Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru NORA F. – Brașov, F. AS nr. 1583: „Tatălui meu îi apar alunițe negre pe corp”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Din informațiile expuse de dumneavoastră le­gate de tulburarea cutanată a tatălui, primul diag­nos­tic la care mă gândesc ar fi ke­ratoze seboreice multiple. Kera­to­za seboreică constituie o categorie de tumori cutanate benigne (adică nu sunt periculoase), întâlnite foar­te frecvent. Sunt cele mai frecvente tumori benigne cutanate. Apariția lor crește odată cu vârsta, în special după 50 de ani. Nu pare să fie o predispoziție pe sexe.

Nu se știe cauza propriu-zisă a apariției lor, dar o ipoteză este că ele proliferează dintr-o clonă aberantă a celulelor epidermice. Unele cazuri pot fi moștenite genetic, dar uneori, apariția bruscă a unui mare număr de keratoze seboreice poate fi sem­nul unei boli canceroase, mai ales la tubul di­ges­tiv. Ar putea juca un rol și expu­ne­rea la soare, dar acest lucru nu este încă dovedit.                                                                                                                               

Clinic vorbind, leziunile tind să fie asimptoma­ti­ce, deși sunt însoțite uneori de prurit (mâncărime) și sângerări. Par­tea estetică este o grijă în plus pentru mulți pa­ci­enți, căci apariția lor amintește de înaintarea în vârstă, un aspect care poate afecta negativ calitatea vieții.

Alunițele pot fi foarte mici (câțiva milimetri), dar pot atinge și câțiva centimetri în diametru, va­riind coloristic de la roz pâ­nă la maro, maro în­chis și ne­gru. Suprafața lor este verucoa­să („rugoasă”), poate fi aspră, iar multe dintre ele arată ca și cum ar fi fost lipite pe piele. Cele mai frec­vente se regăsesc pe trunchi, apoi în zona capului. Deși nu se remit spontan, keratozele seboreice nu sunt un pericol pentru pacienți. Totuși, merită să fie ținute sub supraveghere, mai ales la cei cu un nu­măr mai mare de alunițe, căci pot apărea leziuni mai peri­cu­loase, cum ar fi mela­nomul malign, epi­te­liomul spinoce­lular sau bazocelular. Așa cum am mai spus, forma eruptivă poate fi un semn de can­cer intern.

Posibile abordări naturiste:

• Monitorizare – keratozele seboreice nu au nevoie de tratament, fiind benigne, dar au nevoie să fie monitorizate.

• Fumatul – trebuie exclus, fiind foarte rău pentru piele și un factor cancerigen.

• Alcoolul – trebuie con­su­mat în cantități moderate, căci consumul de alcool este asociat cu un risc sporit de apariție a tumorilor.

• Mișcarea fizică – impri­mă tonus corpului, ce­ea ce aju­tă la combaterea efectului de îmbătrânire.

• Dietă – o dietă mai boga­tă în alimente de ori­gine vegetală con­ține mai multe substanțe anti­oxidan­te, ceea ce ar pu­tea frâna pro­cesul de dez­vol­tare a tumorilor.

• Protecția solară – deși nu există legături do­ve­dite între expunerea solară sau la raze ultraviolete și apariția kerato­ze­lor sebore­ice, expunerea exce­si­vă la soare predispune la apa­ri­ția cancerului cutanat și scade imunitatea locală.

• Unguente din plante – Aloe vera, Unt de Shea, Unt de Cacao, Ulei de Cocos sau de Măsline, sunt toate utile pentru vindecarea pielii.

• Extracte din plante – pot fi folositoare pentru distrugerea leziunilor – Extract de Ceai verde (Ca­melia sinensis), Ulei de Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia); Extract de vâsc (Viscum album); Ros­topasca (Chelidonium majus).

• Miere de albine – poate ajuta la procesul de vindecare cutanată. Atenție la sursa și calitatea mierii!

• Homeopatie – este recomandarea mea ex­pre­să. Homeopatia echilibrează organismul întreg. Remedii precum Argentum nitricum, Causti­cum, Thuja ar putea fi de folos, dar un tratament ho­meopat constituțional, deci individualizat, ar fi ideal.

Unele cancere, cum ar fi melanomul malign, pot semăna cu keratozele seboreice sau pot să se dez­volte din keratoze seboreice, de aceea este bine să consultați medicul îndată ce observați aceste leziuni.

Vă urez succes!

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me

„Transpir foarte mult, indiferent de anotimp” (Răspuns pentru IOSEF A. – Israel, F. AS nr. 1595)

Hiperhidroza se manifestă prin transpirație ex­ce­sivă, care nu este neapărat cauzată de tempe­ra­tu­rile ridicate sau exer­ci­țiile fizice. Persoanele afec­tate pot să trans­pire atât de mult, încât se observă pe haine sau pe piele. O alter­na­tivă natu­ra­lă la tratamen­te­le cla­sice de tip medicamentos a aces­tei afecţiuni este gama de pro­duse natu­rale Imunyze, care au la bază Imunoglobulina Y de tip avi­ar, al cărei pro­ducător suntem. Protei­nele imunologic active din gama Imunyze, în ast­fel de patologii, asigu­ră imunizarea pasivă a or­ga­nismului şi au efect de modulare a funcțiilor sis­temului imunitar. Reco­man­dăm aplicarea tera­piei pe cale generală, cu pro­dusul Imunyze Defence 140 g (4 doze/zi în pri­mele 30 de zile). Produsele conțin Imunoglo­bulina Y și sunt naturale, singura contraindicație fiind alergia la ou. Pentru mai multe detalii, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medici­nă Complementară Imunyze.

