
La mijlocul anilor 2000, când ultimele trusturi occidentale de presă – cu excepția notabilă a elvețienilor de la Ringier – și-au vândut participațiile și s-au retras de pe piața românească, situația a fost unanim interpretată ca o vulnerabilizare a șubredei noastre democrații. Cele mai sumbre așteptări aveau să se confirme: încăpute pe mâna diverșilor moguli autohtoni, preocupați să-și spele imaginea, marile noastre branduri de presă s-au stins unul după altul, eșuate în mediul online, supuse dictaturii click-ului, pentru o minimă relevanță. Dar faptul că balansul puterii dintr-o țară deja membră a Uniunii Europene ajunsese să depindă de capriciile unor magnați media din Germania, Elveția sau de aiurea era, în sine, un lucru îngrijorător. Pe orice piață sănătoasă, legătura titlurilor de presă cu publicul cititor e adevăratul garant al viitorului publicațiilor, pe de o parte, și al independenței liniei editoriale, pe de altă parte. Câtă vreme avea tiraje mari și îi aducea un profit bun, an de an, nici măcar unui patron ca Dan Voiculescu nu i-a trecut prin minte să închidă ediția print a „Gazetei Sporturilor”, chit că nu se afla în cele mai bune relații cu echipa de acolo.
Când și cum s-a pierdut legătura dintre presa românească și publicul său e o poveste lungă și complicată. Explozia Internetului, care i-a obișnuit pe mulți cu prostul obicei de a consuma articole de presă, fără să plătească nici măcar prețul unei merdenele, e doar unul dintre motive. Distrugerea interesată, sistematică, a rețelei de distribuție e altă cauză. Nu trebuie scoasă din calcul nici lipsa de scrupule a unor mari „făcători de ziare”, care au preferat profitul facil, unei creșteri sănătoase a produselor pe care le coordonau. În fine, la mai bine de un deceniu de când și-a cedat titlurile serioase, („Evenimentul zilei” și „Capital”) unor intermediari cu legături politice la cel mai înalt nivel, trustul elvețian Ringier (o imagine a succesului, la început) decimează ultimele redacții de presă cotidiană care mai funcționau după o rețetă căreia putem să-i spunem de-acum „de modă veche”.
Cu câteva luni înaintea unui an electoral crucial, din multe puncte de vedere, ultimul trust occidental se retrage din jocul de reglementare al democrației noastre, punând principiile comerciale înaintea celor etice. Nici nu-i poți condamna: sunt o firmă care vrea să facă profit, așa cum crede de cuviință, cu sau fără responsabilii editoriali cu care a lucrat în ultimii ani. La urma-urmei, pot închide toate redacțiile și se pot retrage cu totul, e dreptul lor! Întrebarea e ce facem noi – public, reporteri, investitori, actori publici, firme bănoase din România, care pot susține prin publicitate proiecte jurnalistice serioase. Cât de ușor pot fi manipulate rețelele sociale, se știe foarte bine, sunt studii serioase pe tema asta în țări unde presa scrisă stă, oricum, mai bine, decât la noi. Cât de puternic manipulează televiziunile de la noi, abonate la banii marilor partide, iarăși se știe. 2024 va fi, din toate punctele de vedere, un test important pentru democrația noastră. Deși e un clișeu, presa rămâne una dintre cele patru puteri care asigură echilibrul unei societăți sănătoase. Vremea când marile trusturi occidentale investeau în presa de calitate de la noi a apus. De-acum, ține de fiecare dintre noi să susținem presa serioasă și textele valoroase, plătind din buzunar, așa cum plătim un doctor bun sau un bucătar iscusit. Dumneavoastră, cei care citiți în print aceste rânduri, sunteți adevărații stâlpi ai presei și ai societății noastre. Vă mulțumim încă o dată pentru asta, sunteți un exemplu și o inspirație pentru noi!