Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapie de vară

Foto: Shutterstock – 3

Fiecare anotimp aduce provocări pentru organism. Căldura verii e una dintre ele. Dacă vă știți vulnerabili la temperaturile ridicate și la dezavantajele care le însoțesc, gemote­rapia este o soluție ideală pentru reglarea dezechi­librelor ce s-ar putea instala, precum: alergia sola­ră, insolația, eritemul solar, conjunctivita de pis­cină, înțepăturile de insecte, transpirația excesivă, febra musculară, picioarele umflate, oboseala și moleșeala, deranjamentele intestinale, infecțiile urinare sau alergiile sezoniere la polenul plantelor din vară. Să le luăm pe rând.

Protecție solară: alergie solară, eritem solar, insolație

Să profităm în siguranță de zilele însorite de vară și să preluăm din forța soarelui, care va genera procesul de formare a vitaminei D, atât de impor­tantă pentru organism. Cu ajutorul extractelor ge­mo­terapice putem contracara din posibilele efecte nocive ale expunerii la soare, folosindu-le în paralel cu remediile de protecție solară.

Fie că este vorba de alergia solară sau de erite­mul solar (arsura provocată pe piele), pen­tru pro­tecție se pot folosi Ex­trac­tele gemo­te­rapice din muguri de Coacăz-ne­gru și din muguri de Smochin. Alergia solară nu este ace­lași lucru cu arsura solară, ci este o reacție anormală a siste­mului imunitar la ra­diațiile so­lare, în timp ce arsura solară apare după o ex­punere prelungită la soare, în spe­cial la ore nepotrivite. Dar ambele extracte gemoterapice vor proteja pielea de iritații. Administrându-le preven­tiv, dar și pe peri­oada expunerii la soare, manifes­tările alergiei so­lare sau ale eritemului solar pot fi reduse în intensi­tate.

În special persoanele cu piele sensibilă să în­cea­pă următoarea cură gemoterapică cu o săptă­mână înainte de plecarea la mare: Extract din muguri de Coacăz-negru (dimineața) și Extract din muguri de Smochin (seara). Iar pe perioada seju­rului la mare, se va continua cura cu Extract din muguri de Coa­căz-negru și Extract din muguri de Smochin (dimi­neața) și Extract din muguri de Smo­chin, împreună cu Extract din muguri de Tei ar­gintiu (seara).

Extractul din muguri de Coacăz-negru va pro­teja și reduce totodată și efectele insolației. De la primele semne de disconfort date de șocul termic, se va asocia Extractul din muguri de Coacăz-negru cu Extractul din muguri de Arin negru și Extractul din mlădițe de Măceș – câte 2-3 ml din fiecare, di­luați în 1 litru de apă și băuți în înghițituri mici, pe parcursul a 2-3 ore. Extractul din muguri de Smo­chin poate fi de asemenea adăugat, dacă insolația este însoțită de senzația de greață. Dacă aveți însă tensiunea arterială crescută, folosiți combinația fără Coacăzul-negru.

Protecție oculară

În primul rând, să folo­sim o­che­lari de soare de calitate (cu protecție UV), având în vedere că razele ultra­violete sunt nocive pentru ochi, în funcție de intensi­tatea și durata expunerii la soare. Este bine să îi purtăm tot timpul și pen­tru a nu dobândi o sensibi­litate oculară. Urmând cura cu Extract din muguri de Coacăz-negru și ochii vor beneficia de un plus de protecție dată de efectul antiinflamator impor­tant al plantei. La nevoie – ochi înroșiți, după o baie la piscină – se recomandă spălarea ochilor cu apă rece la ieşirea din bazin, evitarea frecării la ochi și administrarea Extractului din mlădițe de Capri­foi, care va grăbi recuperarea. În cazul afectării puternice a ochilor, nu întârziați să vă prezentați la medicul oftalmolog pentru o diagnosticare corectă.

Înțepături de insecte

Același Extract din muguri de Coacăz-negru se poate administra pentru protecția de înțepături de insecte și reducerea inflamației, iar local, se poate folosi o cremă sau un ulei cu Arnică.

