– Uităm, deseori, cât de importantă este pentru viața noastră pojghița aceasta subțire de pământ numită sol. Românii îi spun, cu mult mai frumos, țărână, un cuvânt legat frățește de „țară” și de „țărani”. După secole de utilizare intensivă, „țărâna” de pe multe continente s-a îmbolnăvit. Experții atrag atenția că mai mult de jumătate din solurile din Uniunea Europeană nu au o stare bună de sănătate. Este o situație alarmantă, care i-a convins pe funcționari și pe politicieni să ia decizii majore –
Solul, temelia viitorului
Învățăm de mici că pe stânci golașe, pe câmpuri formate exclusiv din grohotișuri, în deșertul nesfârșit, lipsit de un petic de pământ fertil, nu pot fi cultivate plante pentru hrană, nu crește un fir de iarbă. Sunt locuri dezolante, fiindcă aici viața este aproape imposibilă. Dacă este golit, însă, un sac de pământ fertil, și aruncat apoi un pumn de semințe în el, în câțiva ani, stratul subțire de sol va fi acoperit de vegetație. Or, natura a produs singură solul în care încolțesc semințele. Cu vremea, însă, în multe locuri, solurile s-au degradat, s-au îmbolnăvit. E timpul ca oamenii să le ocrotească. Unul dintre cele mai importante documente adoptate în ultimii ani de Comisia Europeană se numește „Strategia UE privind solul pentru 2030/ Valorificarea beneficiilor solurilor sănătoase pentru ființele umane, alimentație, natură și climă”. Strategia aceasta, comunicată și celorlalte foruri europene, dovedește că mai-marii Europei au înțeles că sănătatea solului este o chestiune vitală, pentru cele câteva sute de milioane de locuitori ai continentului. Stratul subțire care se află sub picioarele noastre reprezintă temelia viitorului nostru. Solul și puzderia de organisme, unele microscopice, care trăiesc în el ne oferă, în primul rând, hrană, dar și biomasă, fibre și materii prime. Totodată, reglează circuitul apei, precum și ciclul carbonului și al nutrienților și fac posibilă viața pe uscat. Este nevoie de mii de ani pentru producerea a câtorva centimetri din acest covor magic. Solul stă la baza lanțurilor alimentare care hrănesc omenirea și găzduiește peste 25% din întreaga biodiversitate de pe planetă. Se preconizează că acest strat fragil va asigura hrana și va filtra apa potabilă pentru o populație mondială de aproape 10 miliarde de oameni, până în 2050. Solurile sănătoase reprezintă, de asemenea, cel mai mare rezervor de carbon terestru. Această caracteristică, alături de funcția lor de a absorbi apa precum un burete și de a reduce riscul de inundații și de secetă, face ca solul să devină un aliat indispensabil pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. Prin urmare, de sănătatea solului depinde realizarea unora dintre obiectivele climatice, de biodiversitate și economice, pe termen lung, ale Uniunii Europene. Patrimoniul bogat al solurilor de pe continentul european include o multitudine de tipuri de sol (acoperind 24 dintre cele 32 de mari grupuri de soluri din lume), fiecare având propria identitate și caracteristici specifice. O astfel de bogăție este un avantaj care trebuie protejat și conservat pentru generațiile viitoare.
Fără substanțe toxice!
Cu toate acestea, solurile noastre suferă. Se estimează că aproximativ 60 până la 70% din solurile Uniunii nu sunt sănătoase. Terenurile și solul continuă să fie supuse unor procese severe de degradare, cum ar fi eroziunea, tasarea, declinul materiei organice, poluarea, pierderea biodiversității, salinizarea și impermeabilizarea. Aceste prejudicii reprezintă rezultatul utilizării și al gestionării lipsite de perspectivă a terenurilor, al supraexploatării și al emisiilor de poluanți. De exemplu, în Europa, eroziunea afectează anual aproximativ 1 miliard de tone de sol. Pentru a evita riscurile și efectele pe care degradarea continuă a solurilor le are asupra economiei și asupra bunăstării oamenilor, solurile reclamă atenția maximă și urgentă a guvernelor, a parlamentelor, a autorităților publice de la toate nivelurile, precum și a operatorilor economici, a utilizatorilor solurilor, a comunităților locale și a cetățenilor. Pe fondul acestei stări de lucruri, Comisia Europeană a elaborat strategia menționată mai sus, prin aplicarea căreia, până în 2050, toate ecosistemele solului din UE vor fi sănătoase și, prin urmare, vor fi mai rezistente. Au fost stabilite însă și câteva obiective pe termen mediu, până în 2030. Unul dintre acestea este combaterea deșertificării, refacerea terenurilor și a solurilor degradate, inclusiv a terenurilor afectate de deșertificare, secetă și inundații. Apoi, reducerea pierderilor de nutrienți cu cel puțin 50%, a nivelulului general de utilizare și de risc al pesticidelor chimice cu 50% și a utilizării de pesticide mai periculoase, cu 50%. Până în 2050 însă trebuie redusă poluarea solului la niveluri care nu mai sunt considerate dăunătoare sănătății umane și ecosistemelor naturale și care respectă limitele cărora le poate face față planeta noastră, creând astfel un mediu fără substanțe toxice!
Filtrul natural al apei
Ce înseamnă însă un sol sănătos? Solurile sunt sănătoase atunci când se află într-o stare chimică, biologică și fizică bună și, prin urmare, sunt capabile să furnizeze în permanență cât mai multe dintre următoarele servicii ecosistemice, respectiv: 1. să furnizeze alimente și să producă biomasă, inclusiv în agricultură și silvicultură; 2. să absoarbă, să stocheze și să filtreze apa, precum și să transforme nutrienții și substanțele, protejând astfel corpurile de apă subterană; 3. să ofere cadrul pentru viață și biodiversitate, inclusiv pentru habitate, specii și gene; 4. să acționeze ca rezervor de carbon; 5. să ofere o platformă fizică și servicii culturale pentru oameni și activitățile acestora; 6. să acționeze ca sursă de materii prime; 7. să reprezinte un depozitar al patrimoniului geologic, geomorfologic și arheologic. Sună un pic tehnic, dar haideți să ne imaginăm ce ar însemna pentru arheologie un sol degradat, nesănătos, distrus de eroziune. Ar însemna expunerea vestigiilor la distrugere, deseori ireversibilă. Solul sănătos conservă urmele arheologice, până în momentul în care sunt descoperite întâmplător sau prin săpături organizate pe baze științifice. Un sol sănătos filtrează apa ploilor, o face bună de băut. Cunoașterea stării de sănătate a unui sol este deosebit de relevantă pentru fermieri, silvicultori, proprietari de terenuri, dar și pentru bănci, autorități publice și multe alte părți interesate. Există un interes din ce în ce mai mare pentru un indice precis al calității solului, de exemplu, în sectorul financiar și cel industrial. Unele state membre ale Uniunii Europene au elaborat certificate de sănătate a solului, care trebuie furnizate în cursul tranzacțiilor cu terenuri, în vederea informării corespunzătoare a cumpărătorului. Practic, experții măsoară acest indice, care atârnă greu la negocieri: un teren cu sol sănătos va fi vândut mai scump decât unul cu sol nesănătos, chiar dacă suprafața este mai mică sau prețul zonei mai mic. Dincolo de aceste aspecte, rămâne obiectivul major: vindecarea solurilor, salvarea fertilității acestora și a biodiversității lor. Recent, Comisia Europeană a adoptat o lege prin care cere statelor membre să monitorizeze solurile, adică să colecteze date privind sănătatea acestora și să le pună la dispoziția fermierilor și a altor gestionari ai solurilor. Actul legislativ abordează totodată situațiile în care există riscuri inacceptabile pentru sănătatea umană și pentru mediu, cauzate de contaminarea solului. Ocrotirea solurilor europene nu este o vorbă goală, ea devine literă de lege. Statele membre vor trebui să respecte aceste decizii, după ce vor fi adoptate și de celelalte foruri europene.
Foto: SHUTTERSTOCK, pexels.com