Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Distracție pe cinste la Brașov – TRANSILVANIA RHYTHM

– În luna Octombrie, Brașovul, frumosul oraș de la poalele Tâm­pei, în care toamna n-are egal, lansează    proiectul cultural Transil­va­nia Rhythm, un eve­niment ce are ca țel promovarea diversității cul­turale prin in­termediul muzicii. Români din toată țara, la dans! –

Transilvania Rhythm le este dedicat iubi­torilor de muzică de toate vârste­le, care caută experiențe culturale variate, prin genurile muzicale pe care le ascultă, de la pop la rock, de la muzică electronică la mu­zică lăută­rească, dar și muzică clasică sau jazz/blues, hip hop sau afro. Cu ocazia acestui eveniment vor fi orga­nizate 25 de concerte, la care sunt invitați    32 de artiști români importanți, în două săli de concerte diferite – Kruhnen Musik Halle și Rockstadt Musik Halle.    Eve­ni­men­tul se va derula timp de 13 zi­le, cu un program variat, care in­clude 13 genuri muzicale dife­rite. În două săptămâni, vor con­cer­ta la Bra­șov trupe și cântăreți pe alese: Alternos­fera; Cargo și Trooper; Bog­dan Mihai Si­mion şi Lăutarii de Mătase; Luiza Zan Quin­tet și Night­losers; Florin Chilian și Fă­ră Zahăr; Mi­hai Mărgi­neanu și Banda; Alexander Bălă­nes­cu și Ada Milea; Emaa; Timpuri Noi și mulți alți oaspeți ce vor fi anunțați în curând.

Cum nu avem loc să povestim despre toți invi­tații, am ales doar două concerte din prima săptă­mână a evenimentului care nădăjduim să vă-n­dem­ne s-o luați la pas spre Brașov.

Vineri, 13 Octombrie (Rockstadt Musik Halle)

Alternosfera

Trupa moldovenească de peste Prut a avut un an plin de concerte. După ce a lansat, pe 24 fe­bruarie, la un an de la invazia Ucrainei de Rusia, single-ul Imnuri de război, Alternosfera a susținut și un tur­neu cu 16 concerte în România, la Bucu­rești, Su­ceava, Bistrița, Târgu Mureș, Constanța, Galați, Bu­zău, Iași, Sibiu, Oradea, Pitești, Timi­șoa­ra, Râm­nicu Vâlcea și Brașov. Turneul s-a încheiat cu un mare spectacol la Chișinău, unde i-au avut drept invitați pe cei de la Okean Elzy, cea mai cu­nos­cută trupă rock ucrai­nea­nă din zilele noastre. Apoi, Alternosfera a ți­nut-o,    vara aceas­ta, din festival în fes­tival, de la Elec­tric Castle – Bon­țida, și până    LAROCK! – ținut la Florești, Pra­hova. Pe 24 sept, la Cluj, trupa le-a oferit    fa­ni­lor o ex­periență i­ne­­dită, căci a participat la Cluj Symphony Experience,    un eveniment în care rockul a îmbrățișat mu­zica simfonică. Aici,    Alter­nos­fera a cân­tat ală­turi de Fi­lar­­monica Tran­sil­va­nia.

Marcel Bostan (voce, clape), Ma­rin Nicoară (chi­tară), Sergiu Aladin (chitară), Dumitru Costin (bas) și Nick Russu (tobe),    nu și-au epuizat însă ener­gia și, după ce vor cânta la Brașov, pregătesc un nou eveniment la „Arenele Romane” din Capi­tală, unde, pe 11 Nov., vor lansa (la cort încălzit) un nou single.

De-a lungul timpului, trupa Alternosfera a susţinut sute de concerte, lansând, până în prezent 6 albume și un EP. Printre cele mai cunoscute me­lodii ale lor se numără – „Orașul 511”, „Wamin­tirile”, „Ploile nu vin”, „Flori de mai”, „Închisoa­rea albă”, „Două Eve”, „Mută”, „Haosoleum”, „Lu­cis”, „Epizodia” și „Fântânile”.

(La concertul din Brașov, de la Rockstadt Musik Halle, accesul minorilor sub 16 ani este STRICT INTERZIS! Biletele costă 75 lei și pot fi achizi­ționate din rețeaua IaBilet.)

Marți, 17 Octombrie (Kruhnen Musik Halle)

Bogdan Mihai Simion și Lăutarii de Mătase

Mare iubitor și propagator de muzici lăutărești, Bogdan Mihai Simion și însoțitorii lui „de Mătase” își lărgesc repertoriul. Spectacolul pe care îl vor prezenta la Brașov va avea trei direcții: un filon de muzică țărănească românească, unul de muzică lăutărească urbană şi unul de pop music generic ro­mânesc (valsuri, tangouri și cântece de cabaret de la începutul sec. XX și până după cel de-al doilea război mondial).

Născut în 1990 la Râmnicu-Vâlcea, Bogdan a în­­ceput sa studieze cobza de la 15 ani. Începând cu anul 2006, a lu­at-o la pas prin Ro­mâ­nia, cule­gând cântece lăutărești și „fu­rând meserie” de la puținii cob­zari ră­mași în viață. A colaborat cu ar­tiști din zone muzicale diverse, precum Ta­raf de Haidouks, Les Elephants Bi­zarres, Chimie, Sa­mu­rai și mulți alții.

Din 2017,    a susținut concerte de muzică lăutărească, cu taraful Lă­utarii de Mătase. A lucrat la coloana sonoră a documentarelor „Flavours of Romania” și „Wild Carpathia”, re­alizate de jurnalistul britanic Charlie Ottley. Pe 1 mai 2021, a lan­sat primul lui album – „Valahia în Demol”, un disc produs de Adrian Despot, iar anul acesta,    a lansat LP-ul „Drum pavat cu bolovani”.

În concerte, sunetul cobzei lui Bogdan    este potențat de    talentul lăutarilor lui de mătase – Nelu Răducanu (țambal), Mandi Pană (vioară), Cornel Neacșu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contra­bas) și Cristi Adam-Szoltan (violă-braci).

Dacă nu reușiți să părăsiți Capitala în mijlocul săptămânii pentru a ajunge la Brașov, avem vești bune: Bogdan-Mihai Simion, alături de taraful Lăutarii de Mătase, prezintă un nou spectacol la Sala Palatului pe data de 15 noiembrie 2023. Titlul: „Sânge pe mustață”! (brrr!)

(La spectacolul de la Brașov din Kruhnen Mu­sik Halle, ac­cesul minorilor sub 18 ani este STRICT INTERZIS! Biletele costă 53 lei și pot fi achi­zi­ționate din rețeaua IaBilet.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian