Toate amintirile din copilărie sunt legate de locuri verzi: dealuri, pajiști, câmpii, păduri și maluri de ape sau cel puțin un maidan plin de iarbă. Și pentru că sunt legate de locuri verzi, amintirile din copilărie sunt amintiri fericite. Amintiri pline de libertate, de miresme și de culori. Nici o altă vecinătate nu-ți oferă atâta bucurie pe gratis precum natura, nu te ajută să dai de pământ cu căciula și să strigi din toate puterile: „Oprește-te, clipă! Sunt fericit!”. Dar copilăria noastră a zburat hăt, demult, împreună cu berzele călătoare, iar locurile verzi s-au pierdut. Le-am uitat, pur și simplu. Le-am înlocuit cu comoditățile vieții moderne, cu tehnicile electronice de ultimă oră, cărora le-am devenit prizonieri: televizor, telefon mobil, Internet. Și cu grija zilei de mâine, care trage obloane negre peste priveliștile din jur. Pe scurt, copiii de altădată s-au transformat în niște maturi veșnic posomorâți, care nu mai știu să comunice, nu mai știu să conviețuiască, să se bucure împreună, să plângă, să râdă, să iubească și să se lase iubiți. Oameni preocupați numai de latura materială a vieții, oameni alienați, cu sentimentele sechestrate. Încet, dar sigur, ne-am îndepărtat de firescul vieții, ne-am rupt de lumea în care am crescut, ne-am rupt de priveliștile care ne înconjoară, pe lângă care trecem absenți și indiferenți. O mutație extrem de periculoasă, care ne schimbă firea și sufletul…
Există remedii? Ne putem întoarce la copiii fericiți care am fost? Cu toate că pare o iluzie, răspunsul e pozitiv: Da! Iar soluția e natura. Ea operează cea mai profundă recuperare, cea mai totală implicare a simțurilor și abilităților noastre mentale și sufletești. Ați observat cât de calmi și de echilibrați sunt țăranii, în comparație cu nefericiții de orășeni? Ce neprefăcută bunăvoință au pentru cine le calcă ograda? Ce simplu și ce sincer vorbesc? Cum țin la poartă nefericirile lumii de care au, și ei, parte, din plin, dar pe care nu le transformă niciodată în angoase, melancolii și depresii? Ați observat că nu sunt niciodată stresați? O grămadă de întrebări, cu un răspuns cât se poate de simplu: țăranii trăiesc în natură, muncesc în natură, se hrănesc natural, cu produsele gospodăriei lor. Chiar și oamenii din orașele de provincie, care au pe lângă casă o grădină sau o livadă, care pot să se tragă la umbră, sub o boltă de vie sau sub coroana imperială a unui nuc, ei și alții ca ei, toți cei care trăiesc în contact nemijlocit cu natura, sunt, în mod evident, mai blajini, mai calmi, mai împăcați cu viața, timpul pare să aibă mai multă răbdare cu ei decât cu orășenii închiși în coliviile lor de beton, care vara se transformă în cuptoare de incinerare. Ei bine, mai ales pentru amărâții de citadini, soluția o reprezintă întoarcerea la natură, fuga de-acasă spre păduri și spre înălțimi. Nu e un simplu vis. Munții noștri ne sunt lesne la îndemână, Dumnezeu i-a pus în mijlocul țării, astfel că, în câteva ore, ajungi la ei cu căruța, cu trenul sau cu mașina, indiferent dacă stai în Maramureș, în Banat, Moldova, Muntenia sau Ardeal. Doar să vrei! Doar să fii în stare să te ridici din fața televizorului sau a calculatorului sau a servituților care te țin legat de oraș, și paradisul te-așteaptă. Natura este acolo unde am lăsat-o în copilărie. Noi am trădat-o. Ea se află în același loc.
Cărările bucuriei
Cine se încumetă să o ia la drum cu piciorul, câteva zile sau, mult mai bine, câteva săptămâni, trăiește impresii pe care nu le va uita niciodată: el este supus direct capriciilor naturii (ploi, vânt, ceață), își simte corpul mai aproape ca niciodată până atunci (datorită efortului), trăiește în direct priveliștea zilei întipărită în peisaj: schimbarea luminii, jocul norilor, foșnetele naturii, metamorfoza culorilor. Existența devine cu mult mai intensă, apa devine un regal când ți-e sete, își recapătă gustul și valoarea adevărată, aerul devine mâncare, iar merindea servită pe iarbă are un gust mai bun, somnul e cu mult mai profund și mai odihnitor.