Picioare umflate

Greutatea resimțită în picioare în zilele toride de vară este însoțită de apariția sau accentuarea edemelor sau varicelor. Recomandări precum o dietă ușoară cu fructe și legume, practicarea unui sport sau mersul pe jos, în ritm alert, precum și masajul uscat al pielii, de jos în sus (pe picioare, mâini și trunchi) sunt valabile și la îndemâna noas­tră. Ne poate ajuta și Extractul din muguri de Castan comestibil, prin efectul decongestionant la nivel limfatic și venos. Se poate asocia cu Extractul din mlădițe de Lemn câinesc, în cazul edemelor foarte pronunțate, sau cu Extractul din muguri de Castan sălbatic, pentru îmbunătățirea circu­lației venoase și capilare, în cazul existenței varicelor sau a fragilității capilarelor.

Transpirație excesivă

Pentru unii dintre noi este o mare problemă transpirația, care se in­tensifică pe perioada verii, mai ales în zilele toride. Pentru reglarea secre­ției glandelor sudoripare, vă propun să încercați cura gemote­rapică cu Extract din muguri de Ulm, Ex­tract din muguri de Nuc și Extract din muguri de Platan. Re­zultatele nu vor fi instantanee, dar în timp, se va reduce trans­pirația acidă, urât mirosi­toare.

Febră musculară, oboseală

Extractul din radicele de Porumb este reco­man­darea în durerile muscu­lare gene­rate de un efort susținut, având acțiune ci­catrizantă asupra leziuni­lor din fibrele muscu­lare inflamate. Local, se poate a­pli­ca o cremă sau unguent cu Ar­nică.

În plus, Extractul din radicele de Porumb are și acțiune dermopro­tec­toare, în situațiile cu piele deshidratată, fenomen care poate să apară după expunerea la soare.

Pentru a reduce starea de oboseală de după dru­meții, apelați la un adaptogen, Extractul din mlă­dițe și radicele de Ovăz, cu acțiune remi­neralizantă și de echilibrare neuro-psihică, care o să vă ajute și pentru o odihnă de noapte eficientă. Aveți în vedere și Extractul din mlădițe de Roz­marin, în cazul mo­leșelii date de expunerea îndelungată la soare sau de temperaturile crescute care solicită mult ficatul.

Infecții urinare și deranjamente intestinale

Extractul din mlădițe de Merișor, cu acțiune modulatoare asupra moti­lității intestinale (readuce echilibrul în caz de constipație sau diaree) și de reechilibrare a florei intestinale, va susține refacerea în caz de tulburări intestinale și stare generală alterată. Îl puteți asocia cu Extractul din muguri de Smochin, în situațiile cu disconfort gas­tric și intestinal, și cu Extrac­tul din mlă­dițe de Afin, cu acțiune antiseptică la nivel intestinal, în admi­nistrări repetate în cursul zilei.

Infecțiile de căi urinare sunt frecvente și în acest anotimp, mai ales la frecventarea piscinelor, dar și din alte cauze. Dacă ați constatat că aveți o sensibilitate la acest nivel și faceți des infecții urinare, puteți preveni o eventuală cistită urmând o cură gemoterapică cu Extract din mlădițe de Iarbă neagră și Extract din mlădițe de Merișor.

Alergii de vară

Există un calendar al alergenilor – polenuri ale plantelor, de care să țineți cont vara. În iunie: grami­neele (Ovăz, Secară, Grâu, Orz), Stejar, Cas­tan, Mes­tea­căn, Soc, Tei, iar în perioada iulie – sep­tem­brie: Ambrozie, Urzi­că, Pătlagină, Tei, Stejar, Ovăz. În special în perioada de în­florire a Ambro­ziei – care începe din luna iulie și durează până în toamnă – este bine să fiți precauți, dacă sunteți alergici la polenul acestei plante, care s-a dovedit a fi foarte periculoasă.

În general, dacă aveți un teren alergic, puteți deveni alergici și la polenurile plantelor de vară, chiar dacă nu a fost cazul până în acest an. Tot Extractul din muguri de Coacăz-negru, principalul gemoterapic cu acțiune antialergică, vă poate ajuta și în această situație, putând să îl administrați preventiv, pe perioada sejurului, dimineața și după amiaza.

Vă doresc să vă bucurați de vară, trecând cu bine de micile neplăceri ce ar putea să apară și pe care le veți putea depăși și cu ajutorul gemotera­piei.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.