Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SOS – Cazuri de extremă urgență

„Toată luna împrumutăm. Când vine pensia, nu ne mai rămâne nimic”

Dragă redacție „Formula AS”,

Mă numesc Iustina Lazăr, sunt pensionară, în vârstă de 74 de ani. De 33 de ani, de când a apărut această revistă, sunt abonata ei, o revistă care îmi dă speranțe, soluții de a mai trăi. Locuiesc împre­ună cu soțul meu, Ioan Lazăr, în vârstă de 75 de ani. Avem 4 copii, dintre care 3 căsătoriți și unul necăsătorit. Cei căsătoriți au în total opt copii. Și-au luat locuințe în rate, au credite, nu ne pot ajuta, așa cum nici noi nu îi putem ajuta pe ei.

Amândoi suntem bătrâni, bolnavi, neputin­cioși, de abia ne ducem traiul de pe o zi pe alta. Suferim de mai multe boli, dar pe primul plan sunt cele cardiovasculare și cerebrale. În urmă cu 5 ani, am fost operată de nevralgie de trigemen, dar în prezent boala a recidivat și mă așteaptă o nouă intervenție chirurgicală cerebrală. Această durere de nevralgie de trigemen e soră cu moartea. Când te lovește, închizi ochii și spui în gând (că de vorbit nu poți vorbi): „Doamne, trimite moartea că nu mai pot!”. În afară de intervenția menționată am fost operată de fibrom uterin (la vârsta de 45 de ani), de colecist (fiere).

Legat de soțul meu, a fost operat de prostată (de atunci s-a ales cu incontinență urinară), are și diabet, a fost operat și la ochi, de cataractă (cu ochiul stâng aproape nu vede deloc). Așa bolnavă cum sunt, trebuie să-l îngrijesc ca pe un copil. Pen­siile ni se duc pe medicamente, facturi, spita­le… Toată luna împrumutăm, când vin pensiile, dăm datoriile și începem din nou cu împrumuturi și tot așa. Lucrezi o viață, cotizezi, aștepți pensia, aceasta vine, dar vin și bolile, odată cu ea, și nu-ți mai rămâne nimic. Drept dovadă a ceea ce am scris, anexez copiile actelor medicale.

Vă doresc tot binele din lume! Milioane de mulțumiri! Cu deosebit respect,

LAZĂR IUSTINA – loc. Rona de Sus nr. 168, jud. Maramureș, cod 437250

„Abia merg, abia văd, abia aud”

Dragă redacție,

Mă numesc Gheliuc Lucica, din Curtea de Argeș, și vin la dvs. cu o mare rugăminte. În iulie anul trecut s-a stricat centrala termică și a trebuit să cumpărăm alta. O cheltuială mare, care m-a dezechilibrat complet (toți locuitorii orașului au centrală proprie). În toamnă, când am dat drumul la căldură, s-au spart țevile în două locuri. M-am chinuit toată iarna așa, am umplut zilnic centrala. Ca să pună instalație nouă, o firmă a cerut 4000 de lei. Acum cred că a crescut la 5000 lei. O sumă uriașă pentru mine.

Vine frigul, vine iarna și mi-e frică să nu se spargă de tot țevile. Deci, asta este rugămintea mea, să mă ajutați cu cât puteți, să pot plăti această lucrare. Sunt singură și cu o singură pensie nu se poate ține o casă. Am un băiat, dar este atât de plin de datorii la bănci, încât din când în când, îi mai dau eu din pensia mea. În luna august s-a stricat și mașina de spălat, altă chel­tuială care mă sperie, toate sunt vechi și cedează pe rând. Am 74 de ani (pe 22 septembrie) și am tot felul de boli: osteoporoză, gonartroză la ambii genunchi, glaucom, hipoacuzie bilaterală, bronșită și tot felul de dureri. Abia merg, abia văd, abia aud. Pensia o dau pe facturi, ceva mâncare și câteva medica­men­te. Hainele sunt vechi de 20 de ani, n-am mai in­trat într-un magazin de haine sau încălțăminte de ani de zile.

În anii trecuți, până la Covid, mergeam în fiecare vară în stațiune, cu bilet, și la București, la „Ana Aslan”, pentru analize. Dar de 4 ani, n-am mai avut bani să merg și nici putere. Atât: acasă, biserică și magazin alimentar. Îmi este rușine să cer ajutorul dvs., dar nu pot rezolva problema asta cu țevile și vine frigul. Vă mulțumesc!

Să vă dea Dumnezeu sănătate, să puteți ajuta cât mai mulți oameni necăjiți.

Am cont în lei, deschis la banca BCR, RO45RNCB0241023136420003.

GHELIUC LUCICA – str. Elena Cuza, bl. A2, sc. A, ap. 16, Curtea de Argeș, jud. Argeș, cod 115300, tel. 0749/79.63.97

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian