Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Lectia de sănătate (II) – Plan de viață, pentru oameni lipsiți de vlagă –

Mai multă energie

– Din păcate, noi, oamenii, nu suntem un dispozitiv electronic a cărui baterie poate fi reîncărcată pe loc. Înainte de a ne vârî în priză, trebuie să știm care ne sunt sursele de vitalitate și ce ne face să o pierdem. Iată câteva sfaturi menite să ne ușureze căutarea –

Foto: Shutterstock – 5

* Folosiți perioadele cu vârf de ener­gie: majoritatea oamenilor își ating vârful ab­so­lut de energie între orele 10 și 11 dimineața: me­la­to­nina, hormonul somnului, este acum la cel mai jos nivel, în vreme ce cortizolul, care dă sem­­nalul de trezire, rulează cu viteză ma­xi­mă. Asta în­seam­nă că e bine să pro­gra­măm pentru această fereastră de timp toate ac­țiu­nile care necesită energie, curaj și încre­dere. Al doilea vârf de activitate are loc între orele 15:00 și 18:00, când întregul metabo­lism lu­crează din plin. Acum este momentul perfect pentru acțiuni care necesită o perfor­manță ridicată fie de forță fizică, fie de cre­ativitate.

* Presopunctură chi­ne­zească: apă­sând sau atingând punctele pe care le de­scriem mai jos, vă veți sim­ți mai în formă du­pă apro­ximativ 30 de se­cunde. Nu vă fa­ceți griji că n-ați gă­sit punctul e­xact, folosiți mai mul­te degete pe zona descrisă și veți atinge sigur și punc­tul de energie.

Yuan: între degetul mare și arătător, pe mica ridicătură a mușchiului din pliul pie­lii, se află un punct pe care îl simțiți cel mai bi­ne cu degetul mare de la cealaltă mână. Sti­mularea uniformă și puternică a aces­tuia, prin aplicarea unei presiuni intense, vă ajută să vă activați rapid întregul corp și să ame­liorați stresul.

Tai Chong: apăsați în adâncul unghiului pe ca­re-l formează locul de întâlnire a oa­selor de­getului mare și a celui următor. Presiunea apli­cată reglează și întărește ficatul, ameliorează hi­pertensiunea arterială și asigură echilibrul emo­țional.

Yongquan: apăsați puternic pe talpa picio­ru­lui, în zona bombată de sub de­getul mare. Pre­siunea are efect re­laxant și echi­librant. Este o zo­nă activată și atunci când mer­gem desculți.

Punctul lui Tarzan: se gă­seș­te în regiunea timusului, pe mij­locul sternului. Apăsați pu­ter­nic cu toate degetele, timp de două, până la trei respirații (ins­pirând pe nas și expirând pe gură). Pro­cedura are efect energizant și întărește sistemul imunitar.

* Îngrijirea ficatului: o compresă aplicată pe ficat asigură un nivel ridicat de energie, pre­cum și performanță fizică și mentală. Umpleți un vas cu apă caldă, înmuiați în ea un prosop mic, stoar­ceți-l și puneți-l pe regiunea ficatului. Așe­zați deasupra o sticlă cu apă fierbinte și apoi în­fășurați-o cu un prosop plu­șat. Stați așa timp de apro­ximativ 30 de minute, de preferință între orele 12:00 și 15:00. (A­ceastă proce­du­ră nu tre­buie urmată dacă su­feriți de ficat gras în for­mă avan­sată sau de infla­mație hepatică.)

* Întăriți funcția in­testinală: pe lângă mes­te­carea corectă a ali­men­telor și aportul de subs­tanțe amare, cele mai im­portante sfaturi pentru o digestie sănătoasă sunt următoarele:

* Îmbunătățiți-vă digestia cu enzime, cum sunt cele conținute în papaya și ananas. Vă puteți baza și pe enzime conținute în suplimente ali­mentare (important e să alegeți produse de înal­­tă calitate, care să aibă la bază substanțe pu­re). En­zimele se administrează întotdeauna între mese.

* Glutamina, zincul și turmericul sunt micronutrienți excelenți pentru curățarea mucoa­sei intestinale.

* Reduceți acele aspecte ale stilului dumneavoastră de viață care dăunează mucoasei intestinale: calmantele, îndulcitorii, grăsimile trans și aditivii, precum E 407 (cara­genanul).

Scăpați de stres cu gesturi mici

– Factorii care provoacă stresul sunt individuali și diverși – la fel ca mijloacele de a scăpa de el –

* Regăsiți-vă echilibrul cu ajutorul res­pirației: respirația conștientă reduce producția de hormoni de stres și armonizează sistemul ner­vos vegetativ. Un efect deosebit obțineți dacă expirați într-un interval de timp de două ori mai mare decât cel necesar pentru a inspira. Inspi­rați numărând până la 3 și expirați numărând până la 7 sau 8.

* Respirația abdominală: așezați mâna pe stomac, inspirați timp de patru secunde, reți­neți aerul timp de patru secunde, expirați timp de opt secunde, țineți-vă res­pi­rația timp de patru secunde cu plămânii goliți. Reluați.

* Respirația nazală uni­la­terală: este ușor de reali­zat aco­perind una din nări cu un deget, când inspirați, apoi blocând-o pe cea­laltă, când expirați. Nara stân­gă este co­nectată la siste­mul nos­tru ner­vos parasimpatic, care pro­mo­vează relaxarea și rege­ne­rarea, iar nara dreap­tă pregătește corpul pentru acțiune.

* Masajul abdominal: re­duce nervo­zi­tatea și stresul. 1. În­tindeți-vă cu fața în sus, re­la­xați-vă și res­pirați abdominal timp de câteva se­cunde, apoi faceți mișcări cir­­culare pe zona ab­do­­mi­nală de a­pro­ximativ zece ori, cu ambele mâini, fără să apăsați. 2. Masați de zece ori zo­na cu­prinsă între coaste și om­bilic, mai întâi cu mâna stângă și apoi cu mâna dreap­tă. 3. Apăsa­ți-vă abdomenul cu palmele, puse de o parte și alta a ombilicului, atunci când ins­pi­rați. 4. Ma­sați-vă întregul abdomen cu palma, în sensul acelor de cea­sor­nic. Repetați în direcția opusă, cu cea­laltă mână.

* Răcoriți-vă mintea: lăsați să curgă apă rece ca gheața peste labele picioarelor, glezne, gambe și genunchi. Sângele circulă mai repede și gândurile se calmează.

* Relaxare prin scuturare: dacă ne scu­turăm asemenea unui câine ud, ne revigorăm și re­laxăm întregul corp. Agitați mai întâi brațul drept, apoi cel stâng, după aceea piciorul drept, apoi cel stâng, și la final capul, trunchiul și tot corpul.

* Fredonați: vibrațiile produ­se de buze când fredonăm o melo­die cu gura în­tredeschisă reduc hor­mo­nii de stres și stimulează pro­ducția de endorfine. Un efect cal­mant obținem, de asemenea, da­că ne relaxăm maxilarul și buzele și for­­năind ca un cal.

* Alungați grijile cu mâna: mânia și grijile pot fi aruncate spre spate ca un obiect. Ri­dicați un braț cu palma deschisă și apoi balan­sați-l puternic din față peste umăr, spre spate. Răul să rămână în urmă.

* Palma pe piept: puneți o mână pe zona inimii, cu palma desfăcută, și lăsați-o acolo un timp, simțind în profunzime atingerea. Acest gest vă oferă rapid o senzație de stabilitate și liniște.

* Deschideți-vă simțurile: se întâmplă mult prea rar să observăm cu adevărat ce informații ne transmit simțurile noastre. Aceast tip de aten­ție ne plasează rapid în momentul prezent și ne ajută să ținem grijile la distanță. Folosiți uleiuri esențiale (rozmarinul și lămâia ne energizează, trandafirul, lavanda și iasomia ne calmează), stimulați-vă papilele gustative cu condimente și verdețuri proaspete, puneți în locuință pete de culoare precum florile, pernele pentru canapea sau cănile de cafea (albastrul calmează și rela­xează), concentrați-vă atenția asupra sunetelor scoase de picăturile de ploaie căzute pe umbrelă sau de pașii calcând pe pietriș și stimulți-vă simțul tactil, mergând desculți, îmbrățișând un om sau un animal și ungeți-vă în mod regulat cu cremă, sub formă de mângâieri ușoare pe corp.

Somn ușor, vise plăcute

– Adesea ne împiedică să dormim chiar îngrijorarea că vom avea parte de o nouă noapte proastă. Aplicați, rămânând cât mai relaxați cu putință, următoarele strategii –

* Culcați-vă și treziți-vă pe cât posibil la ore fixe – chiar dacă acest lucru este dificil, mai ales în weekend. Țineți, de asemenea, cont că, chiar dacă partenerul dvs. este o pasăre de noapte și, prin urmare, nu se trezește devreme, nu e cazul ca și dvs., ca persoană matinală, să rămâneți în pat până la prânz. Păstrați bioritmul individual, chiar și în cadrul familiei.

* Multă lumină: începeți ziua, în cel mai lu­minos mod cu putință, folosind, de exem­plu, un ceas cu alarmă care imită lumina răsă­ritului. O altă cale de a vă sta­biliza rit­mul circadian și chiar de a ameliora for­mele ușoare de de­presie este să faceți dimineața o terapie cu lu­­mină, cu ajutorul unei lămpi te­rapeutice (30 de mi­nute, la 7000 până la 10000 lucși). O altă varian­tă este să faceți în zori o plimbare la aer curat.

* Întuneric total: începând de la pri­mele ore ale serii, utilizați în mod constant o lumină difuză, cu to­nuri calde, și folosiți jalu­zele sau per­dele, pentru a vă asigura că dor­mitorul dvs. rămâne cu ade­vărat întunecat. De evitat sunt smart­phone-urile ori televi­zoa­­rele, care vă pot dere­gla ritmul circa­di­an, din cauza luminii albastre pe care o emit.

* Păstrați-vă capul re­ce și picioarele calde: mela­tonina, care favorizează som­nul, este produsă în cantități mai mari nu doar pentru că afară se întunecă, ci și pentru că tempe­raturile exterioare încep să scadă odată cu întu­nericul. Ideal e ca dormitorul să fie răcoros, cu tem­pe­raturi de 17-19 grade. Spre deose­bire de cap, picioarele ar trebui în schimb să se bucure de căldură: șose­tele groase, o baie caldă pentru picioare seara sau o sticlă cu apă fierbinte ne pot ajuta să adormim mai ușor.

* Practicați ritualuri: pentru a ne relaxa seara avem nevoie de timp, așa că luați-vă un ră­gaz și găsiți-vă un ritual permanent de relaxare, care să vi se potrivească – fie că citiți o revistă, ascultați muzică sau vă bucurați de o baie. O ceașcă de ceai este, de asemenea, un obicei care induce somnul, mai ales dacă folosiți valeriană, hamei, roiniță, passiflora și flori de lavandă. O alta variantă e să apelați la clasicul lapte fierbinte cu miere.

Mișcarea

– Nu este obligatoriu să transpirați, făcând sport: orice tip de mișcare fizică ajută la elibe­ra­rea endor­fi­nelor, la creșterea nivelului de energie și la întărirea sistemului imunitar și cardiovascular –

* Mișcare, zi cu zi: nu vă grăbiți să de­cretați, cu un entuziam exagerat: „Gata, de mâi­ne mă-apuc de sport”, dacă tocmai ați luat o pa­uză mai lungă de mișcare. Nu e necesar nici să cumpărați treninguri și nici să vă luați un abo­nament la sală. Pentru a începe să vă puneți pe trea­bă, e suficient să faceți mișcări dintre cele mai simple. Faceți prin casă peste 1000 de pași pe zi, repetați de 5-10 ori orice mișcare de aple­care sau de ridi­care de pe fotoliu, ur­cați pe scări, în loc să folosiți liftul, coborâți din metrou sau auto­buz cu câteva stații mai devreme sau par­cați mai departe de des­ti­nație. Deja e vorba de un succes.

* Deveniți ac­tivi, încă de la prima oră: înainte să cobo­râți din pat, dați așter­nuturile la o parte și în­cepeți: faceți 6-7 ab­domene, ridicându-vă de pe spate, în unghi drept, ridicați picioa­rele în aer și faceți rotiri de glezne, apoi îndoiți-le și întindeți-le din genunchi; faceți bicicleta în aer, lăsați-vă ge­nunchii lipiți, spre dreapta și spre stânga, în pat; răsturnați-vă într-o parte și faceți balansări, în sus și-n jos, cu picioarele.

* Elongații: stați pe spate, cu brațele ridi­cate dincolo de cap și întindeți-vă întregul corp, de la vârful degetelor de la mâini până la de­ge­tele picioarelor, apoi trageți-vă genunchii spre piept, ca și cum ați dori să vă îmbrățișați picioarele.

* Poziția copilului: îngenuncheați pe po­dea, stând cu șezutul lăsat pe călcâi, și înclinați-vă trunchiul în față, până când fruntea atinge podeaua. Întindeți-vă brațele înainte, și lipiți palmele de podea. Închideți ochii, respirați re­gulat și conștientizați felul în care se simte această elongație.

* Supuneți-vă cor­pul unor noi pro­vocări: cine dorește mai mult, poate a­pela la un an­­tre­na­ment pen­tru în­tre­gul corp, care întărește și menține funcția mus­culară, sporește condiția fizică și stima de sine, crește nivelul de energie și re­duce durerile și ten­siunea la nivel muscu­lar și articular. Alegeți trei exerciții sau par­cur­geți întregul antre­nament:

* Genuflexiuni: de­­părtați picioarele la lă­țimea șoldurilor, în­doiți încet genunchii, ca și cum ați dori să vă așe­zați, apoi reveniți la po­ziția inițială. Repetați de 10 până la 15 ori.

* Fandări: Stați drept, faceți cu un picior un pas mare înainte și îndoiți ge­nunchiul, până când coapsa ajunge paralelă cu po­deaua. Repetați de 10 ori, apoi schimbați piciorul.

* Alergare: alergați pe loc apro­ximativ un minut, ridicând genunchii cât puteți de mult.

* Exercițiul alpinistului: stați în picioare, cu spatele drept. În­doiți un picior și trageți ge­nun­chiul spre piept, apoi repetați cu celălalt picior. Repetați de 10 până la 15 ori.

* Flotări cu mâinile pe ma­să: sprijiniți-vă cu brațele pe o ma­să, ți­nân­du-vă spatele drept. În­doiți încet brațele, în unghi de 90 de gra­de, și în­depărtați-vă din nou de masă. Repe­tați de 10 până la 15 ori.

REȚETĂ ENERGIZANTĂ

Mic-dejunul Doc-Fleck

(Rețetă pentru două persoane)

Ingrediente: 250 g amestec de fructe de pă­dure proas­pe­te (de exem­plu, zmeu­ră, a­fine, căpșuni, mure, coacăze), 300 g brân­ză de vaci cu con­ținut scă­zut de grăsimi, 100 g iaurt na­tural (3,5% gră­sime), 1 lingură suc de lămâie, 2 linguri a­mestec de u­lei de in și ulei din ger­meni de grâu, 1 plic de vanilie măcinată, 30 g ames­tec de sâm­buri de migdale sau nuci, tocate grosier.

Preparare: * Clătiți fructele de pădure, în­­depărtați tulpinile dacă este necesar și scurgeți-le bine. * Puneți brânza de vaci și ia­urtul într-un bol și amestecați. Amestecați se­parat zeama de lămâie și uleiul, până când ames­t­ecul este omo­gen. Încorporați vanilia mă­cinată. * Îm­părțiți amestecul de brânză în două boluri și adă­u­gați fructele de pădure deasupra. Se pre­sară migdalele. Poftă bună!

Sfat suplimentar: Dacă vă simțiți adesea obosit și slăbit, adresați-vă medicului dum­nea­voas­­tră, pentru a afla dacă suferiți de o boală auto­imună, de un post-Covid sau dacă există zone inflamate în organismul dvs. despre care nu știți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian