În Mitocul Dragomirnei
– Îţi propun să începem interviul chiar de la prenumele tău, foarte rar: Teona. Cu siguranţă, el are o poveste…
– Da, are o poveste. Tata a fost cel care mi-a ales prenumele, lui i-l datorez. Teona provine din limba greacă și înseamnă „Dumnezeu, unul”. Inspiraţia i-a venit tatei de la fiica preotului care m-a botezat şi care purta prenumele acesta, şi cum tata avea legături cu Grecia, a considerat că un prenume mai potrivit pentru fetiţa lui nu exista. Așa că mi l-a făcut „cadou”. Iar eu, azi, nu mă pot imagina cu un alt nume.
– Există o poveste şi în ceea ce priveşte opţiunea ta profesională, actoria? A existat cineva care te-a îndrumat pe această cale, sau ai descoperit singură care ţi-e menirea?
– Iniţial, a existat un alt domeniu artistic pe care voiam neapărat să-l încerc, spre care mă simţeam foarte atrasă, neștiind „cu ce se mănâncă”. Am învățat mereu bine la școală și, în timpul liber, îmi plăcea să cânt, să desenez… Dar, din păcate, mi-am dat seama că, la acea vârstă, cel puţin, mă plictiseam repede de activităţile astea. Apoi am auzit de existența unei trupe de teatru, la unul dintre cele mai bune licee din oraș, și am făcut tot posibilul (m-am dat peste cap, ca-n poveşti), ca să ajung acolo. Şi-am reuşit! După aceea, totul a venit de la sine, pentru că actoria nu mă plictisea, ci, dimpotrivă, nu mă mai săturam de ea. Aveam o poftă nebună să învăţ din ce în ce mai mult! Iar azi – iată! – au trecut aproape nouă ani de atunci, de la primele lecţii, și încă nu mă satur de actorie! Mi se pare la fel de fascinantă, de incitantă… Atracţia e la fel de proaspătă şi de vie!
– Eşti născută în Suceava, iar despre bucovineni se spune că sunt oameni vrednici, mândri, dar şi sentimentali. Te regăseşti în această descriere?
– Eu am trăit mai mult la țară, mai exact, în Mitocul Dragomirnei, iar acolo am învățat de la ai mei să fac de toate: de la treburile din casă, la cărat roaba, la dat cu sapa în grădină și la scos de cartofi. Mama m-a învățat tot ce înseamnă curățenie, gătit, grijă, dar mie îmi place să zic că sunt şi „băiatul lui tata”, pentru că în copilărie, eram topită să stau pe lângă el când făcea treabă: voiam să fiu şi eu ca tata, să car lucruri grele, să fac „munci periculoase”… Ehei, mă voiam un băieţoi!
– Sorgintea bucovineană şi copilăria asta „sănătoasă”, trăită la ţară, îţi sunt de folos în profesie? Să existe vreo legătură între obârșia noastră și drumul pe care îl apucăm în viață?
– Sunt absolut convinsă că, în absenţa a tot ceea ce am trăit până în prezent, nu aș fi ajuns omul care sunt azi. Toate lucrurile pe care le-am deprins mă fac să privesc într-un anumit fel lumea şi viaţa și, cu siguranță, mă ajută în ceea ce fac. După părerea mea, meseria asta este cel mai mult despre viață, despre felul în care trăiesc și simt oamenii, iar faptul că am văzut atâtea feluri de a trăi, atâtea variante de existență, îmi oferă o paletă destul de largă, din care pot să-mi extrag „elementele” de care am nevoie atunci când dau viață unui personaj.
– Eşti la început de drum în profesie, dar te-ai remarcat deja în filmul „Ramon”, regizat de Jesus del Cerro, iar acum ţii capul de afiş al mult aşteptatului serial „Groapa”, de la Pro TV, care va avea premiera în această toamnă. Ești pregătită pentru celebritate?
– Am emoții foarte mari, îmi doresc mult ca tot ceea ce fac să ajungă la oameni, să treacă dincolo de ecran, să ofer la fel de mult (dacă nu chiar mai mult) pe cât primesc. În ceea ce priveşte celebritatea, sincer, deocamdată eu nu o simt deloc. Şi nici nu știu cum ar trebui să se simtă. E încă un mister… Dar, fără îndoială, vreau să mă mențin cu picioarele pe pământ și cu capul pe umeri orice s-ar întâmpla în viitor. Mi se pare că asta e atitudinea sănătoasă.
„Fără vise, n-aș avea de ce să mă trezesc dimineața”
– Ai un motto de viaţă, Teona?
– L-am găsit cu ceva timp în urmă. E vorba de un citat din Mihai Eminescu, care m-a marcat profund: „Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic, având totul”. Cu alte cuvinte, ceea ce contează este încărcătura sufletească pe care o dăm vieții, știința de a ne bucura de ce avem. Valorile în care credem.
– Şi care sunt valorile pe care le consideri cele mai preţioase?
– Cred că, dacă ne lăsăm conduși de iubire, toate celelalte vin de la sine: respectul, bunătatea, încrederea, sinceritatea și aşa mai departe. Atât timp cât totul e făcut pe un fundament de iubire față de ceea ce ne înconjoară și față de noi înșine, mi-e greu să cred că putem greși.
– Visuri ai? Îți lași gândurile să ți-o ia înainte?
– Îmi dau voie să visez, dar nu prea mult. Pentru că nu-mi doresc doar să visez, ci vreau să-mi şi îndeplinesc visurile, să le trăiesc. Căci fără ele, fără visurile visate şi visurile împlinite, n-aș avea de ce să mă trezesc în fiecare dimineață.
– Ai 24 de ani. Ce înseamnă viaţa la vârsta asta, în afară de meserie?
– Muzica e foarte prezentă în timpul meu liber. Ascult muzică, cânt, compun, îmi vărs sentimentele în versuri, deşi n-am o pregătire în acest domeniu. Momentan, fac muzică doar pentru mine. În afară de asta, îmi place mult să citesc, să mă uit la filme… Desigur, ţin legătura cu familia, o parte esenţială din viaţa mea… Şi îmi doresc mult să călătoresc, dar și să mă reapuc, într-o formă sau alta, de desenat şi de pictat.
– De îndrăgosteală ai vreme, Teona? Ai loc pentru ea în viață? Actoria este o meserie care nu se lasă împărțită ușor cu altcineva.
– Sincer, aș putea spune că mă tem, în măsura în care știu cât de mult pot eu să mă implic când e vorba de sentimente și că există posibilitatea să fiu distrasă, dar învăț să fac asta, să iubesc. Inclusiv să mă iubesc pe mine însămi. Şi încerc să mențin balanța într-un echilibru.
– Suntem în luna iulie și corabia vacanței e ancorată în port. Unde vei migra vara asta?
– Important este să merit vacanța, să fi muncit destul, ca să mă bucur de ea. Mai am până acolo. Momentan îmi imaginez ce aș vrea să fac în clipa în care voi lua o vacanță: cu siguranță, mi-aș dori să zbor undeva în lume, să văd ceva nou.
– Să încheiem dialogul nostru cu o concluzie: cum îți vezi viitorul? Eşti optimistă?
– În ultima vreme încerc să trăiesc în prezent, să nu-mi fac planuri, în orice caz nu prea îndepărtate, dar dacă fac un exerciţiu de imaginaţie, dacă mă străduiesc să ascult puțin timpul ce va veni, atunci… da, pare că viitorul sună bine. Sunt optimistă. Am încredere, pe de o parte, în perseverența mea, pe de altă parte, în oamenii cu care am lucrat în toți acești ani și sper că lucrurile se vor așeza pe făgaş. În rest… visuri, muncă multă şi şansă!
Foto: Ștefan Banu (PRO TV), LEEA.RO (2)