Liniște și lumină
– Toată lumea se plânge de vremuri grele, dar tu strălucești. Te regăsesc chiar mai radioasă decât la precedenta noastră întâlnire. Ai găsit rețeta fericirii?
– Cred că, mai degrabă, am descoperit secretul liniştii, al păcii sufleteşti. Ea ne pune lumină pe chip. Inclusiv fizic arătăm mai bine, când avem împlinire sufletească. Iar ca să ajungi să dobândeşti pacea sufletească, trebuie să aliniezi ceea ce simţi cu ceea ce gândeşti şi cu ceea ce faci. Asta este triada, secretul. Când nu mai există nicio stare de tensiune între lucrurile astea, atunci se echilibrează balanţa şi-ţi găseşti liniştea. În plus, desigur, e esenţial să faci ce-ţi place, să te înconjori cu oameni frumoşi, cu o energie bună, iar atunci când treci prin încercări, prin momente dificile, să le transformi în oportunităţi, în obstacole trecătoare, ori să vezi în ele nişte lecţii pe care să le înveţi. Ştii, adeseori avem tendinţa să ne întrebăm „De ce mi se întâmplă mie asta?” sau „Ce-am făcut de mi se întâmplă asta?”. Convingerea mea este că, în realitate, n-am făcut ceva pentru care suntem pedepsiţi, ci, pur şi simplu, încercările sunt niște provocări care ne ajută să descoperim ceva nou despre noi înşine.
Smaralde, rubine și safire
– În ultimii ani, provocările n-au lipsit: pandemie, inflație, mediu internațional agitat, dar, cu toate astea, Casa de Bijuterii „Malvensky” a crescut asemenea lui Făt-Frumos din poveste: într-un an cât alţii în şapte. De altfel, noul sediu al firmei spune tot: un palat superb, situat pe o arteră ultracentrală a Bucureștiului. Face parte din marketing?
– Scopul mutării a fost unul practic. Mai întâi, că în sediul anterior nu mai aveam loc: echipa se mărise, colecţiile erau din ce în ce mai multe, iar eu aveam încă multe idei de dezvoltare… Voiam să creez bijuterii cu pietre preţioase – smaralde, rubine, safire, inclusiv cea mai importantă bijuterie cu diamante, adică inelul de logodnă, or, după părerea mea, astfel de bijuterii, cu pietre foarte valoroase, îţi impun un spaţiu exclusivist, unde să-i oferi clientului intimitate, timp şi atenţie, să-l faci să se simtă important şi răsfăţat. Îmi doream să le ofer românilor această experienţă de lux: să vină într-un loc elegant, unde să găsească bijuterii cu însemnătate, multă căldură din partea noastră, a echipei, şi un „customer service” desăvârşit, să plece de aici zâmbind, cu o bijuterie care să le vorbească despre valori şi simboluri, de care să nu se mai despartă nici măcar o zi din viaţa lor. Aşa am pornit în „aventura” mutării. Am găsit această casă albă, la care visam demult, o adevărată bijuterie architecturală, din anul 1920, construită în stil franţuzesc, cu stucaturi splendide şi cu îngeri reprezentaţi în fiecare cameră. Ce loc mai nimerit să fi găsit, având în vedere că eu obişnuiesc să spun despre membrii echipei mele că sunt „îngerii Malvensky”, care îndeplinesc dorinţe?! Aici am putut să dedic câte o încăpere fiecărei colecţii, iar etajul întâi este destinat exclusiv bijuteriilor cu pietre preţioase, diamante şi verighete. Şi, în plus, educaţiei în domeniul gemologiei! Aşadar, pot să spun că mi-am împlinit visul! Azi, când intri în Casa de Bijuterii „Malvensky”, găseşti bijuterii care, în majoritate, îţi vorbesc despre tradiţiile românilor. Indiferent de clasa lor socială, româncele au purtat totdeauna podoabe, indiferent că era vorba de un șirag de mărgele sau de bijuterii rafinate, purtate de doamnele din protipendată. Eu iubesc foarte mult România, chiar dacă, vorbind cu români de aici sau de peste hotare, remarc că au tendinţa să vadă mai curând partea negativă a lucrurilor, dar eu continui să susţin că ţara noastră e o ţară bogată, mai ales în tradiții. Și asta îmi doresc cel mai mult: să traduc în aur simbolurile româneşti, astfel ca persoanele care ne cumpără bijuteriile să-şi aducă aminte de tradiție.
Liga diamantelor
– La precedenta noastră discuție, tocmai terminaseși cursul de gemologie, de la reputatul „Gemological Institute of America”, şi făceai primii paşi spre crearea bijuteriilor cu diamante. Azi organizezi masterclass-uri de gemologie, iar colecţia de podoabe cu diamante a devenit un brand Malvensky. Simţi că ai trecut într-o altă „ligă”, că ai intrat în clubul select al Caselor de Bijuterii de elită?
– Avem trei categorii de produse şi îmi doresc să le onorez în continuare pe toate. Faptul c-am intrat în zona creatorilor de bijuterii preţioase nu înseamnă că am lăsat deoparte podoabele create acum unsprezece ani, la începutul Malvensky. Orice client, fie că achiziţionează o bijuterie cu şnur, fie că plăteşte pentru un diamant de 8 carate, beneficiază de toată atenţia şi consideraţia noastră. Dar, da, simt, într-adevăr, că am trecut într-o altă „ligă”. Lumea diamantelor şi a pietrelor preţioase e una fascinantă, dar pentru a ajunge acolo şi pentru a fi în contact cu tot ce se întâmplă pe piaţa internațională necesită multă documentare, multe cunoştinţe şi multă muncă şi, recunosc cu mândrie că, acum, indiferent cu ce tip de bijuterie sunt provocată, pentru o comandă privată – coliere, cercei, inele, cu pietre oricât de mari şi de rare – sunt capabilă s-o onorez, în cel mai scurt timp. Şi e o plăcere pentru mine să fac asta: să călătoresc în diferite colţuri ale globului, în căutarea unei pietre speciale, să concep designul, împreună cu clientul, în funcţie de dorinţele acestuia, dar, fireşte, în stilul „Malvensky”…
Când oștean, când stegar
– Există şi o recunoaştere internaţională pentru bijuteriile tale?
– Furnizorii „Malvensky” şi producătorii din întreaga lume ne cunosc foarte bine, fiindu-le clienți, toţi ne apreciază şi sunt mândri să colaboreze cu noi. Şi se minunează de sediul nostru, această bijuterie arhitecturală. În ceea ce priveşte restul brandurilor de bijuterii de la nivel internaţional, credinţa mea este că fiecare are un loc aparte în sufletul clienţilor, oamenii se îndrăgostesc de stilul unei Case şi de povestea din spatele bijuteriilor, deci, pe piaţă, e loc pentru toată lumea. Dar şi în sfera locală ne bucurăm de o imagine foarte bună: marile lanţuri de bijuterii din România, care au un sistem de business pe care-l apreciez, ne privesc cu admiraţie. De exemplu, anul trecut, la „Gala Femeilor Remarcabile”, cei de la Kultho au onorat povestea „Malvensky” cu un premiu, care, fireşte, m-a bucurat.
– Să adăugăm că, în anii din urmă, ţi-ai păstrat statutul de furnizor al Casei Regale a României, ba chiar ai fost onorată cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler. De asemenea, ai creat trofeele pentru mai multe mari competiţii de tenis, ceea ce reprezintă tot o recunoaştere a profesionalismului tău. Sigur că toate aceste onoruri sunt o carte de vizită excelentă pentru Casa „Malvensky”, dar pentru tine, personal, care e adevăratul gust al succesului?
– Bucuria lucrului pe care îl fac. Asta e ceea ce mă face cu devărat fericită! Să creez bijuterii, să creez trofee, să creez lucruri frumoase şi cu poveste. Întregul proces de creaţie, de la viziune până la forma finală, îmi induce o mare, mare, mare fericire şi satisfacţie. Iar atunci când văd că sunt apreciată pentru ceea ce fac, evident că-mi creşte sufletul. Sunt flatată de aprecierea celor care m-au ales să creez trofeele pentru aceste mari competiţii de tenis, m-am simţit onorată când Majestatea Sa Margareta mi-a acordat această distincţie pentru munca mea… Astfel de aprecieri îmi fac bucuria şi mai mare! Da, sunt binecuvântată! Şi de multe ori, venind zilnic la muncă, mă simt ca un comandant de oaste. (râde) De fapt, uneori sunt unul dintre oşteni, alteori sunt un cavalerist, alte ori sunt stegarul… Dar sunt un comandant care înţelege că totul se face prin iubire, pasiune şi armonie şi, pe de altă parte, prin organizare, claritate şi determinare.
– Mi-ai ridicat mingea la fileu: care e secretul succesului „Malvensky”? Ce vă transformă în câștigători pe piața bijuteriilor?
– Pe lângă elementele pe care le-am pomenit anterior, succesul Casei „Malvensky” vine din energia noastră, a echipei. Poate să fie totul perfect, dar dacă nu transmiţi o energie bună, prin bunăvoință și implicare, nimic nu iese cum trebuie. Oamenii simt energia bună.
– Energia bună este un combustibil care trebuie regenerat permanent. Cum procedezi?
– Eu îmi alimentez energia și starea bună cu timp petrecut cu mine însămi. După o zi întreagă de muncă, simt nevoia să dau volumul la minim în propria mea minte şi să stau în linişte. Nu ştiu dacă asta se numeşte meditaţie sau introspecţie… Pentru mine, liniştea din minte şi din suflet reprezintă „hrana” cea mai bună… Şi-mi mai încarc bateriile înconjurându-mă cu oameni buni şi luminoşi.
Călătorie în trecut
– Malvina, din exterior, pare că viaţa ta e alcătuită din muncă şi iar muncă. Dincolo de ea mai există ceva?
– O mică precizare: cele 7-8 ore pe care le petrec la serviciu zilnic eu nu le percep ca fiind muncă. Pur şi simplu, ceea ce fac reprezintă o uriaşă pasiune! Pe de altă parte, întotdeauna îmi fac timp şi pentru mine. Ce înseamnă asta? Călătorii de plăcere, mult timp petrecut cu familia, cu oameni dragi, lucruri mici, dar care pentru mine sunt mari, fiindcă mă fac fericită: orele în care fac sport, înot, fac exerciţii de yoga, masaje…
– În Hunedoara, orașul bunicilor tăi, mai ajungi?
– Da, am ajuns în zonă chiar de curând. Am fost invitată la un eveniment care avea loc la Castelul de la Săvârşin, am aterizat la Timişoara şi, imediat după ce m-am instalat în maşina care trebuia să mă ducă la Săvârşin, pornind la drum, am realizat că în zona aceea mă simţeam ca acasă. Dar nu înţelegeam de ce. Am sunat-o pe mama, l-am sunat pe tata, am sunat-o pe sora mea şi, vorbind cu ei, am făcut aşa, ca o călătorie în timp şi, brusc, mi-am dat seama că mă simţeam atât de bine acolo fiindcă eram „acasă”, adică aproape de casa bunicilor mei… De care mi-e foarte dor… Îmi aduc atât de bine aminte toate vacanţele pe care le-am petrecut la ei, tot ce am învăţat de la ei, parc-ar fi fost ieri… Mi-e atât de dor să vorbesc cu mamaie şi cu tataie…
La gura sobei
– Să mai facem o călătorie în timp: ce planuri ai pentru 2024?
– Pentru mine, familia e cea mai importantă, e mai presus de orice, aşa că vreau ca, în continuare, să petrecem mult timp împreună, să-mi fie toţi sănătoşi şi împăcaţi… Mai ales iarna, îmi place aşa de mult să stau acasă la ai mei: să facă tata focul în şemineu, eu să pregătesc masa împreună cu mama şi cu sora mea… În fiecare an, de Crăciun, facem o poză împreună, întreaga familie reunită. E o tradiţie a noastră, care mi se pare aşa de emoţionantă! În ceea ce priveşte „acțiunea Malvensky”… am planuri mari: acum mă concentrez pe şapte monumente istorice româneşti, care se vor transforma în câteva colecţii-semnătură „Malvensky”. E vorba de Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana, unde-am fost când eram mică şi făceam dansuri populare (râde), Castelul Peleş, piciorul Podului lui Traian, creat de Apolodor din Damasc, care se află în Drobeta-Turnu Severin, chiar lângă „Colegiul Traian”, unde am învăţat eu, și Ateneul Român și… surpriză! Şi, nu în ultimul rând, îmi doresc ca şi în 2024, să continui cu ramura educaţională pe care am inaugurat-o în 2023: e vorba de cursurile de gemologie, care se ţin în Casa de Bijuterii „Malvensky” şi care nu li se adresează numai celor din domeniu (designeri, ţintuitori, consultanţi de vânzări, manageri de magazine, proprietari de afaceri cu bijuterii etc.), ci şi „profanilor”, adică pasionaţilor de pietre preţioase, care aspiră să lucreze în domeniu sau doar să acumuleze cunoştinţe, femei sau bărbaţi, tineri sau bătrâni. Şi, apropo de vârstă, din 2024 vom preda astfel de masterclass-uri şi în şcoli, pentru copii şi adolescenţi.