„Azi cu Mozart” și cu GIGI CĂCIULEANU
• Duminică, 28 februarie, ora 17.00, „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” prezintă la Ateneul Român din București, spectacolul „Azi Cu Mozart” •
Deschizând larg ușa unei repetiții publice, Gigi Căciuleanu își propune să descifreze pentru spectatori câteva fragmente din coregrafiile sale, montate pe muzica lui Mozart.
„Muzica lui Mozart este și va rămâne genială, și pentru că este, în ziua de azi, așa cum a fost în fiecare epocă de-a lungul timpului. În mod sigur, aparține și viitorului, pentru că se va preta nu numai să fie cântată sau jucată, ci și reinterpretată în modurile cele mai diverse, de către artiști cât mai diverși”, afirmă Gigi Căciuleanu, cel mai important coregraf român. Spectacolul îi are în distribuție pe Lelia Marcu-Vladu (dansatoare și asistentă coregrafică a spectacolelor trupei „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”) alături de „dansActorii” Ana și Bogdan Iacob. Cuplul va evolua atât pe muzica lui Mozart, cât și pe o reinterpretare muzicală originală a acesteia, aparținând unui tânăr compozitor român, Paul Ilea.
„Mesajul spectacolului «Azi Cu Mozart» este că W.A. Mozart, rămânând un unicat, este, în același timp, un fenomen universal și actual. Prin urmare, muzica sa nu este un produs închis, ci un drum liber deschis pentru interpretări și reinterpretări, atât pentru «azi», cât și pentru viitor”, a precizat coregraful.
Spectacolul este realizat în colaborare cu Fundația Art Production și va fi prezentat în cadrul Zilelor Clasic e Fantastic, 2024.
Tudor Chirilă revine la actorie
Tudor Chirilă și Mihaela Sîrbu sunt din nou frați pe scenă, în spectacolul „In a Forest Dark and Deep”, regizat de Iarina Demian și prezentat în sala Unteatru din str. Sfinții Apostoli nr. 44, începând cu luna Februarie. Primele reprezentații, programate la aniversarea a cinci ani de la premiera oficială, vor avea loc pe 4, 8 și 14 Februarie.
Spectacolul spune povestea a doi frați marcați de o relație disfuncțională, care se reîntâlnesc după o lungă perioadă de timp. „Iubesc mult spectacolul ǎsta. E ceva diferit, mai ales prin faptul cǎ suntem atât de aproape de spectatori. Este interesant cǎ într-un final e un text despre adevǎr şi cât de greu e sǎ-l rostim, iar noi ca actori exact asta suntem forțați sǎ facem, sǎ nu mințim scenic. Şi nici nu avem cum, dat fiind faptul cǎ jucǎm la o rǎsuflare de public, literalmente. Eu sunt Bobby, tâmplar, conservator, bǎiat bun la toate, divorțat, credincios, moralist, gură spurcatǎ, bǎutor de bere, ascultǎtor de U2 (pânǎ la Joshua Tree), fratele mai mic. Vǎ aştept la teatru’’, spune Tudor Chirilă.
Revenirea „In a Forest Dark and Deep”, pe scena unteatru, s-a numărat, pentru spectatorii teatrului independent, printre cele mai așteptate evenimente din perioada post-pandemică. Spectacolul a avut premiera la începutul anului 2019, dar a avut parte de foarte puține reprezentații, până la impunerea regulilor de distanțare. Povestea a fost primită cu entuziasm nu doar de către public, ci și de criticii de teatru și de selecționerii festivalurilor din țară. Pentru a aduce la viață universul imaginat de Neil LaBute, regizoarea Iarina Demian a colaborat cu scenografa Irina Moscu și light designer-ul Daniel Klinger.
Misterul Mussolini
Editura Trei, în parteneriat cu Ambasada Italiei la București și Academia Română, vă invită la întâlnirea cu Maurizio Serra, autorul volumului „Misterul Mussolini. Omul. Provocările. Eșecul”, marți, 6 februarie 2024, de la ora 18.30, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, din Calea Victoriei 125, București. Alături de autor, la evenimentul moderat de Ion M. Ioniță, redactor șef al revistei „Historia”, vor fi prezenți Excelența Sa Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei la București, academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, prof. dr. Mioara Anton, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” București, prof. univ. dr. Florin Müller, Universitatea București, prof. Mihail Dobre, Universitatea București, prof. Mihai Dodu, Colegiul Național „Cantemir Vodă” și Livia Szász, coordonatoarea colecției de Istorie a Editurii Trei.
Figurând în topurile celor mai bune cărți din 2021, ale revistelor „Lire” și „Le Point”, și înregistrând vânzări record, imediat după publicare, biografia lui Mussolini, semnată de Maurizio Serra, a fost salutată de critici ca un eveniment istoric și literar și a fost recompensată cu Marele Premiu pentru Biografie Politică, 2021 și Premiul acordat de Nouveau Cercle de l’Union, 2022. Maurizio Serra este scriitor și diplomat de renume, fost ambasador al Italiei la UNESCO și membru al Academiei Franceze din anul 2020. Este autorul mai multor biografii și lucrări de succes, dedicate unor personalități istorice și culturale.