Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SOS – CAZURI DE EXTREMĂ URGENȚĂ

„O mamă crește cu mare greu patru copii”

Mă numesc Buda Maria-Nicoleta, sunt cadru didactic la Liceul Tehnologic Agricol „Al. Borza” din Geoagiu, jud. Hunedoara, și doresc să vă aduc la cunoștință cazul unei familii greu încercate, al­cătuită din 5 copii și o mamă, care-i crește singură. Menționez faptul că știu foarte bine situația acestei familii, deoarece patru dintre copii îmi sunt elevi. Acești copii, dragi sufletului meu, doresc să învețe, frecventează zilnic școala, sunt bine îngrijiți și îmbrăcați de mama lor, deși au o situație ma­terială precară. Uneori mai sunt ajutați de ve­cini, cunoscuți și profesori. Mama copiilor face efor­turi consi­derabile pentru a le asigura hrana zil­nică. Trăiesc cu toții din ajutor social, din alo­cațiile copiilor și ceea ce mai câștigă muncind cu ziua prin sat.

Familia Hușag locuiește în satul Homorod (oraș Geoagiu), nr. 139, jud Hunedoara, în con­diții dificile: o casă bătrânească de piatră, cu două camere care servesc ca dormitoare, o bucătărie în­cepută mai demult, dar neterminată, nu au frigider și nici aragaz, gătesc pe o plită veche, iar lemnele și le procură din banii pe care-i câștigă muncind cu ziua. Mama se numește Hușag Claudia, are vârsta de 46 de ani, e casnică, nu are un loc de muncă, deoarece este unicul întreținător de familie, iar cătunul este izolat, neexistând mijloc de transport în comun. Copiii pe care îi are mama în întreținere sunt: 1. Hușag Maria Vasilica – născută la data de 20.02.2007, elevă în clasa a IX-a profesională, cu cerințe educaționale speciale (conform Certifica­tului de orientare școlară nr. 280/10.08.2023 și certificat de handicap nr. 443/20.06.2023) – tatăl nu a recunoscut-o (a fost total dezinteresat); Maria este talentată la artele plastice, realizând desene deosebite. 2. Hușag Adelina – născută la data 15.10 2013, elevă în clasa a III-a, are și ea cerințe educa­ționale speciale (conform Certificatului de orientare școlară nr. 350/15.12.2022); încearcă din răsputeri să facă față cerințelor școlii și bolii de care suferă (epilepsie), urmând un tratament medicamentos; tatăl nu a recunoscut-o nici pe ea. 3. Hușag Mă­dălin-Ilie – născut la data de 08.07. 2016, elev în clasa I; învață bine și este foarte silitor (nerecu­noscut de tată). 4. Hușag Andreea–Rosalinda – născută la data de 15.11. 2012, elevă în clasa a IV-a, cu rezultate deosebite la învățătură (nerecunos­cută de tată). Al 5-lea copil, un băiat, în vârstă de 24 de ani, nu mai locuiește cu familia, este pe picioarele lui.

Am fost de mai multe ori în vizită la familia Hușag. Copiii mi-au sărit în brațe de cum am intrat pe poartă, trăgându-mă de mână, să-mi arate găi­nile, mândri că zilnic adună două ouă din cui­bar. Mama povestește despre situația ei cu lacrimi în ochi: „Am rămas orfană de tată de la 8 luni. Mama m-a îngrijit până la un an, singură. Apoi s-a recăsătorit, iar tatăl vitreg n-a mai vrut să mă țină, și așa am ajuns la Pianul de Sus, la moșul, tatăl ma­mei, unde am crescut până la 4 ani. Dar copi­lăria mea s-a terminat brusc, când bunicul a murit. Am ajuns la Căstău (un sat tot din jud. Hune­doara), la bunica, unde am mai stat doi ani. Însă nici aici nu am avut liniște, că mama m-a luat și m-a băgat într-o casă de copii, unde am stat până la vârsta de 18 ani. Între timp, mama mai născuse 4 copii, așa că de la 18 ani, i-am îngrijit pe frații mei mașteri, iar în casă eram tratată ca o slujnică. Eram obligată să întrețin relații cu bărbați, ca să îi fac rost de bani mamei. Prima dată, m-am căsătorit, obligată de mama, la 19 ani. Am trăit cu bărbatul 7 ani și am avut 3 copii, care acum sunt mari, au familie și sunt la casele lor. De multe ori am luat decizii greșite, de care acum mi-e rușine, n-am avut judecată bună, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-am putut ține toți copiii lângă mine, nu i-am dat la stat, nu i-am trimis la cerșit, nu mi-am bătut joc de ei și am facut tot posibilul să se țină de școală. Dacă ar fi să o iau de la capăt, nu aș mai face multe lucruri la fel, dar copiii tot i-aș face. Pentru ei mi-aș da viața, dar nu i-aș pune niciodată în pe­ricol. Nu sunt bătrână, am 47 de ani și mă rog zilnic să mă țină Dumnezeu în viață, să îi văd mari și să îi fac la fiecare copil câte o cameră, pe când or creș­te. Când o să am 4 camere și ei or fi mari, pot să în­chei viața liniștită. Acum am altă minte, neca­zurile m-au învățat să nu mai greșesc”.

Claudia Hușag și cei patru copii ar avea nevoie de ajutor pentru a finaliza construcția pe care au început-o (bucătăria), pentru a-și putea achiziționa un aragaz, frigider, sobă, mobilier de bucătărie, veselă, îmbră­cămin­te, în­călță­minte. Sper din suflet ca ne­cazul lor să ajungă la inima dvs.

Vă mulțumim și vă dorim toate cele bune!

Adresa fa­mi­liei HUȘAG CLAU­DIA este: sat Homorod (oraș Geoagiu) nr. 139, jud. Hunedoara, cod 335406. Mama a deschis și un cont la CEC Bank SA, Unitatea GEOA­GIU, titular cont HUȘAG CLAUDIA, cod IBAN: RO52CECEHD0808RON0738107 (RON)

Cu respect,

Prof. Buda Maria-Nicoleta

„Sunt foarte bolnavă și am o pensie de 395 lei”

Bună ziua,

Mă numesc Bruj Angelica și sunt din loca­litatea Bistrița Bîrgăului. Vin la dvs. cu următoarele necazuri, sunt operată de glanda tiroidă, în 2015, și am rămas cu urmări grele: obosesc foarte tare și mi s-a des­coperit cancer la sânul stâng. În 2019 am făcut tra­tament 6 luni, m-am operat în 2021, dar nu mă simt bine, sunt foarte slăbită. Am o pensie mică, de 395 lei, nu îmi ajung banii de medica­mente, mâncare, lemne de foc. Nu pot să lucrez, sunt foarte bolnavă, sunt singură. La ope­rație mi s-a scos sânul stâng și trebuie în fiecare zi să fac gimnastică, și când o fac, mă doare tot corpul.

Vă rog frumos să mă scuzați că nu am putut scrie mai clar, să înțelegeți necazul prin care trec. Am mai făcut și chimioterapie după operație, 6 luni. Cu atâtea necazuri, ajutorul dvs. ar fi pentru mine rupt din rai. Vă mulțumesc frumos,

BRUJ ANGELICA – Bistrița Bîrgăului, str. Principală, nr. 1047, jud. Bistrița-Năsăud, cod 427005, tel. 0754/90.75.99

„Sunt operată pe cord deschis și nu am nici un venit”

Doamnă director Sânziana Pop,

Mă numesc Paciurea Paulina și locuiesc în Bucu­rești. Mă adresez dvs., pentru a mă ajuta să de­pă­șesc problemele pe care le am. Citesc ziarul dvs. și am văzut că ajutați oamenii nevoiași. Eu sunt ope­rată pe cord deschis. Nu mai pot să merg, obosesc foarte rău. Am făcut un CT și mi-au găsit o gaură în creier, nu se mai poate face nimic decât ce o vrea Dumnezeu. Am făcut accident vascular. Mă ajută vecinii, la ce probleme am, contra cost. Eu nu am niciun venit, trăim din pensia soțului, de 1900 de lei. Am rămas restanți la între­ținere. Eu am 69 de ani, soțul are 77 de ani, alt venit nu avem. Din suflet vă rog, și vă mulțumesc res­pectuos pentru asta, ajutați-mă.

Vă mulțumesc!

PACIUREA PAULINA – str. Humulești nr. 19, demisol, ap. 4, sector 5, București, cod 052265, tel. 0767/94.37.50

„Am nevoie urgentă de un aparat de respirat”

Bună ziua, doamnă Sânziana Pop, numele meu este Grigore George, cel care, alături de tatăl meu, am fost ajutați de fundația dvs. și de cititorii acestei reviste. Nu avem suficiente cuvinte să vă mulțumim pentru cât de mult ne-au ajutat banii primiți. Am putut achiziționa o proteză pentru piciorul drept, iar acum mă pot deplasa, nu mai zac precum o legumă în pat, ne-am cumpărat alimente, am mai plătit din datorii. Îndrăznesc să vă mai cer ajutorul încă o dată, desi știu că sunt multe alte persoane care vin cu aceeași încredere la dvs., dar sunteți ultima mea speranță, căci pensia mea este prea mică. Am nevoie urgentă de bani să pot cumpăra un aparat de respirat care costă 3.990 de lei.

De curând, m-am îmbolnăvit încă o dată de Covid, am stat internat foarte mult timp în spital, eu având și alte probleme de sănătate, cum ar fi TBC și hepatita C – boli care mi-au afectat foarte mult plămânii. Respir foarte greu, iar ca să vedeți adevărul celor spuse de mine, vă atașez acte care atestă starea mea.

Dumnezeu să vă binecuvânteze, doamnă Sân­ziana Pop, pe dvs. și pe toți realizatorii revistei „For­mula AS”, ca și pe toți cititorii cărora li se va face milă de mine! Vă dorim, tata și cu mine, multă sănătate și bucurii!

GRIGORE GEORGE – București, str. Sfântul Petru Tei nr. 77, sector 2, cod 020385

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian