“Caut o Românie frumoasă”
– Numele tău e legat de un succes al televiziunii naționale: “Exclusiv în România”, documentare consistente, cu subiecte culese din toată țara. Cristina, ce urmăreşti în reportajele tale?

– Colind ţara să descopăr locuri deosebite, dar mai ales oameni speciali. Nu doar succesul lor personal mă interesează, ci mai degrabă acela împărţit cu alţii, cel care aduce beneficii comunităţii. Caut neîncetat o România frumoasă, plină de bunătate, de recunoştinţă pentru trecutul ei şi păstrătoare de tradiţii profunde. O găsesc mereu! Descoperind frumuseţe, oameni deosebiţi, lucrez şi la starea mea de bine. Iubesc meseria aceasta, îmi este realmente benefică. Am inima atât de deschisă pentru ea, încât primesc înapoi înmiit. Unii colegi de breaslă îmi povestesc şi întâmplări neplăcute, dezamăgiri de pe teren; te rog să mă crezi că nu mi s-a întâmplat niciodată. Toate subiectele pe care mi le-am propus mi-au ieşit şnur. Nu insist deloc acolo unde nu e deschidere, de aceea invitaţii mei sunt sinceri și afectuoși. De multe ori oamenii au fost chiar mai primitori şi mai autentici decât m-am aşteptat.
– Ai debutat în televiziune în 1999, ai multă “meserie” în spate, dar nu ai realizat mereu filme documentare. Cum ai ajuns la reportaj, regele presei?
– Tot ce făcusem până când am demarat primele reportaje, sub numele de “România veritabilă”, m-a adus aici: de la cum am fost crescută, la studiile de etnologie pe care le-am făcut, de la primii paşi în televiziune, la îndemnurile marelui om de televiziune Răzvan Butaru să mă apuc de reportaj. “România veritabilă” a fost copilul meu de suflet din 2018 până în 2022, când am intrat în echipa “Exclusiv în România”. La TVR, însă, am venit încă din 2003, am aici cincisprezece emisiuni educative în direct sau înregistrate, și reportaje în varii domenii. Televiziunea naţională este locul în care am vrut mereu să ajung şi din care nu mai vreau să plec vreodată. Acumulând, învăţând, dorindu-mi foarte mult să contribui semnificativ la imaginea bună a acestei ţări, am ajuns să realizez şi să produc documentare din mai toate colţurile României. Mi-a dat mult curaj faptul că primul meu reportaj făcut la TVR, “Noapte Sfântă în Maramureş” (2005) fusese premiat naţional şi internaţional. Tema lui a fost Viflaimul, un obicei întâlnit doar în Maramureşul istoric, o reprezentaţie de teatru, ai cărei actori sunt țărani, elevi, studenți, localnici care improvizează pe scenă mitul naşterii lui Iisus. Dincolo de aprecierile specialiştilor, m-am bucurat că am reuşit să readuc frumuseţea şi importanţa acestui obicei în inimile maramureşenilor, or, o bucurie ca asta întrece de departe orice premiu. De altfel, nici nu mi-am mai înscris reportajele în competiţii, pentru mine ceea ce stârnesc ele în sufletele românilor este de ajuns. Sau ceea ce mi se întâmplă acum: să fiu solicitată să dau un interviu în paginile Formulei AS, revista care a fost şi va rămâne pentru mine o inspiraţie extraordinară, un model şi o carte de învăţătură a reportajului, cum alta nu e. Iată ce premiu extraordinar primesc! Pentru mine, Formula As este tot un subiect de “România veritabilă”, chiar unul de top.
Zamfira cea bogată
– Povesteşte-ne despre câteva subiecte de top, români care te-au impresionat în căutările tale de pe teren…

– Te asigur că sunt mult mai mulţi decât mi-am imaginat eu vreodată. Încerc să aleg câteva nume, aşa cum îmi vin în minte, dar toţi sunt în egală măsură în sufletul meu. Cum ar fi povestea neurocercetătorului Leon Zegrean, om al comunei Coşbuc, din Bistriţa-Năsăud. Calmul şi bunătatea dumnealui, respectul pe care-l poartă pentru locul natal, pentru oameni şi natură sunt molipsitoare. Să vedeţi ce grădină şi ce livadă are, cad merele brumate pe tine. Sau cutremurătorul destin al dirijorului Stelian Stoica, coordonatorul “Ansamblului Jidvei”, un om crescut la orfelinat. Din nouă prunci, părinţii au abandonat trei fraţi la casa de copii, toţi trei au urmat facultăţi şi au ajuns oameni importanţi. Sau învăţăturile şi tot ce-l înconjoară pe inegalabilul actor Dorel Vişan. Sau povestea corului Parohiei Ireşti, din Vrancea, creaţia preotului Ionel Miron. Minunea aceasta de om a adunat treizeci de copii, din toate cătunele sărace din zonă, i-a învăţat să cânte la chitară. Copii părăsiţi de părinţi, ce trăiesc într-o sărăcie lucie, dar a căror tristeţe a fost vindecată de muzică şi de inima de aur a acestui preot. Ce bucurie şi emoţie a fost pentru mine, ca în urma acelui reportaj, să aflu că tone de ajutoare au început să curgă spre Ireşti, din partea românilor inimoşi. Ce să-ţi mai zic? Poate povestea Zamfirei (Ana Cifor), femeia care a jucat acest personaj în filmul “Nunta Zamfirei”, din 1966. Năsăudenii din comuna Coşbuc pregătiseră un prim spectacol magistral, cu douăzeci de mii de oameni adunaţi de peste tot. Au repetat trei luni, seară de seară, dar în ultima zi, regizorul a schimbat mireasa cu o fată care trecea pe drum, o copilă frumoasă, de şaisprezece ani. Succesul a fost enorm, filmul s-a difuzat în toată lumea, iar fata frumoasă a rupt inimi. Au cerut-o de nevastă şi profesori universitari americani, dar ea a rămas în sat, s-a măritat cu un ficior al locului. Am cunoscut-o când avea 74 de ani. Făcea de trei ori pe zi drumul de jumătate de oră de pe dealul unde locuia, în sat. Nu se plângea de nimic. Ne-a spus cu har şi haz povestea ei, iar la plecare s-a oferit să ne dea fructe, brânză, să avem pe drum. “Lăsaţi, nu ne daţi, că vouă vă e greu aici”, i-am spus. “Crezi că noi suntem săraci?”, m-a întrebat mirată şi mi-a arătat cămara ticsită de merinde, toate adunate şi pregătite de ea. “Ia uite aici bogăţie!”. Din belşugul ei ne dădea şi nouă cu toată inima. Ce mai vreau să zic cu povestea mea este că femeia aceasta frumoasă putea pleca la mai bine, putea face orice, dar sufletul ei a ţinut-o acolo, în sat, i-a fost drag şi n-a vrut nimic altceva decât să-şi ducă traiul în “bogăţia” ei. Şi-a crescut și copilul, cu aceeaşi dragoste de locul natal. Ce mai, aş putea vorbi zile întregi despre eroii reportajelor mele, de la nume celebre, la simpli oameni întâlniţi pe munţi, de o inteligenţă sclipitoare. Am avut parte de întâlniri care m-au uimit şi mi-au deschis ochii către trecutul şi prezentul acestui neam fabulos.
“Tradiţiile nu vor dispărea niciodată”
– Se spune tot mai des că suntem în pericol să ne pierdem tradiţiile, se arată cu degetul către globalizarea care ne va şterge identitatea. Ce crezi tu despre asta?

– Sunt convinsă că tradiţiile nu vor dispărea niciodată. M-am temut şi eu un timp, dar nu mai am această frică. Sunt oameni care ţin focul tradiţiei viu, ba, mai important: sunt tineri care nu-l lasă să se stingă. Nu va dispărea trecutul şi nici ataşamentul românului faţă de el. Oricât de globalizată ar încerca să fie lumea, fiecare neam e unic. Noi nu moştenim trăsături numai de la părinţi, ci de la toţi străbunii din spatele nostru. Eu simt că am în mine aşchii microscopice din trunchiul neamului meu, din dealurile mele, din hrana ce creşte pe ele, din soarele care le luminează. Le simt. Revenind la întrebarea ta, eu cred că degringolada de după revoluţie a fost cel mai mare pericol pentru tot ce aveam noi autentic. S-a distrus mult, se puneau porţi maramureşene pe foc, au început să se construiască nişte orori de case care nu aveau nimic de-a face cu tipicul zonei. Am crezut şi eu atunci că acela era sfârşitul. Dar iată că, uşor, uşor, am înţeles greşelile făcute. Da, am pierdut foarte mult, dar nu tot, iar ce a rămas trebuie păzit cu sfinţenie şi cred că deja avem gardieni vajnici ai trecutului. Văd chiar tineri care vin din străinătate şi ştiu ce au de făcut, construiesc tradiţional, readuc la viaţă obiceiuri. Fac turism de calitate. Dorul îi aduce acasă, iar dorul nu este numai de familie, ci de tot ceea ce reprezintă România valoros. Suntem din ce în ce mai bine. Am observat asta şi în Moldova, şi în Oltenia, şi în Apuseni.
Iubire pe viață
– Cristina, eşti maramureşeancă get-beget, multe dintre reportajele tale sunt realizate în locurile natale. Ce simţi că duci cu tine din Maramureşul mult iubit?
– Până să răspund, îţi voi povesti cum, într-unul din documentarele mele, mi-am descoperit originile. Eu mă numesc Ţicală, de acasă, şi am căutat mult timp semne ale străbunilor mei din Vişeul de Sus, dar nu am găsit… “Te pomeneşti c-oi fi neam de venetic!…”, glumesc, dar mă luase şi panica, fiindcă voiam să fiu româncă din Maramureş sută la sută. Lucram pe un subiect despre Muzeul Nobililor, familiile nobile ale Maramureşului istoric, începând de pe la 1300. Nu m-am găsit nici în documentele acelea. Apoi am făcut un interviu cu marele tenor Ion Piso, ctitorul muzeului. M-a dus exact unde trebuia, căci numele meu era din Dragomireşti, nu din Vişeu. Nu cred că am simţit vreodată bucurie şi mândrie mai mari: nu doar că sunt româncă, dar genele mele au mai bine de şapte sute de ani de Maramureş. Iată şi răspunsul întrebării tale: duc cu mine bucuria apartenenţei la un loc pe care îl iubesc şi cu care simt o legătură greu de descris. Dincolo de familie, de tradiţii, simt un tremur, o vibraţie, ca un fulger în inimă numai când mă gândesc la locul în care m-am născut. De fiecare dată când mă întorc la Vişeu, mă întorc şi la mine însămi.
“Cea mai mare căldură în inimă mi-o dă Maramureşul”
– Mai zăbovește puțin în Vișeu și povesteşte-ne despre cum ai copilărit şi cum ți-ai croit un drum în viaţă atât de departe de “matca” ta?

– Spun mereu că am trei case: la Vişeul de Sus, la Bucureşti şi la televiziune. Între ele, cea mai mare căldură în inimă mi-o dă Maramureşul. Am primit foarte mult de la oraşul meu, de la oamenii lui frumoşi, de la părinţi. Iar faptul că mi-au insuflat dragostea pentru locul natal e poate cel mai important. Copilăria? Fericire pură. Alergat pe dealuri, furat poame, jucat fotbal, dar şi şah de performanţă. Am avut drag de artă, de teatru, de muzică. Cânt şi azi folk la chitară şi cu glasul. Un copil năstruşnic şi uneori pedepsit, dar care a învăţat carte şi a vrut să-şi găsească drumul în viaţă. Am urmat Liceul Pedagogic din Sighet, pe modelul vremurilor: treizeci de fete în cameră, tremurând de frig în încăperea aceea uriaşă, dintr-o clădire ce fusese închisoare, cu cergile pe cap să ne încălzim, mâncând pâine cu muştar, când rămâneam toate deodată fără mâncare. Ce hai, ce cântări (fetele m-au învăţat să cânt la chitară), prietenie şi-atâta voie bună, că nu am azi nici cea mai mică amintire urâtă din cele timpuri! Apoi, fata profesorului de română, Gheorghe Ţicală, şi a asistentei medicale, Măricuţa, a plecat la Cluj şi a urmat Litere la Babeş Bolyai, secţia română-etnologie. După care a luat drumul Capitalei şi televiziunea a ales-o pe ea. Nu m-am opus, cred că aici a fost cheia. M-am lăsat dusă de destin fără rezistenţă, doar cu dorinţa, ba chiar obligaţia interioară, ca întotdeauna să fac lucrurile frumos şi cu bunătate. Sunt un om care merge prin viaţă cu inima deschisă şi sufletul uşor. Nu ţin deloc la supărare, timpul nostru pe pământ e prea scurt şi prea frumos să ne împiedicăm în ranchiună. Mă adaptez, de asemenea, foarte repede. E o calitate de care sunt conştientă şi care îmi ajută.
La drum, cu înţelegere
– Ţi-ai ales o meserie extrem de frumoasă, dar şi grea. Pleci de acasă mult, ca soţie şi mamă eşti înţeleasă?
– Meseria asta este foarte frumoasă, dar ai dreptate, nu e uşor – alergătură multă, ore şi ore în maşină, pe drumuri nu prea grozave, până să ajungem la subiectele noastre, săptămâni de lipsă de lângă familie, apoi nopţi la munca de editare. Aşadar, am trei mari mulţumiri de adresat. Prima este către soţul meu, Cătălin, care mi-a înţeles pasiunea şi nu mi-a îngrădit niciodată libertatea, am putut pleca în orice deplasare fără grija vreunei supărări. Dar noi avem şi un fiu, Alexandru, care are optsprezece ani, dar, evident, a fost şi mic. Ei bine, atunci era nevoie de un ajutor mai consistent, aşa că a doua mulţumire şi dragostea mea merg acum către soacra mea. Ea a fost prezentă absolut de fiecare dată când am avut nevoie, este a doua mea mamă şi o ador. Iar a treia recunoştinţă merge către oamenii cu care lucrez. Cameramanul Gabriel Borta este în vârful listei. Dincolo de disponibilitatea lui extraordinară, de ştiinţa meseriei, cu Gabriel mă înţeleg din ocheade. Simte ce caut dincolo de cuvinte, alege unghiul ideal, cadrul, fără să mai fie nevoie să i le cer, or asta a făcut documentarele noastre să strălucească. Îi mulţumesc că a făcut să se creadă ca la “România veritabilă” lucrează o armată de oameni pe teren, când de fapt eram numai noi doi şi o pasiune enormă. Acum, la “Exclusiv în România”, suntem o echipă mai mare. Numeroasă, frumoasă şi extrem de profesionistă. Şi în faţa lor mă înclin.
“Românii vor să afle despre alţi români”
– Cristina, te întreb la final: au căutare la publicul larg reportajele tale? Între atâtea producţii comerciale, atâta cerere pentru divertisment ieftin, mai sunt oamenii interesaţi de poveşti româneşti autentice?

– Interesul e incredibil de mare. Nici după atâţia ani, telespectatorii nu s-au plictisit. Românii vor să afle despre alţi români, nu este deloc adevărat că anumite emisiuni extrem de facile sunt pe posturi “la cererea publicului”. Pur şi simplu nu e adevărat că românul vrea doar divertisment şi mondenităţi! Noi avem între 200.000 şi 400.000 de telespectatori pe minut, iar asta nu este o laudă adusă nouă, ci lor, spectatorilor. Publicul românesc este în continuare cultivat şi dornic de subiecte cu conţinut profund. El nu a plecat din faţa ecranelor nici când am prezentat muzee, nici oameni de ştiinţă, nici ţărani, nici actori, fotografi, pictori, ciobani, inventatori, primari, nici fermieri, nici şoferi de tir… Iar asta mă motivează pe mine să-mi fac meseria din ce în ce mai bine. Sunt în competiţie doar cu mine însămi. Publicul m-a ajutat să cresc, să-mi doresc să învăţ cât mai mult, iar azi sunt foarte mulţumită de punctul în care am ajuns. Adică, să fiu capabilă să construiesc o emisiune cap-coadă – subiectul, conţinutul, povestea scrisă, vocea care o însoţeşte, alesul muzicii, genericele, un puzzle care se compune în mâinile mele. La “România veritabilă”, toate ajunseseră să fie făcute numai de mine. E ceea ce mi-am dorit mereu: să devin un om de televiziune complet. Iar a treia mea casă, televiziunea naţională, mi-a permis să fac aceste lucruri cu suflet şi emoţie. E greu de explicat ce mult înseamnă pentru un reporter să fie lăsat să facă ce simte, să i se creeze spaţiu şi libertate absolute. De când am ajuns aici, deşi propunerile de la alte televiziuni nu au încetat niciodată, pur şi simplu, nu există nici cea mai mică posibilitate ca eu să plec în altă parte şi să renunţ la reportaj. Repet iar şi iar: îmi place la nebunie ce fac, până în măduva oaselor simt că sunt acolo unde trebuie în viaţa şi cariera mea!
Noile ediții ”Exclusiv în România” semnate de Cristina vor avea premiera de Crăciun și Anul Nou.