Multă sănătate!

„Soția mea nu poate dormi noaptea din cauza unor cârcei” (Răspuns pentru VASILE B. – Bacău, F. AS nr. 1595)

Utilizarea excesivă a unui mușchi, deshidra­tarea, tensiunea muscu­lară sau pur și simplu men­ținerea unei poziții fixe pen­tru o perioadă pre­lungită, pot provoca cârcei sau cram­pe mus­culare. În timpul unei cram­pe, mușchii se con­trac­tă brusc (se scurtea­ză), pro­vocând durere. Produse­le din gama Imu­nyze se carac­terizează prin activitate an­ti­­micro­biană, antiin­fla­ma­toare și imunomodulatoare, fi­ind de mare ajutor în astfel de situații. Reco­man­dăm apli­­­carea pro­dusului Imu­nyze pulbere 140 g, timp de minimum 30 de zile. Terapia se poate administra perioade lungi fără efecte adverse, singura contraindicație fiind alergia la ou. Pentru a bene­ficia de un protocol terapeu­tic cu aceste produse, contactaţi medicul terapeut din cadrul Cabinetului de Medicină Complemen­tară Imunyze.

Multă sănătate!

ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]

„Soțul meu are candida pe trahee” (Răspuns pentru CORINA – București, F. AS nr. 1590)

Candidoza (Candida albicans) este o ciupercă care se regăsește și coabitează în mod normal în organismul uman, alături de alte microorganisme. Cel mai adesea, candida preferă zonele umede, cum sunt tubul digestiv și orga­ne­le genitale. În mo­men­tul în care flora intestinală este dezechili­bra­tă, aceas­tă ciupercă se poate dez­volta în exces, dând mani­fes­tări neplăcute la nivel local sau gene­ral. Princi­pala cauză a candidozei o reprezintă folosirea în exces de antibiotice, consu­mul ridicat de zahăr, sirop de glucoză-fruc­to­ză și chiar și miere (consu­mată excesiv). Prin­cipalele manifestări sunt: obo­seală, apetit crescut pen­tru dulce, secreții albicioase provenite din farin­ge, flegmă cu aspect vâscos, ha­lenă (mi­ros neplăcut al gurii), schim­bări de dispo­ziție, inflamații în organism.

Conduită terapeutică:

• Practicarea unui sport cu componentă aero­bică: jogging, arte marțiale, tenis de câmp. Miș­carea fizică ajută organismul să-și crească nivelul de oxigen necesar pentru o capacitate pulmonară optimă. Un organism bine oxigenat va crea un me­diu neprielnic pentru acest fung.

• Hidratare corespunzătoare – consumând cam doi litri de apă pe zi, preferabil cu ph ridicat, precum „Perla Moldovei”, „AquaVia”.

• Dietă bogată în alimente verzi, precum co­no­pidă, varză, brocoli, spanac, fasole verde; ali­men­te proteice (tofu, pește oceanic, ouă ecologice sau de curte, nuci, semințe (Floarea-soarelui, do­vleac). Se evită dulciurile (prăjituri, fursecuri, bis­cuiți, batoane) și fructele dulci (banane, struguri, mango, curmale, smochine).

• Ca remedii din plante se vor folosi sub formă de pulbere sau capsule: Orzul verde, Urzică, Lucerna, Spirulina organică.

• Ghimbirul, Turmericul (cur­cuma), piperul Cayenne sunt binevenite, putând fi adăugate în mâncare.

• Plante precum extractul din sâmburi de grepfruit, goldenseal, extractul din frunze de măs­lin, Peliniță (pelin dulce) sunt excepționale în orice formă de infecție: fungică, bacteriană sau virală.

• Se va consuma 1 litru de ceai de Răchitan pe zi, sorbindu-se cu înghițituri mici.

• Ulei de Cătină, sub formă de picături, acțio­nea­ză remarcabil asupra mucoaselor, începând din cavitatea bucală, până în zona colonului.

• Uleiuri esențiale integrale din Oregano săl­batic, Cimbru, Lemon grass, Arbore de ceai (ne­a­părat esențiale, de uz intern) pot fi folosite diluate într-un ulei alimentar (măsline extravirgin, ulei de chimen negru sau ulei de Cocos).

• Dintre gemoterapice, cele mai recomandate ar fi: Extractul din Muguri de Smochin, Extractul din Mlădițe de Lemn Câinesc și Extractul de Mlădițe de Merișor.

• Extrem de importantă în orice afecțiune este latura psiho-emoțională și spirituală. Orice prac­ti­că spirituală, precum rugăciunea, meditația, afir­ma­țiile pozitive, vizualizarea creativă, este de folos. Fe­lul în care gândim și imaginile pe care le în­tre­ținem în min­te ne dau nivelul vibrațional care mo­delează starea de spirit. Un nivel vibrațional ridicat ne ferește de agen­ții patogeni din exterior. Pentru de­talii supli­men­tare și o personalizare a schemei de tratament îmi puteți scrie pe adresa de e-mail: [email protected], www.wellness-coach.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian