Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ENRICO MACIAS: Povești de dragoste la 85 de ani

– Nemuritorul cântăreț francez, Enrico Macias, autorul celebrei melodii „Zingarella”, revine în România, după 52 de ani de la ultima vizită –

A ajuns prima dată în România în anul 1971, ca invitat de onoare la Festivalul Cerbul de aur. Coleg de scenă cu Da­lida, Sergio Endrigo, Alain Barrière și Charles Trenet, a încântat, de-a lungul vremii, generația doam­nelor și domnilor care azi sunt bunici. Cuvân­tul pensie nu există însă, în vocabularul lui Enrico Macias, care cântă neobosit, de peste șase de­cenii, despre pace și iubire. Veșnic tânăr, cân­tărețul cu origini berbere declara recent:”Ceea ce iubesc cel mai mult pe lume este să fiu cân­tăreț, să fac muzică și să fiu pe sce­nă!”.

Enrico Macias a compus în lunga lui carieră peste 150 de me­­lodii, a făcut cunoscută în în­trea­ga lume muzica arabo-anda­lu­ză și a lansat 28 de albume de stu­dio. Ultimul dintre ele a apărut în 2019: „Enrico Macias & Al or­chestra”.    „Timp de 60 de ani, am cântat despre pace și soli­da­ritate. Sunt fericit că am făcut asta și, mai ales, sunt recu­nos­cător sorții, care mi-a permis să trăiesc până la 84 de ani și jumătate, continuând să cânt. Mie, publicul îmi dă energie și mă ține în viață. Muzica și succesul m-au ajutat să mă vindec de traumele și greutățile pe care le-am trăit. Vreau să le mul­țumesc fanilor mei și să le transmit un mesaj: tre­buie să păstrăm mereu vie speranța, să nu cedăm niciodată în fața încercărilor vieții”.

Carte de vizită

Enrico Macias s-a născut într-o familie de evrei, în Constantine, un oraș din Algeria Fran­ceză, pe 11 dec. 1938, cu numele de botez Gaston Ghre­nassia. Părinții lui au fost amândoi muzicieni de ma’luf (un gen de muzică tradițională anda­luză, din Algeria, Libia și Tunisia). Tatăl, Sylvain, a fost vio­­lonist în orchestra lui Raymond Leyris, cu­noscut sub numele de scenă Cheikh Raymond. Tot în acea orchestră și-a început cariera muzicală și Enrico, la 15 ani, cântând la chitară. Cheikh Ray­mond, maestru al muzicii arabo-andaluze, avea să-i devină mentor și, mai târziu, socru. A avut însă un destin dramatic. În 1961, în timpul Războiului de Independență Algerian, Cheikh Raymond a fost asasinat de Fron­tul Național de Eliberare. În­trea­ga familie a decis să pără­seas­că Al­ge­ria și s-a mutat în Franța, cu doar câteva luni îna­inte de ter­mi­na­rea răz­bo­iului. De atunci, lui En­rico nu i s-a mai per­mis să se întoarcă în Al­geria, iar cei doi copii ai lui, pro­veniți din căsă­to­ria cu Suzy, fiica lui Cheikh Ray­­mond, s-au năs­­cut la Paris.

Enrico Macias s-a afirmat în pe­rioada de apogeu a valului yé-yé, iar primele lui cântece – „Paris, tu m’as pris dans tes bras”, „Les Filles de mon pays” și „Poï Poï Poï Poï” – au făcut furori. Primul lui disc, „Adieu mon pays”, din 1962, a fost foarte bine primit de public, iar melodia „J’ai quitté mon pays” (Am plecat din țara mea) devine imnul exila­ților din toată lumea. „Când am ajuns în Fran­ța, am rămas orfan de patria mea și încă mă simt așa… dar nu simt nevoia de răz­bu­nare sau ură. Cântecul meu «Enfants de tous pays» redă cel mai bine idealul meu de pace și soli­daritate între ființele umane”, spunea el.

În lunga lui carieră, Macias a luat nu­me­roa­se distincții: premiul Vincent-Scotto în 1965; discul de aur pentru melodia Mélisa, în 1976; titlul de Cântăreț al Păcii, oferit în 1980 de se­cretarul general al ONU și pe cel de Ambasador al Bunăvoinței pentru pace și apărarea copiilor, oferit de Kofi Annan în 1997. Dar cele mai înalte distincții au fost franceze. Enrico Macias a fost ridicat în rangul de cavaler (1985), iar mai apoi, Ofițer al Legiunii de Onoare Franceze (2007) și numit Comandor al Ordinului Artelor și Literelor din Franța (2006).

Artistul a vrut să se întoarcă în țara natală, Al­geria, în mai multe rânduri, dar a renunțat în urma protestelor sistematice ale unei părți a clasei po­litice de acolo, care îi critica sprijinul față de Israel.

„Vreau să cânt până la ultima suflare”

Acest „ultim turneu” al lui Enrico Macias, care include și țara noastră, a început în Franța, în urmă cu un an. „Sunt fericit să fiu încă aici, să mă tre­zesc di­mineața, să dau interviuri, con­certe… Dacă acestea nu ar mai exista, aș fi terminat, ter­minat. Nu mi-am calculat niciodată succesul sau cariera. Drogul meu este muzica, care îmi curge prin vene, prin inimă. Vreau să cânt cât mai mult posibil, până la ultima suflare. Pen­tru «ultimul meu turneu», fiul meu, Jean-Claude, a avut ideea de a recrea tempo-ul unei zile, de la răsăritul la apusul soarelui. Începem cu primele mele hituri într-o at­mosferă de music-hall și în­cheiem cu o petrecere totală, în sunet de muzică arabo-an­daluză”, spunea el.

Concertul lui Enrico Macias de la Sala Pa­latului din 20 octombrie este o întoarcere în istoria mu­zicii. N-o ratați!

Biletele se găsesc la Sala Palatului și online pe IaBilet.ro și au prețuri cuprinse între 100 și 350 lei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian