Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Băuturi de stins setea

– În zilele fierbinți, cu soare încins la roșu, este obli­ga­to­riu să bem cât mai multe lichide, dacă vrem să nu fim car­bonizați. Cele mai bune stingătoare de incendii ne stau la îndemână: fructe dulci, legume și plante aromate, din care putem prepara rapid limonade gustoase și sănătoase –

Băuturi apreciate de secole

Foto: Shutterstock

Încă din Antichitate, romanii amestecau puțin oțet de mere în apa lor de băut. O băutură mai tonică de­cât apa plată, și pe deasupra și sănătoasă: are efect an­­ti­­viral, întărește sistemul imunitar, previne infec­ții­­le fun­gice și bacteriile intestinale și chiar reglează ten­si­u­nea arterială crescută și nivelul zahărului din sânge.

Când anume a apărut dragostea pentru limo­na­dă, așa cum o cunoaștem astăzi, nu se știe cu exac­ti­­tate. Sigur este că în secolul al XVII-lea ajunsese la modă aromatizarea apei cu petale de trandafir, zme­­ură, căpșuni, felii de gutui și lămâie, precum și cu scorțișoară.

Limonada clasică a fost creată ceva mai târziu, în Anglia, iar de atunci a fost inclusă în această bă­u­tură și zahărul. Dar cine folosește ca ingre­di­en­te plante cu gust intens, precum Menta sau Salvia, și le lasă peste noapte la macerat, în combinație cu niște fructe coapte, va observa că nu este necesar să adauge zahăr. Dacă vrem ca băutura să fie mai dul­ce, putem folosi suc de mere în loc de apă.

Limonadele din plante capătă un plus de prospețime dacă adău­găm felii de castraveți sau de țe­lină. Iar un baton de scorțișoară sau câ­teva felii de Ghimbir le pot con­feri o tentă exotică.

Cu sau fără acid carbonic

Cine își dorește să urmeze o di­e­tă alcalină ar trebui să opteze pen­tru apa plată de izvor, deoarece apa carbogazoasă conține acizi. Însă în final e o chestiune de gust dacă pre­­ferăm să folosim plantele aro­ma­tice și fructele pentru a da un plus de savoare apei plate sau apei mi­nerale, îmbogățite cu acid carbonic. Ambele variante sunt delicioase.

* Ierburi proaspete pentru limonadă: Roinița, Verbina, Menta, Cimbrul, Levănțica, Lemnul-dul­ce, florile de Trandafir și de Nalbă, Piciorul-caprei, Gălbenelele, Salvia, florile de Soc, Mușetelul, Busu­iocul și Rozmarinul.

* Fructe și legume pentru o limonadă savu­roasă: căpșunile, zmeura, lămâile, limetele, porto­ca­lele, gutuile, merele, perele, pepenii, afinele, coa­căzele, anasonul stelat, castraveții, feniculul, țelina, ghimbirul.

Apă cu plante aromatice, castravete și Ștevie

Ingrediente: 5-8 tulpini de Roiniță, Mentă și Busuioc, câteva frunze de Ver­bină, 4 tulpini de Ștevie, ½ cas­tra­vete, 1-2 litri apă minerală.

Preparare: – Curățați ierburile și zdrobiți-le cu sucitorul. Tăiați doi castraveți în bucăți mici. Puneți toate ingredientele într-o carafă și um­ple­ți-o cu 1 litru de apă mine­rală. – Ca­rafa se acoperă și se lasă peste noap­te la frigider. – Se strecoară lichidul și se diluează cu apă minerală, după gust.

Timp de preparare: 10 minute.

Perioadă de macerare: apro­xi­mativ 12 ore.

Băutură răcoritoare din flori de Soc și fructe

Ingrediente: 2 litri de apă minerală, ½ limetă, două felii de pepene verde, 10 boabe de zmeură, 10 căpșuni, 1 pumn mic de flori uscate de Soc.

Preparare: – Umpleți o carafă cu un litru de apă minerală. – Tăiați limeta și adăugați-o în apă. – Scoa­teți semințele dintr-o felie de pepene, înde­păr­tați coaja și tăiați fructul în bucăți mici. – Curățați fructele rămase și puneți deoparte câte 2-3 boabe de zmeură și căpșuni. Puneți toate fructele, cu ex­cep­ția acestora, într-o carafă. La sfârșit, amestecați florile de Soc. – Acoperiți carafa și lăsați-o peste noapte la fri­gider. – Strecurați, adăugați a doua bucată tăiată de pepene, fără semințe, precum și fructele de pădure rămase. – Turnați încă un litru de apă minerală.

Timp de preparare: 15 minute.

Perioadă de macerare: aproximativ 12 ore.

Ceai din flori, cu gheață

Ingrediente: 1 pumn mic de flori (Nalbă, Lavandă, Hibiscus, Iasomie), două linguri de măceșe uscate, tocate.

Preparare: – Scuturați florile pen­tru a îndepărta insectele. – Puneți toate ingredientele într-o carafă și opăriți-le cu 1 litru de apă fierbinte. Lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecurați. – Lăsați să se răcească și păstrați băutura la frigider. Serviți cu cuburi de gheață.

Timp de preparare: 5 minute.

Perioadă de infuzare: 10 minute.

Băutură de ostoit setea, cu oțet de Ghimbir

Ingrediente: 1 bucată de Ghim­bir lun­gă și groasă cât degetul ma­re, 1 lămâie, 2 lingurițe de sirop de arțar sau de miere, 50 ml oțet de mere, 1-1,5 litri apă mi­ne­rală.

Preparare: – Spălați și feliați Ghim­bi­rul. Stoarceți lămâia. – Adăugați siropul și oțetul de mere. – Tur­nați 1-1,5 litri de apă peste toate ingredientele. Lăsați la frigider de la 2 până la 4 ore.

Timp de preparare: 5 minute.

Perioada de macerare: 2-4 ore.

Limonadă cu Piciorul-caprei și suc de mere

Ingrediente: 1-2 pumni de frunze tinere de Piciorul-caprei, câteva frunze de Roi­ni­ță și de Mentă după gust, 1 lămâie bio, 1 li­tru de suc de mere, 1 litru de apă minerală.

Preparare: – Curățați frunzele și zdrobi­ți-le cu un sucitor. – Puneți plantele zdrobite într-o carafă. – Opăriți lămâia în apă fier­bin­te, curățați-o, tăiați-o felii și băgați-o în ca­ra­fă. – Adăugați suc de mere. Acoperiți ca­ra­fa și lăsați-o peste noapte la frigider. Stre­cu­rați băutura. – Com­pletați această bă­u­tură răcoritoare concentrată cu apă mine­rală, după gust.

Timp de preparare: 10 minute.

Perioadă de macerare: aproximativ 12 ore.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian