– În zilele fierbinți, cu soare încins la roșu, este obligatoriu să bem cât mai multe lichide, dacă vrem să nu fim carbonizați. Cele mai bune stingătoare de incendii ne stau la îndemână: fructe dulci, legume și plante aromate, din care putem prepara rapid limonade gustoase și sănătoase –
Băuturi apreciate de secole

Încă din Antichitate, romanii amestecau puțin oțet de mere în apa lor de băut. O băutură mai tonică decât apa plată, și pe deasupra și sănătoasă: are efect antiviral, întărește sistemul imunitar, previne infecțiile fungice și bacteriile intestinale și chiar reglează tensiunea arterială crescută și nivelul zahărului din sânge.
Când anume a apărut dragostea pentru limonadă, așa cum o cunoaștem astăzi, nu se știe cu exactitate. Sigur este că în secolul al XVII-lea ajunsese la modă aromatizarea apei cu petale de trandafir, zmeură, căpșuni, felii de gutui și lămâie, precum și cu scorțișoară.
Limonada clasică a fost creată ceva mai târziu, în Anglia, iar de atunci a fost inclusă în această băutură și zahărul. Dar cine folosește ca ingrediente plante cu gust intens, precum Menta sau Salvia, și le lasă peste noapte la macerat, în combinație cu niște fructe coapte, va observa că nu este necesar să adauge zahăr. Dacă vrem ca băutura să fie mai dulce, putem folosi suc de mere în loc de apă.
Limonadele din plante capătă un plus de prospețime dacă adăugăm felii de castraveți sau de țelină. Iar un baton de scorțișoară sau câteva felii de Ghimbir le pot conferi o tentă exotică.
Cu sau fără acid carbonic
Cine își dorește să urmeze o dietă alcalină ar trebui să opteze pentru apa plată de izvor, deoarece apa carbogazoasă conține acizi. Însă în final e o chestiune de gust dacă preferăm să folosim plantele aromatice și fructele pentru a da un plus de savoare apei plate sau apei minerale, îmbogățite cu acid carbonic. Ambele variante sunt delicioase.
* Ierburi proaspete pentru limonadă: Roinița, Verbina, Menta, Cimbrul, Levănțica, Lemnul-dulce, florile de Trandafir și de Nalbă, Piciorul-caprei, Gălbenelele, Salvia, florile de Soc, Mușetelul, Busuiocul și Rozmarinul.
* Fructe și legume pentru o limonadă savuroasă: căpșunile, zmeura, lămâile, limetele, portocalele, gutuile, merele, perele, pepenii, afinele, coacăzele, anasonul stelat, castraveții, feniculul, țelina, ghimbirul.
Apă cu plante aromatice, castravete și Ștevie
Ingrediente: 5-8 tulpini de Roiniță, Mentă și Busuioc, câteva frunze de Verbină, 4 tulpini de Ștevie, ½ castravete, 1-2 litri apă minerală.
Preparare: – Curățați ierburile și zdrobiți-le cu sucitorul. Tăiați doi castraveți în bucăți mici. Puneți toate ingredientele într-o carafă și umpleți-o cu 1 litru de apă minerală. – Carafa se acoperă și se lasă peste noapte la frigider. – Se strecoară lichidul și se diluează cu apă minerală, după gust.
Timp de preparare: 10 minute.
Perioadă de macerare: aproximativ 12 ore.
Băutură răcoritoare din flori de Soc și fructe
Ingrediente: 2 litri de apă minerală, ½ limetă, două felii de pepene verde, 10 boabe de zmeură, 10 căpșuni, 1 pumn mic de flori uscate de Soc.
Preparare: – Umpleți o carafă cu un litru de apă minerală. – Tăiați limeta și adăugați-o în apă. – Scoateți semințele dintr-o felie de pepene, îndepărtați coaja și tăiați fructul în bucăți mici. – Curățați fructele rămase și puneți deoparte câte 2-3 boabe de zmeură și căpșuni. Puneți toate fructele, cu excepția acestora, într-o carafă. La sfârșit, amestecați florile de Soc. – Acoperiți carafa și lăsați-o peste noapte la frigider. – Strecurați, adăugați a doua bucată tăiată de pepene, fără semințe, precum și fructele de pădure rămase. – Turnați încă un litru de apă minerală.
Timp de preparare: 15 minute.
Perioadă de macerare: aproximativ 12 ore.
Ceai din flori, cu gheață
Ingrediente: 1 pumn mic de flori (Nalbă, Lavandă, Hibiscus, Iasomie), două linguri de măceșe uscate, tocate.
Preparare: – Scuturați florile pentru a îndepărta insectele. – Puneți toate ingredientele într-o carafă și opăriți-le cu 1 litru de apă fierbinte. Lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecurați. – Lăsați să se răcească și păstrați băutura la frigider. Serviți cu cuburi de gheață.
Timp de preparare: 5 minute.
Perioadă de infuzare: 10 minute.
Băutură de ostoit setea, cu oțet de Ghimbir
Ingrediente: 1 bucată de Ghimbir lungă și groasă cât degetul mare, 1 lămâie, 2 lingurițe de sirop de arțar sau de miere, 50 ml oțet de mere, 1-1,5 litri apă minerală.
Preparare: – Spălați și feliați Ghimbirul. Stoarceți lămâia. – Adăugați siropul și oțetul de mere. – Turnați 1-1,5 litri de apă peste toate ingredientele. Lăsați la frigider de la 2 până la 4 ore.
Timp de preparare: 5 minute.
Perioada de macerare: 2-4 ore.
Limonadă cu Piciorul-caprei și suc de mere
Ingrediente: 1-2 pumni de frunze tinere de Piciorul-caprei, câteva frunze de Roiniță și de Mentă după gust, 1 lămâie bio, 1 litru de suc de mere, 1 litru de apă minerală.
Preparare: – Curățați frunzele și zdrobiți-le cu un sucitor. – Puneți plantele zdrobite într-o carafă. – Opăriți lămâia în apă fierbinte, curățați-o, tăiați-o felii și băgați-o în carafă. – Adăugați suc de mere. Acoperiți carafa și lăsați-o peste noapte la frigider. Strecurați băutura. – Completați această băutură răcoritoare concentrată cu apă minerală, după gust.
Timp de preparare: 10 minute.
Perioadă de macerare: aproximativ 12 ore.