– Dacă iarna și frigul vă deprimă, s-ar putea să fie semnul că trebuie să vă ocupați mai serios de sănătatea dvs. Iată câteva sfaturi importante, care este foarte posibil să includă în ele și rezolvarea problemelor cu care vă confruntați –
Controlați-vă sănătatea
* Tratați-vă afecțiunile cronice – Poate v-ați obișnuit să aveți o digestie mai lentă decât ar trebui, să aveți nasul mai mereu înfundat, să aveți un gât sensibil la cel mai mic fir de curent ori ca tusea seacă să vă însoțească mereu. Ei bine, oricare dintre aceste probleme, precum și altele de acest gen consumă resursele lăuntrice. Concentrându-vă să le rezolvați, este foarte posibil să constatați o deosebită îmbunătățire a tonusului psihic.
* Nu evitați efortul fizic – Mai ales pentru cei cu activități sedentare, venirea iernii înseamnă punerea forțată la naftalină a corpului. Efortul fizic însă asigură nu doar echilibrul organic, ci și pe cel psihic. Au fost descoperite o serie de substanțe cu efecte calmante și euforizante, cum ar fi serotonina, care sunt eliberate în organism după un efort fizic de intensitate medie. Iată așadar că făcând o plimbare într-un ritm susținut, urcând scările în fugă ori făcând o ușoară ascensiune la munte, ne putem administra singuri cele mai naturale și sigure medicamente antidepresive.
* Repuneți-vă în funcțiune circulația – În perioada rece, o circulație sanguină bună înseamnă mai mult decât am putea crede. Pe măsură ce ea se va îmbunătăți, pe măsură ce extremitățile noastre vor avea temperatura care trebuie și corpul nu va suferi de frig, nu va acumula apă în exces și starea noastră lăuntrică va fi mai bună. Soluțiile pentru a îmbunătăți circulația sunt: folosirea internă a unor plante medicinale (păducel, talpa gâștei, rozmarin, măceșe) în cure de lungă durată, și masajul. Se recomandă mai ales masajul cu unguente ușor rubefiante (cum ar fi Apirevenul, produs de Institutul Apicol) ori cele pe bază de arnică.
Energizați-vă organismul
Acum e momentul să folosiți cele mai puternice energizante:
* Ginsengul – planta chinezească cu o formă care aduce aminte de silueta umană este regina remediilor vitalizante. Ea aduce un nou tonus fizic și psihic, ne redă pofta de viață și ne întinerește. Se recomandă curele de minimum 12 zile cu ginseng, care se găsește în aproape toate farmaciile noastre, sub formă de capsule și fiole (fiole în care este combinat cu lăptișor de matcă).
* Lăptișorul de matcă – un studiu făcut pe un număr de peste 200 de pacienți cu probleme psihice – cum ar fi depresiile, fobiile și anxietatea – cărora le-au fost administrate fără să știe 12 mg de lăptișor de matcă pe zi, au înregistrat o ameliorare spectaculoasă a simptomelor pe care le prezentau. După 2-3 săptămâni de tratament, mulți dintre ei au remarcat că sunt mai calmi, mai bine dispuși și mai stabili din punct de vedere psihic.
* Polenul – granulele galben-portocalii recoltate de albine sunt un energizant de excepție și un inamic declarat al asteniei. Administrarea susținută de polen, 1-3 lingurițe pe zi, pe stomacul gol, timp de două săptămâni, este de natură să ne ajute să ne mobilizăm resursele în scopuri creatoare și constructive, scăpând de spectrul zilelor mohorâte de iarnă.
* Spirulina – se pare că pilulele obținute din miraculoasele alge, pe lângă revigorarea organismului, îmbunătățesc viteza de reacție și acuitatea vizuală, ne fac să vedem viața mai frumoasă. Explicația: aportul masiv de minerale ușor asimilabile, care au un rol foarte important în asigurarea echilibrului nervos.
Păcăliți suferința
Lupta cu depresia are o armă infailibilă: păcăliți suferința. Iată câteva sugestii:
* Mergeți la cinema, la un film bun și lipsit de tragism ori de lucruri care să vă scormonească amintirile. Concentrarea vreme de două ore, doar asupra sunetului și imaginii, emoția trăită alături de ceilalți spectatori din sală, vă vor transpune în altă lume. Când veți reveni la realitate, veți avea deja alte referințe.
* Înapoi la natură – revenirea în sânul naturii, chiar și pentru câteva ore, este un prilej de regăsire extraordinar. Natura este întruchiparea unui echilibru perfect, care se perpetuează de milioane de ani. Pământul, acum aparent mort, peste doar câteva luni, care vor trece ca un vis, va fi din nou plin de viață și culoare, de sub zăpadă va țâșni verdele crud, triumfător, al ierbii. Privind natura cu atenție și deschidere sufletească, vom înțelege mult mai ușor cât de trecătoare sunt și toate suferințele noastre, care vor lăsa loc bucuriei, așa cum, inevitabil, iarna lasă loc triumfătoarei primăveri.
* Cultivați prietenia – nu este vorba de grupuri de o veselie deplasată față de starea dvs. de spirit. De fapt, poate fi vorba și doar de o singură persoană, care să vă înțeleagă. Psihologii au constatat că doar simțindu-se profund înțeles și acceptat, un om este cel puțin pe jumătate vindecat de orice tristețe.
Evitați suprastimularea
Mulți oameni, atunci când se confruntă cu depresia, fac o greșeală: se scufundă într-un drog. Cele mai la îndemână droguri moderne sunt alcoolul, tutunul și… televizorul. Toate trei ne măresc într-un mod haotic receptivitatea și ne pot spori fragilitatea interioară. Este de preferat să ne angrenăm în activități utile, oricât de mărunte ar putea părea, de la acțiunile filantropice până la măturatul în casă. S-a dovedit că ele fac să iasă la iveală resursele sufletești pe care în mod normal nu le putem accesa. Aceste acțiuni sunt de preferat oricărui fel de drog sau chiar medicament.