O lecție de simplitate
Poteca de munte te obligă să renunți la comodități și huzur. Ai cu tine doar ceea ce este în rucsac. Simți căldura și frigul, ploaia te udă, soarele te usucă, descoperi cât de complicată a devenit viața datorită civilizației de consum. Ce gust minunat are o bucată de brânză, un colț de pâine și apa băută direct la izvor. Cât timp câștigi, datorită simplificării vieții. Cum înveți să te mulțumești cu puțin.
Leacuri verzi
Despre natură ca „leac” s-a mai scris în „Formula AS”. Medicamentul pe care-l oferă este gratuit și gigantic: aer curat și ozonat pentru bieții noștri plămâni mortificați de poluarea orașelor, respirații profunde impuse de efort, o gimnastică ideală care antrenează mușchii întregului corp, un tonifiant vizual – verdele, care dă o stare de liniște. Pe scurt – metabolism activat și, nu în cele din urmă, un antidot complex contra stresului. Multe boli se rezolvă prin drumeții. Cu condiția să nu existe exagerări. Pentru oamenii peste 50 de ani și, mai ales, pentru cei cu probleme de inimă, efortul în exces și altitudinea depășită pot produce accidente. Dacă vă numărați printre ei, mulțumiți-vă cu zona de deal și de munți joși.
Frați de cruce cu iarba
Drumeția în natură nu este o distracție (precum discoteca, televizorul, jocul), ci o acțiune cu un sens profund. Ea presupune experiență, angajament, disciplină, prietenie, emoție, spiritualitate, este o îndeletnicire meditativă. Primii pași făcuți pe poteca unei păduri par totdeauna monotoni și obositori. Când plecăm de acasă, grijile vin după noi. E nevoie de timp ca să alungi roiurile de gânduri care te împiedică să vezi ce se află în jurul tău. Mergi orbește. Copacii ți se par identici, urcușul prea greu, pădurea monotonă și plicticoasă. Încet-încet, magia naturii începe însă să se producă și, dintr-o dată, descoperi că ceea ce te înconjoară are personalitate distinctă, viață, identitate, că nimic nu seamănă cu nimic, că arborii sunt la fel de diferiți ca și oamenii, că luptă și ei pentru supremație și pentru lumină, că strălucesc diferit, că respiră altfel și cu alte arome, că emană o energie dumnezeiască care începe să-ți curgă prin vine și te face să te simți fericit. Doamne, câtă frumusețe și viață e în jurul tău! Ce clocot de zămislire și împlinire! Câtă armonie îți e dăruită pe gratis, pășind, pur și simplu, pe cărarea unei păduri. Pretutindeni e doar miracol. Peste tot e Mai Marele lumii, Marele creator, Dumnezeu. În toate câte te înconjoară îi simți și îi vezi tiparul, uriașa frăție a viului pământesc, scânteia divină care arde deopotrivă în tine, în păsări și în copaci. Ce minune! Prin minte, în loc de gânduri negre, curg acum gânduri albe, problemele nerezolvate ți se par dintr-o dată jocuri copilărești, depresiile și angoasele s-au transformat în poftă de viață, orizontul sufletesc seamănă cu cerul întins peste culmile munților. Sus, în poiana pe care vara a transformat-o într-un rai plin de flori ești… alt om. Frate de cruce cu iarba. De undeva, din întunericul care îți stăpânea sufletul, a ieșit la lumină ceva, cineva, o făptură pe care ți se pare că o cunoști, poate de demult, din anii copilăriei, cineva cu mult mai bucuros și mai fericit decât tine, cu mult mai liber, cineva care te ajută să-ți reamintești cum ai vrea să trăiești: Cineva cu care te identifici, fericit că te-ai regăsit. Asta te așteaptă la capătul unei drumeții prin pădure: priveliști frumoase și un sens. Sensul vieții. Bucuria simplă de-a exista.