Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Prevenția – calea spre sănătate

Foto: Shutterstock

În China antică prevenția era obligatorie. Me­dicul era plătit în funcție de numărul per­­soanelor sănătoase pe care le avea în în­grijire și, cu fiecare bolnav, salariul său se mic­șo­ra până într-acolo, încât putea ajunge să nu mai fie plătit deloc, ba chiar să plătească el tratamentul prescris bolnavilor ori să fie obligat să părăsească provincia în care își desfășura activitatea dacă exis­tau mai multe decese printre cei îngrijiți.

Mai aproape de noi, în Grecia antică, Hipo­­c­ra­te, „părintele medicinei”, al cărui jurământ este rostit de toți absolvenții facultăților de medicină din lume, spunea: „Să cercetăm cele ce s-au petre­cut, să cunoaştem cele prezente, să prevedem cele ce se vor întâmpla”. El introduce ideea de pre­ven­ție, cu referire și la influența pe care o are stilul de viață asupra stării de sănătate (dieta, mișcarea, factorii de mediu).

Conceptul prevenirii îmbolnăvirii revine tot mai mult în actualitate, iar medicina preventivă își găsește un bun „sfătuitor” în terapiile naturale. Din­­­­tre acestea, gemoterapia – terapia cu părți ale plan­tei ce conțin celule stem vegetale, este cea care are o mare putere de restructurare și regenerare a organismului nostru.

A considera prevenția ca obiectiv permanent ne poate apropia de modul de gândire din China antică, orientându-ne spre menținerea sănătății, iar nu spre tratarea bolilor. Pentru aceasta, este esen­țial să ne cunoaștem organismul, să îi sesizăm slă­bi­ciunile și să fim cu un pas înainte în preîntâm­pi­narea stării de boală.

Ar fi mult de exemplificat privind rolul gemo­te­­rapiei, dar în acest articol am selectat doar câ­te­va recomandări utile pe care le găsiți grupate, în funcție de provocările aduse de fiecare anotimp, pre­venția îmbolnăvirii organelor pe care le-ați avea în vedere ca prioritate și, nu în ultimul rând, crește­rea rezistenței organismului, deci o bună imunitate.

A. Prevenția în funcție de anotimp

Anotimpurile ne influențează diferit sănătatea, de aceea și recomandările de mai jos țin seama de acest aspect.

Gemoterapie de vară

Carmen Ponoran

Protecția solară este tema principală a verii. În special persoanelor cu piele sensibilă le este re­co­mandat să urmeze vara o cură gemoterapică cu Extract din muguri de Coacăz-negru (dimi­nea­ța) și Extract din muguri de Smochin (seara). Ambele extracte gemoterapice vor proteja pielea de iritații.

Greutatea resimțită în picioare, în zilele toride de vară, poate fi prevenită cu Extractul din muguri de Castan comestibil, prin efec­tul decongestionant la nivel limfatic și ve­nos. Se poate asocia cu Extractul din muguri de Castan sălbatic, pentru susținerea circu­la­ției venoase și capilare.

Gemoterapie de toamnă și de primăvară

La schimbările de temperatură pe care le aduce tre­cerea de la vară la toam­nă și de la iarnă la pri­mă­vară, reco­man­da­rea principală este să ne prote­jăm căile respira­torii. Extractele gemotera­pice din mu­guri de Mes­teacăn, muguri de Alun și mlădițe de Măceș pot alcătui o schemă de prevenție ge­mo­terapică ideală.

Extractul din muguri de Mesteacăn va acționa ca depurativ, susținând detoxi­fie­rea organismului și întărind imunita­tea. Acțiunea acestuia va fi com­pletată cu cea a Extractului din mlădițe de Măceș, ca vitaminizant și anti­oxi­dant. Iar Extrac­tul din muguri de Alun va întări plămânii și ficatul, îmbu­nătățind elasticitatea acestora, precum și hidra­ta­rea la nivel intercelular a întregului organism.

Gemoterapie de iarnă

Extractele gemoterapice din muguri de Jneapăn și din mlădițe de Ienupăr pot constitui o cură pe perioada iernii, ca re­me­dii de remineralizare și întărire a arti­cu­lațiilor (Jneapănul) și de susținere a or­ganismului prin detoxifiere generală – ficat, rinichi, articulații (Ienupărul).

B. Prevenția în funcție de organ

A ne cunoaște organismul înseamnă a ști unde este necesar să acționăm și mai ales să o facem din timp, pentru că odată cu înaintarea în vârstă, pro­ba­bilitatea ca anumite boli să se instaleze este mult mai mare.

Cavitatea bucală și dinții

Cura cu extracte din muguri de Mesteacăn și mu­guri de Brad este de ajutor pentru prevenția îm­bolnăvirilor de la nivelul mucoasei cavității bucale și a dinților, de tipul afte, gingivite și tendință la parodontoză, carie dentară. Va reduce riscul infla­ma­țiilor și va ajuta la mineralizarea smalțului den­tar. Este și cura recomandată co­pilului, pentru o dezvoltare ar­monioasă a danturii și a oaselor.

Căile respiratorii superioare și plămânii

Dintre extractele gemote­ra­pice cu acțiune la nivelul mu­coa­selor aparatului respirator, le puteți alege, pentru o cură profilactică, pe cele din mu­guri de Coacăz-negru, muguri de Mesteacăn și mu­­guri de Alun. Acțiunea lor regeneratoare și de sus­­ținere a unei bune func­țio­nalități va asigura efec­­tul atât la nivel de căi respiratorii superioare (nas, sinusuri, faringe), cât și la nivel de plămâni.

Stomacul

Atunci când ne știm cu o sensibi­litate la nivelul stomacului, Extractul din muguri de Smochin este cel care ne va ajuta atât ca prevenție, cât și ca tra­ta­ment. Reglează nivelul secreției gastrice, de ace­ea se regăsește atât în recomandările din ten­din­ța la hipersecreție gastrică, cât și în cele cu hipose­cre­ție gastrică. Prin cura pre­ven­tivă vom reduce conside­rabil ris­cul îmbolnăvirii.

Ficatul și căile biliare

Pentru a îmbunătăți funcționalitatea fi­ca­tului și a vezicii biliare, cura profilac­ti­că va conține Extract din mlădițe de Roz­­ma­­rin, ca hepatoprotector, antioxi­dant, co­le­retic – colagog, și Extract din mu­guri de Frasin, antiinflamator, cu efect de reducere a încărcării cu colesterol la nivel biliar. Dacă ați constatat tendința de formare a mâlului biliar, pu­teți adău­ga la cură Extractul din muguri de Arțar.

Intestinele

Extractele gemoterapice care susțin flora intestinală și un tranzit intestinal normal sunt cele din mlădițe de Merișor și muguri de Nuc. Se pot face două cure gemoterapice pe an, în vederea prevenirii dezechilibrelor de la acest nivel, intestinele având un rol important în imu­nitate.

Rinichii și căile urinare

Cura gemoterapică pentru prevenirea infecțiilor urinare și a formării calculilor renali (cristale de urați sau oxalați) poate fi alcătuită din gemo­tera­picele din mlădițe de Merișor, mlădițe de Iar­bă-neagră și muguri de Fra­sin. Acestea vor combina efec­tele de reducere a tendinței spre infla­mație cu cele anti­bac­­te­ria­nă și antilitiazică.

Sistemul circulator

Sănătatea noastră este în strân­să dependență de un sis­tem circulator cu o bună func­ționalitate. Extractele cu acțiu­ne antioxidantă și hipoco­les­terolemiantă, cum sunt cele din mlădițe de Măslin și se­min­­țe de Viță-de-vie, pot fi o bu­­nă alegere pen­tru cure pe­rio­­dice, mai ales după vârsta de 40-50 de ani.

Creierul

Marea spaimă a vârstei a treia sunt procesele degenerative de la nivel cerebral, de tipul demenței senile și bolii Alzheimer. Cercetări de ultimă oră au evidențiat efectul neuroprotector al Extractului din muguri de Coacăz-negru. Asociat cu Extractul din mlădițe de Iarbă-neagră, va fi redusă tendința de formare a plăcilor amiloide de la nivel cerebral. Veți regăsi această asociere în recentul produs al Labora­toarelor Plantextrakt, Polygemma Neuro-protect.

Creșterea rezistenței organismului este cea mai importantă abordare în programul prevenției îmbolnăvirilor. Oferta gemoterapică este generoa­să în ce privește extractele cu acțiune imunomo­du­latoare: mugurii de Cătină, mlădițele de Măceș, mu­gurii de Mesteacăn sau mugurii de Coacăz-ne­gru sunt câteva dintre ele.

Completând recomandările ce țin de un stil de via­ță echilibrat cu anumite cure gemoterapice pe care le identifi­cați ca fiind necesare și utile, veți putea re­aliza cu succes prevenția îmbolnăvirilor.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian