În China antică prevenția era obligatorie. Medicul era plătit în funcție de numărul persoanelor sănătoase pe care le avea în îngrijire și, cu fiecare bolnav, salariul său se micșora până într-acolo, încât putea ajunge să nu mai fie plătit deloc, ba chiar să plătească el tratamentul prescris bolnavilor ori să fie obligat să părăsească provincia în care își desfășura activitatea dacă existau mai multe decese printre cei îngrijiți.
Mai aproape de noi, în Grecia antică, Hipocrate, „părintele medicinei”, al cărui jurământ este rostit de toți absolvenții facultăților de medicină din lume, spunea: „Să cercetăm cele ce s-au petrecut, să cunoaştem cele prezente, să prevedem cele ce se vor întâmpla”. El introduce ideea de prevenție, cu referire și la influența pe care o are stilul de viață asupra stării de sănătate (dieta, mișcarea, factorii de mediu).
Conceptul prevenirii îmbolnăvirii revine tot mai mult în actualitate, iar medicina preventivă își găsește un bun „sfătuitor” în terapiile naturale. Dintre acestea, gemoterapia – terapia cu părți ale plantei ce conțin celule stem vegetale, este cea care are o mare putere de restructurare și regenerare a organismului nostru.
A considera prevenția ca obiectiv permanent ne poate apropia de modul de gândire din China antică, orientându-ne spre menținerea sănătății, iar nu spre tratarea bolilor. Pentru aceasta, este esențial să ne cunoaștem organismul, să îi sesizăm slăbiciunile și să fim cu un pas înainte în preîntâmpinarea stării de boală.
Ar fi mult de exemplificat privind rolul gemoterapiei, dar în acest articol am selectat doar câteva recomandări utile pe care le găsiți grupate, în funcție de provocările aduse de fiecare anotimp, prevenția îmbolnăvirii organelor pe care le-ați avea în vedere ca prioritate și, nu în ultimul rând, creșterea rezistenței organismului, deci o bună imunitate.
A. Prevenția în funcție de anotimp
Anotimpurile ne influențează diferit sănătatea, de aceea și recomandările de mai jos țin seama de acest aspect.
Gemoterapie de vară
Protecția solară este tema principală a verii. În special persoanelor cu piele sensibilă le este recomandat să urmeze vara o cură gemoterapică cu Extract din muguri de Coacăz-negru (dimineața) și Extract din muguri de Smochin (seara). Ambele extracte gemoterapice vor proteja pielea de iritații.
Greutatea resimțită în picioare, în zilele toride de vară, poate fi prevenită cu Extractul din muguri de Castan comestibil, prin efectul decongestionant la nivel limfatic și venos. Se poate asocia cu Extractul din muguri de Castan sălbatic, pentru susținerea circulației venoase și capilare.
Gemoterapie de toamnă și de primăvară
La schimbările de temperatură pe care le aduce trecerea de la vară la toamnă și de la iarnă la primăvară, recomandarea principală este să ne protejăm căile respiratorii. Extractele gemoterapice din muguri de Mesteacăn, muguri de Alun și mlădițe de Măceș pot alcătui o schemă de prevenție gemoterapică ideală.
Extractul din muguri de Mesteacăn va acționa ca depurativ, susținând detoxifierea organismului și întărind imunitatea. Acțiunea acestuia va fi completată cu cea a Extractului din mlădițe de Măceș, ca vitaminizant și antioxidant. Iar Extractul din muguri de Alun va întări plămânii și ficatul, îmbunătățind elasticitatea acestora, precum și hidratarea la nivel intercelular a întregului organism.
Gemoterapie de iarnă
Extractele gemoterapice din muguri de Jneapăn și din mlădițe de Ienupăr pot constitui o cură pe perioada iernii, ca remedii de remineralizare și întărire a articulațiilor (Jneapănul) și de susținere a organismului prin detoxifiere generală – ficat, rinichi, articulații (Ienupărul).
B. Prevenția în funcție de organ
A ne cunoaște organismul înseamnă a ști unde este necesar să acționăm și mai ales să o facem din timp, pentru că odată cu înaintarea în vârstă, probabilitatea ca anumite boli să se instaleze este mult mai mare.
Cavitatea bucală și dinții
Cura cu extracte din muguri de Mesteacăn și muguri de Brad este de ajutor pentru prevenția îmbolnăvirilor de la nivelul mucoasei cavității bucale și a dinților, de tipul afte, gingivite și tendință la parodontoză, carie dentară. Va reduce riscul inflamațiilor și va ajuta la mineralizarea smalțului dentar. Este și cura recomandată copilului, pentru o dezvoltare armonioasă a danturii și a oaselor.
Căile respiratorii superioare și plămânii
Dintre extractele gemoterapice cu acțiune la nivelul mucoaselor aparatului respirator, le puteți alege, pentru o cură profilactică, pe cele din muguri de Coacăz-negru, muguri de Mesteacăn și muguri de Alun. Acțiunea lor regeneratoare și de susținere a unei bune funcționalități va asigura efectul atât la nivel de căi respiratorii superioare (nas, sinusuri, faringe), cât și la nivel de plămâni.
Stomacul
Atunci când ne știm cu o sensibilitate la nivelul stomacului, Extractul din muguri de Smochin este cel care ne va ajuta atât ca prevenție, cât și ca tratament. Reglează nivelul secreției gastrice, de aceea se regăsește atât în recomandările din tendința la hipersecreție gastrică, cât și în cele cu hiposecreție gastrică. Prin cura preventivă vom reduce considerabil riscul îmbolnăvirii.
Ficatul și căile biliare
Pentru a îmbunătăți funcționalitatea ficatului și a vezicii biliare, cura profilactică va conține Extract din mlădițe de Rozmarin, ca hepatoprotector, antioxidant, coleretic – colagog, și Extract din muguri de Frasin, antiinflamator, cu efect de reducere a încărcării cu colesterol la nivel biliar. Dacă ați constatat tendința de formare a mâlului biliar, puteți adăuga la cură Extractul din muguri de Arțar.
Intestinele
Extractele gemoterapice care susțin flora intestinală și un tranzit intestinal normal sunt cele din mlădițe de Merișor și muguri de Nuc. Se pot face două cure gemoterapice pe an, în vederea prevenirii dezechilibrelor de la acest nivel, intestinele având un rol important în imunitate.
Rinichii și căile urinare
Cura gemoterapică pentru prevenirea infecțiilor urinare și a formării calculilor renali (cristale de urați sau oxalați) poate fi alcătuită din gemoterapicele din mlădițe de Merișor, mlădițe de Iarbă-neagră și muguri de Frasin. Acestea vor combina efectele de reducere a tendinței spre inflamație cu cele antibacteriană și antilitiazică.
Sistemul circulator
Sănătatea noastră este în strânsă dependență de un sistem circulator cu o bună funcționalitate. Extractele cu acțiune antioxidantă și hipocolesterolemiantă, cum sunt cele din mlădițe de Măslin și semințe de Viță-de-vie, pot fi o bună alegere pentru cure periodice, mai ales după vârsta de 40-50 de ani.
Creierul
Marea spaimă a vârstei a treia sunt procesele degenerative de la nivel cerebral, de tipul demenței senile și bolii Alzheimer. Cercetări de ultimă oră au evidențiat efectul neuroprotector al Extractului din muguri de Coacăz-negru. Asociat cu Extractul din mlădițe de Iarbă-neagră, va fi redusă tendința de formare a plăcilor amiloide de la nivel cerebral. Veți regăsi această asociere în recentul produs al Laboratoarelor Plantextrakt, Polygemma Neuro-protect.
Creșterea rezistenței organismului este cea mai importantă abordare în programul prevenției îmbolnăvirilor. Oferta gemoterapică este generoasă în ce privește extractele cu acțiune imunomodulatoare: mugurii de Cătină, mlădițele de Măceș, mugurii de Mesteacăn sau mugurii de Coacăz-negru sunt câteva dintre ele.
Completând recomandările ce țin de un stil de viață echilibrat cu anumite cure gemoterapice pe care le identificați ca fiind necesare și utile, veți putea realiza cu succes prevenția îmbolnăvirilor.
Farm. sp. CARMEN PONORAN