de insecte

Același Extract din muguri de Coacăz-negru se poate administra pentru protecția de înțepături de insecte și reducerea inflamației, iar local, se poate folosi o cremă sau un ulei cu Arnică.
Picioare umflate
Greutatea resimțită în picioare în zilele toride de vară este însoțită de apariția sau accentuarea edemelor sau varicelor. Recomandări precum o dietă ușoară cu fructe și legume, practicarea unui sport sau mersul pe jos, în ritm alert, precum și masajul uscat al pielii, de jos în sus (pe picioare, mâini și trunchi) sunt valabile și la îndemâna noastră. Ne poate ajuta și Extractul din muguri de Castan comestibil, prin efectul decongestionant la nivel limfatic și venos. Se poate asocia cu Extractul din mlădițe de Lemn câinesc, în cazul edemelor foarte pronunțate, sau cu Extractul din muguri de Castan sălbatic, pentru îmbunătățirea circulației venoase și capilare, în cazul existenței varicelor sau a fragilității capilarelor.
Transpirație excesivă
Pentru unii dintre noi este o mare problemă transpirația, care se intensifică pe perioada verii, mai ales în zilele toride. Pentru reglarea secreției glandelor sudoripare, vă propun să încercați cura gemoterapică cu Extract din muguri de Ulm, Extract din muguri de Nuc și Extract din muguri de Platan. Rezultatele nu vor fi instantanee, dar în timp, se va reduce transpirația acidă, urât mirositoare.
Febră musculară, oboseală
Extractul din radicele de Porumb este recomandarea în durerile musculare generate de un efort susținut, având acțiune cicatrizantă asupra leziunilor din fibrele musculare inflamate. Local, se poate aplica o cremă sau unguent cu Arnică.
În plus, Extractul din radicele de Porumb are și acțiune dermoprotectoare, în situațiile cu piele deshidratată, fenomen care poate să apară după expunerea la soare.
Pentru a reduce starea de oboseală de după drumeții, apelați la un adaptogen, Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz, cu acțiune remineralizantă și de echilibrare neuro-psihică, care o să vă ajute și pentru o odihnă de noapte eficientă. Aveți în vedere și Extractul din mlădițe de Rozmarin, în cazul moleșelii date de expunerea îndelungată la soare sau de temperaturile crescute care solicită mult ficatul.
Infecții urinare și deranjamente intestinale
Extractul din mlădițe de Merișor, cu acțiune modulatoare asupra motilității intestinale (readuce echilibrul în caz de constipație sau diaree) și de reechilibrare a florei intestinale, va susține refacerea în caz de tulburări intestinale și stare generală alterată. Îl puteți asocia cu Extractul din muguri de Smochin, în situațiile cu disconfort gastric și intestinal, și cu Extractul din mlădițe de Afin, cu acțiune antiseptică la nivel intestinal, în administrări repetate în cursul zilei.
Infecțiile de căi urinare sunt frecvente și în acest anotimp, mai ales la frecventarea piscinelor, dar și din alte cauze. Dacă ați constatat că aveți o sensibilitate la acest nivel și faceți des infecții urinare, puteți preveni o eventuală cistită urmând o cură gemoterapică cu Extract din mlădițe de Iarbă neagră și Extract din mlădițe de Merișor.
Alergii de vară

Există un calendar al alergenilor – polenuri ale plantelor, de care să țineți cont vara. În iunie: gramineele (Ovăz, Secară, Grâu, Orz), Stejar, Castan, Mesteacăn, Soc, Tei, iar în perioada iulie – septembrie: Ambrozie, Urzică, Pătlagină, Tei, Stejar, Ovăz. În special în perioada de înflorire a Ambroziei – care începe din luna iulie și durează până în toamnă – este bine să fiți precauți, dacă sunteți alergici la polenul acestei plante, care s-a dovedit a fi foarte periculoasă.
În general, dacă aveți un teren alergic, puteți deveni alergici și la polenurile plantelor de vară, chiar dacă nu a fost cazul până în acest an. Tot Extractul din muguri de Coacăz-negru, principalul gemoterapic cu acțiune antialergică, vă poate ajuta și în această situație, putând să îl administrați preventiv, pe perioada sejurului, dimineața și după amiaza.
Vă doresc să vă bucurați de vară, trecând cu bine de micile neplăceri ce ar putea să apară și pe care le veți putea depăși și cu ajutorul gemoterapiei.
Farm. sp. CARMEN PONORAN