Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacul leacurilor – APA

– Este cel mai ieftin, mai simplu și mai bun remediu natural pe care-l avem la îndemână. De aceea, ar trebui să ne folosim într-o mult mai mare măsură de ea pentru a ne restabili starea de bine, pentru a scă­pa de unele afecțiuni și probleme de zi cu zi și pentru a preveni bolile gra­ve. Să recapitulăm, așadar, unele dintre cele mai impor­tante mo­duri în care putem folosi apa, pentru a ne vindeca –

Foto: Shutterstock – 4

Înainte de toate, trebuie să știm că două treimi din organismul uman este alcă­tuit din lichid. Practic, el nu poate exista în absența lui. Apa este ele­mentul de bază al corpului. Omul are nevoie de ea pentru ca organismul să rămână în formă și să își poată îndeplini toate funcțiile, dar și pentru ca deșeurile metabolice și toxinele să poată fi în­depărtate din organism. Vara, subiectul hidratării este deosebit de actual. În timpul sezonului cald, un adult elimină în medie trei litri de lichid pe zi, prin urină și transpirație. La temperaturi extreme, cantitatea poate fi încă și mai mare. În cazul în care cantitatea respectivă de lichid nu este rapid reintrodusă în corp, se poate ajunge la insuficiență circu­la­torie și la tulburări ale funcției car­diace și bronșice. Pielea și sângele pot avea la rândul lor de suferit. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să consume 3 litri de lichid pe zi, pentru a-și menține sănătatea. Iar lichidul cel mai recomandat în acest scop este și rămâne apa.

* Apa nu are calorii și, prin ur­mare, nu ne sporește greutatea corpo­rală.

* În regiunile în care există apă cu un nivel redus de poluare, o putem bea liniștiți de la robinet (dacă re­țea­ua de alimentare cu apă nu este cons­truită din plumb).

* În regiunile în care există pro­bleme cu apa, ar trebui să apelăm la cea din adâncuri, unde calitatea ei nu a fost încă afectată. Este vorba despre apa minerală, care, după cum suge­rea­ză și numele, îi furnizează or­ganis­mului minerale și oligoelemente suplimen­tare, deosebit de importante pentru sănătatea noas­tră. Însă apa nu ne ajută doar să ne potolim setea, ci îndepli­nește totodată multe sarcini importante ca medi­cament natural. Încercați metodele de mai jos. Veți fi uimiți de eficiența lor.

Greață, ușoare amețeli – apă și respirații

Beți 1/4 litri de apă rece cu înghițituri foarte mici. Când vă întrerupeți din băut, inspirați și expirați profund.

Epuizare mentală și fizică – doi litri, în trei ore

Beți, pe parcursul a trei ore, 2 litri de apă de la robinet sau apă minerală plată. Beți multă apă și în următoarele zile. Metoda le este utilă în special persoanelor în vârstă. În cazul acestora, ea poate adesea ameliora totodată confuzia mentală și comportamentul depresiv.

Lipsă de vlagă în zilele caniculare – apă fierbinte

Fierbeți 1/4 litri de apă și beți-o apoi în înghi­țituri mici, cât de fierbinte puteți. Aceasta este o rețetă indiană veche, pentru mai multă vitalitate în zilele caniculare.

Constipație – apă stătută

Turnați seara 1/4 litri de apă într-un pahar și lăsați-o să stea acoperită în cameră. A doua zi di­mi­neața, beți apa stătută, la temperatura ca­merei, fără grabă, în înghițituri mici. Metoda ajuta ca di­gestia să funcționeze ca pe roate, o oră mai târziu.

Foame de lup – apă cu suc de lămâie

Dacă aveți câteva kilograme în plus și doriți să slăbiți, vă irită cu siguranță în permanență faptul că vă este mereu foame. Dar puteți face ceva în pri­vința aceasta, apelând la apă. Beți în mod constant, înainte de fiecare masă, 1/4 litri de apă nu prea rece, în înghițituri mici. Încă și mai bine este dacă adăugați câteva picături de suc de lămâie proaspăt stors. Studiile Institutului de Cercetare Nutrițională Linus-Pauling din SUA au arătat că astfel sunt eliberați și activați în organism anumiți hormoni specifici, care ne ajută să ne simțim mai repede sătui. În acest fel, veți ajunge să fiți mulțu­miți cu mai puțină mâncare.

Slăbiți sănătos – trei litri de apă pe zi

Dacă sunteți supraponderal, e bine să știți că toți poluanții și toxinele care ne pă­trund în organism se depun în special în depo­zitele de grăsime. Acesta este locul lor pre­ferat, ca să spunem așa. Iar dacă cineva slă­bește urmând o dietă, fără să bea sufi­cientă apă, declanșează o reacție extrem de peri­culoasă. Poluanții și toxinele sunt eli­berate în urma descompunerii celulelor adipoase, dar nu pot fi transportate. Așa că ră­mân în orga­nism și migrează într-un loc care le place la fel de mult. Și acesta este creierul. Însă de acolo, organismul nu mai poate scă­pa de toxine, ceea ce poate să aibă conse­cințe ne­plăcute odată cu trecerea timpu­lui. De aceea, beți 3 litri de apă pe zi, indiferent de die­ta pe care o urmați pentru a slăbi.

Senzația de mâncărime din avion – multă apă

Mulți dintre noi o pățim când că­lă­torim: în timpul zborurilor pe dis­tanțe lungi, ne cuprinde pe întregul corp o mâncărime teribilă, de care nu mai scăpăm. Motivul are de-a face cu aerul uscat din avion. Prin urmare, este indi­cat să beți apă din belșug, atât cu câte­va zile înainte de începerea zborului, cât și în timpul acestuia. Foarte des ne putem ține și în viața de zi cu zi mâncă­rimile sub control, consumând pur și simplu apă în mod abundent.

Riduri pe față – spălat cu apă proaspătă

Vedetele de cinema celebre o con­firmă cu fiecare prilej, iar esteticienii cu experiență o știu cu exactitate: când femeile înaintează în vârstă, nu trebuie niciodată să ajungă în stadiul în care să „se usuce”. Ele trebuie să bea până la doi litri de apă pe zi. Astfel, țesutul pielii se menține tânăr și ferm. Iar formarea ridurilor este puternic încetinită. Extern, femeile ar trebui să-și umezească de mai multe ori pe zi tenul cu apă proaspătă.

Prevenirea tulburărilor renale – o cană de apă, la o ceașcă de cafea

Puțini știu că dacă bem o ceașcă de cafea sau ceai negru, excretăm două căni de lichid. Atât de deshidratante sunt aceste băuturi. Așadar, dacă cineva bea 1 litru de cafea pe zi, organismul excretă 2 litri de lichid. În timp, deficitul rezultat poate îngreuna munca rinichilor. Pentru a preveni acest lucru, e bine să beți o cană de apă după fiecare ceaș­că de cafea sau de ceai negru.

Reducerea nivelului de stres – un pahar de apă minerală

Când ajungem în situații stresante la locul de muncă sau în viața personală, inima și sistemul cardiovascular pot avea de suferit. În astfel de ca­zuri, ne poate fi de ajutor să bem 1/4 litri de apă mi­ne­rală, care conține cantități mari de magneziu mineral. Magneziul întărește reacția celulelor ner­voase la hormonii de stres, adrenalină și nora­drenalină.

Cea mai simplă cură de detoxifiere

Cine dorește să-și detoxifice organismul vara sau toamna nu are nevoie de un sejur costisitor într-un spa, ci doar de apă. Beți în timpul zilei 1/4 litri de apă minerală plată la fiecare oră, începând cu ora 8 dimineața. Apoi veți urina foarte des. Însă în cadrul acestui proces, sunt eliminate din orga­nism cantități uriașe de deșeuri metabolice.

Creșterea performanței sportive – apă cu carbonat de sodiu

Mulți dintre noi practică cu entuziasm sporturi recreative, dar remarcă la un moment dat că per­formanța lor este în scădere. Beți 1/2 până la 1 litri de apă minerală, care să conțină de prefe­rință carbonat acid de sodiu, chiar înainte de a începe activitatea sportivă. Performanța v-ar putea crește cu 10 până la 20 la sută. Explicația științifică: Apa întârzie momentul în care apare acidoza lactică. Mușchii nu ajung astfel la fel de rapid în situația de a le lipsi oxigenul de care au nevoie pentru procesul de ardere.

Durerile de cap provocate de soare – apă băută încet

Dacă faceți drumeții expunându-vă razelor solare sau faceți plajă și vă apucă brusc durerile de cap ori vi se face greață, beți foarte încet 1/2 litri de apă. Vă veți simți rapid din nou mai bine.

Toropeală produsă de căldura verii – apă rece pe încheieturi

Țineți o dată pe oră încheieturile ambelor mâini sub un jet de apă rece de la robinet. Nu sunt necesare decât 2 minute.

Tulburări circulatorii – terapia Kneipp

Dacă suferiți de tulburări circu­la­torii și tensiune arterială scăzută dimi­neața sau în timpul zilei, e indicat să umpleți baia sau dușul cu 30 de cen­ti­metri de apă rece și să vă plimbați prin ea cu picioarele goale, la fel ca o barză, timp de câ­teva secunde. Astfel vă puteți întări totodată foar­te eficient organismul împotriva bo­lilor infec­țioa­se. Aceasta este cea mai cunos­cută aplicare a terapiei Kneipp.

Răceala de vară – baie fierbinte la picioare

Delectați-vă cu o baie fierbinte pentru picioa­re. Umpleți un lighean cu 8 litri de apă și adăugați o mână de sare de masă sau de sare de mare. După 15 minute, uscați-vă bine picioarele și mergeți la cul­care. Metoda e utilă și în situațiile în care ne sim­țim picioarele obosite și dureroase după o dru­meție.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian