Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Muzici bune de peste Prut

• Trupele basarabene aduc primăvara •

ALTERNOSFERA – primul concert acustic

Alternosfera, redutabila trupă rock alternativ de pes­te Prut, ridică ștacheta muzicală a lunii Martie printr-un turneu care începe la Chișinău și continuă prin șapte orașe din România. Primăvară de bun augur.

Populari și foarte îndrăgiți, și de-o parte și de alta a Prutului, membrii trupei Alternosfera fac muzică din 1998. Formația a lansat până în prezent 6 al­bu­me și un EP și este alcătuită din: Marcel Bos­tan – voce, clape; Marin Nicoară – chitară, clape, Ser­giu Aladin – chitară, Dumitru Costin – chitară bas și Nickel Russu – baterie.

Ideea Concertului unplugged, pe care îl vor pro­mova în turneul din Martie, le-a venit în urmă cu trei ani, când membrii trupei au experimentat di­ferite structuri muzicale, pentru a realiza conceptul spectacolului Theatroll – Corbul Troian, un con­cert în care piesele de pe albumele trupei au fost rein­terpretate acustic, pentru a putea fi cântate alături de orchestră, pe scene de teatru. Show-ul Theatroll – Corbul Troian s-a bucurat de un succes extraor­di­nar, iar acum Alternosfera vine în fața fanilor cu un alt spectacol inedit, primul concert acustic din istoria trupei.

Turneul îi va purta prin mai multe orașe din România, chiar și în unele mai mici, unde nu ar fi putut să ajungă cu versiunea electrică a concertelor lor. „Pentru noi, un program acustic nu este doar să stingi distorsul chitarelor, iar toboșarul să dea mai slab în tobe. Pentru un program acustic ai nevoie de o stare de spirit aparte, iar noi ne dorim o atmosferă com­pac­tă, un fel de concert la bu­că­tărie, iar după geam e No­iem­brie și plouă. Sau un concert la sfâr­șit de August, pe plajă, la ră­sărit, unde prie­tenii își cântă pie­sele prefe­ra­te”, declara Mar­cel Bostan, so­listul trupei Al­ter­nosfera.

În repertoriu se vor afla piese ca­re nu se regă­sesc foar­te des în con­cer­tele elec­tri­ce, dar care sunt foarte așteptate de fani. „Am aranjat în așa fel playlist-ul încât piesele care se cântă la Theatroll / Corbul Troian să nu se regăsească în programul acus­tic. Am mai băgat și câteva hituri și a ieșit un program, de la foarte dinamic, până la foarte sensibil și sincer”, adaugă el.

O altă veste bună pentru fanii trupei este aceea că Alternosfera pregătește un nou disc care va fi lansat cel mai probabil anul acesta. Trei single-uri de pe viitorul lor album pot fi as­cul­tate deja pe pagina de Youtube a trupei: „Bon­jour Madame”, „Imnuri de război” și „Aritmii”.

Turneul Alternosfera unplugged începe la Chișinău, pe 10 Martie 2024, la „Teatrul Fără Nume”, și continuă în alte șapte orașe din Ro­mânia, astfel: 15 Martie Constanța (în clubul Doors); 16 Martie Galați (Versus); 22 Martie, Pi­tești (Club); 23 Martie, Timișoara (Casa Tine­re­tului); 24 Martie, București (Hard Rock Cafe) 13 Apri­lie, Iași (Casa de Cultură a Studenților). Ulti­mul concert are loc pe 14 Aprilie, la Suceava (Tea­trul Municipal „Matei Vișniec”).

(Biletele pentru concerte pot fi achiziționate ast­fel: pentru Concertul de la Chișinău, exclusiv prin re­țeaua iTicket.md; pentru cele din Constanța, Ga­lați, Timișoara, București și Iași, exclusiv prin re­țeaua Iabilet.ro; la Suceava, telefonic, la 0330/40.22.00 și de la Art Rock Cafe; la Pitești, exclusiv prin rețeaua yellowtickets.ro)

Delta pe Obraz, concerte și un album: „Ritm Color”

Delta pe Obraz este o altă trupă ce s-a născut peste Prut, la Chișinău, în 2016, atunci când Gheor­ghe Gușan și Cristian Chirilă, colegi de actorie, au început să se joace cu poezii pe acorduri de chi­tară, oscilând între poetry-rock și poetry-folk. Cei doi nu credeau că proiectul lor va depăși vreo­dată ușa sălii de repetiții, dar în 2018 au participat la „POT Music”, un concurs pentru tinere talente din Republica Moldova, care i-a și lansat. Cu o com­po­nență sporită rapid, s-a conturat și a început să se facă remarcată trupa Delta Pe Obraz. Ea este compusă azi din: Gheorghe Gușan – voce, Gelu Ar­gint – chitară electrică, Andrei Glăvan – chitară acus­­tică, Ilia Ostapciuc – bas și Serghei Petrenco – tobe.

Au urmat concerte și multe lansări de piese ex­trem de bine primite de public și apreciate pen­tru ori­gi­nalitate – „Moarte”, „După Război” (prin care și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrai­nean), „Aman­ta”, „Minte-i frumos”, „Fluturi” etc.

În scurt timp, trupa Delta pe Obraz se face re­marcată și ajunge să cânte în deschiderea con­cer­telor unor trupe cunoscute din România, pre­cum Fă­ră Zahăr, Gândul Mâței, Coma sau Luna Amară.

Anul acesta, Delta pe Obraz lansează primul ei disc – „Ritm Color”. Albumul este, după cum îl descriu membrii trupei „un studiu asupra propriei identități și conține atât elemente din copilăria trupei, cu motivele unui rock clasic alternativ, cât și elemente care pun temelia unei tranziții în lumea sunetelor electronice. S-a mizat pe calitate, și nu pe cantitate.”.

Iar ca să promoveze noul lor disc, au pornit la drum pe 15 Februarie a.c., la Brașov. Luna aceasta vor mai cânta pe 22 Febr., la Sibiu, 23 Febr., la Craiova, 24 Febr., la Timișoara, 29 Febr., la Bacău, 1 Martie, la Iași, 2 Martie, Suceava, 3 Martie, Ră­dăuți, 7 Martie, București, pe 9 Martie, la Chișinău și pe 21 Martie, la Cluj-Napoca.

(Biletele pentru concertul din România pot fi achi­zi­ționate în rețeaua Iabilet.ro.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian