Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Zece ani de viață în plus!

– Promisiuni ale unui studiu american –

• Nu e nevoie de gesturi mărețe, ca să trăiești mai mult. Chiar și măsurile simple ne pot menține energia și vitalita­tea. Trebuie doar să le transformăm în rutină zilnică •

Foto: Shutterstock – 2

O dietă sănătoasă, exerciții fi­zi­ce regulate și un somn bun sunt elementele de bază, pen­tru a rămâne plini de vitalitate pentru o perioa­dă lungă de timp. Având grijă de corpul nostru, creăm baza optimă pentru o viață împlinită și plină de energie. Un studiu recent al Universității Havard ne oferă o motivație de durată. Cercetătorii longe­vi­tății au descoperit că până și simplele schimbări în obiceiurile noas­tre ne pot prelungi viața, în medie, cu peste un deceniu.

Fă ceva pentru bunăstarea ta în fiecare zi

Este deosebit de important pentru bunăstarea noastră să integrăm cât mai multe obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi. Chiar dacă astfel de schimbări sunt dificile la început, fiecare pas în direcția cea bună dă roade. Fiecare zi în care facem în mod conștient alegeri sănătoase ne oferă mai multă energie și o calitate mai bună a vieții.

• Curățarea arterelor: două mere pe zi

Foto: Dreamstime

Iarna este cea mai bună perioadă a anului pentru a integra merele în dieta noastră de sănătate. Doar două mere pe zi sunt suficiente pentru a ne scădea nivelul colesterolului și pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu cât mărul este mai roșu (iona­tane), cu atât ingredientul activ, numit procyanidină, ne curăță mai bine vasele sanguine.

• Activarea creierului – noi provocări

Un stil de viață activ con­tri­buie la o bună sănătate a cre­ierului. Deprinderea de noi hobby-uri, în special, necesită un efort mental și o provocare pentru celulele noastre cere­bra­le. De exemplu, atunci când jucăm șah, învățăm o limbă străină sau noi pași de dans.

• Detoxifierea organismului

O floră intestinală sănătoasă ne susține celulele corpului astfel încât să se poată reînnoi până la bătrânețe și să rămână funcționale. De mare impact sunt    pro­bio­ticele, care ajută la susținerea echilibrului bacteriilor intestinale. Acestea sunt prezente în alimentele care fermentează, cum ar fi iaurtul, kefirul și varza. O baie de detoxifiere cu sare de mare sau sare Epsom este, de ase­menea, utilă. Sărurile pot ajuta la eliminarea toxinelor prin piele. Important: beți multă apă după aceste băi.

• Antrenați-vă mușchii

Antrenamentul de forță țintit, cu greutăți ușoa­re sau cu benzi elastice, poate ajuta la men­ți­nerea și dezvoltarea masei musculare. Acest lu­cru se poate face și acasă, cu zece genuflexiuni pe zi, care întăresc mușchii coapselor și ai fese­lor. Puteți să vă țineți de un scaun în timp ce fa­ceți exercițiile. Apoi încercați zece flotări în picioare, așezând palmele pe perete. Întăresc mușchii pieptului și ai brațelor.

• Răsfățarea sufletului

Oamenii deosebit de mulțumiți și fericiți își datorează aproa­pe întotdeauna atitudinea pozitivă satisfacției profe­sio­nale, contactelor cu familia și integrării lor într-un mediu social. Implicați-vă în activități sociale, culturale sau caritabile. Sentimentul de a fi de folos ne favorizează starea de bine.

• Îmbunătățiți-vă respirația

Un exercițiu de respirație de cinci minute reduce stresul și relaxează. Pentru a face acest lucru, inspirați încet și profund pe nas, numărând până la 6, și expirați pe gură, numărând până la 7. Pe măsură ce inspirați, stomacul ar trebui să se umfle, în timp ce pieptul se ridică doar puțin. Asigurați-vă că inspirați prin nas. În timpul exercițiului, puneți o mână pe piept și cealaltă pe stomac. Acest lucru vă calmează și vă ajută să simțiți mișcarea din timpul respirației.

• Bucurați-vă de soare

Faceți plajă din când în când, chiar și iarna, pentru că soarele este o sursă naturală de vita­mi­na D. Aceas­tă vita­mi­nă asigură oase pu­ter­nice, un sistem imu­nitar sănă­tos și o stare de spirit po­zi­tivă. Este ideal să vă ex­puneți brațele, mâinile și pi­cioa­rele la soare timp de 10 mi­nute, de trei ori pe săptămână, fără cremă de protecție solară.

• Aveți grijă de dinții dumneavoastră

În timp, crește riscul de carii dentare și de boli ale gingiilor, cum ar fi parodontita. De aceea, folosiți pasta de dinți care conține fluorură. Aceasta inhibă dezvoltarea bacte­riilor, sigilează dinții și înlocuiește mineralele dizolvate. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a vă proteja dinții este să duceți o viață fără zahăr.

• Ieșiți în aer liber

Un studiu de peste ocean arată că exercițiile fizice în spații verzi – fie că este vor­ba de grădi­nă­rit sau de mers pe jos – permit organismului să-și deschidă propria farma­cie. Acesta pro­duce mai mul­tă serotonină, hor­monul care ne face să ne simțim bine, ceea ce favori­zea­ză echili­brul nostru mental și un somn pro­fund, care ne dă noi forțe.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian