Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DIETA COLORATĂ

• Schimbați zilnic cu­loarea alimentelor pe ca­re le puneți în farfurie și veți avea un dublu avan­taj: silu­e­tă și energie •

Foto: Shutterstock (7)

Sosește primăvara, cu muguri și cu flori, cu șiruri lungi de berze și și­ruri de cocori… Cel mai vesel și optimist anotimp, cântat cu entu­zi­asm de poeți, nu le aprinde tuturor zâmbetul pe obraz. Pe lângă vio­lete și ghiocei, primăvara aduce și astenie, anemie, depresii sezoniere, dureri de stomac… Adunată pe toată durata iernii, oboseala de primăvară are nevoie de sprijin pentru a se transforma în energie. Și ce ajutor mai grabnic există de­cât vitaminele naturale? Singura soluție rămâne să mărim consumul de vegetale, care ne ajută să rezol­văm şi problema siluetei.

Savanţii au descoperit că fiecare culoare din fructe şi legume reprezintă o componentă care aduce folos sănătăţii noastre. Mai mult decât atât, dacă zilnic vom consuma produse de o singură culoare, putem să slăbim 2-6 kg în 4 săptămâni.

Iată care sunt recomandările nutriţioniştilor:

Luni – ziua albă. Particularităţi: produ­sele de cu­loa­re albă conţin mulţi car­bo­hi­draţi. Asta în­seam­nă că pentru pre­venirea depu­nerii kilogramelor tre­buie să mân­căm porţii mici. Se consideră că ali­men­tele de culoare albă ne dau energie, de aceea după consumul lor ne sim­ţim sătui mult timp. Alimente de bază: dovlecei, car­tofi fierţi, cea­pă, conopidă, ciu­perci, banane. Alimente comple­mentare: orez, lap­te, brânză, spa­ghete, albuş fiert.

Marți – ziua verde. Toate alimentele de culoare verde sunt bo­gate în clorofilă şi magneziu, care ne sunt necesare pentru buna func­ţionare a ner­vilor, muşchilor şi pentru susţi­ne­rea echilibrului hormonal. Legu­mele de cu­loare verde sunt bogate în calciu, care con­tribuie la întărirea oa­selor, din­ţi­lor şi îmbunătăţeşte vede­rea. Verdele este şi un bun calmant. Ali­mente de bază: varza de Bruxelles, salată, spa­nac, zarzavat, kiwi, cas­tra­veţi, alge ma­rine. Alimente com­ple­men­tare: ceai verde, care dă un efect bun în curele de slă­­bire, deoarece spo­reşte eliminarea to­xi­nelor şi rezi­duuri­lor din corp.

Miercuri – ziua roșie. Alimentele ca­pătă culoarea roşie datorită pre­zen­ţei fla­vonoidelor, care au un efect antio­xi­dant mai puternic de­cât cel al vitaminei C. Cu­loarea roşie îm­­bunătăţeşte circu­laţia sanguină, mă­reş­te de trei ori to­nu­sul muscular. Ca re­zul­tat, în organismul nostru arderea calo­riilor este de trei ori mai rapidă. Ali­men­te de bază: ardei gras, roşii, sfe­clă, pepene ro­șu, grape­fruit roz, struguri, fasole şi fructe de pădure sau din grădină de culoare roşie. Ali­mente com­ple­men­tare: 100 ml de vin roşu sec, peştele roşu, car­nea fiartă de viţel.

Joi – ziua violetă. Legumele de cu­loare vio­let, dar şi albas­tru închis au o importanţă ma­re pen­tru sănătate, deoarece con­ţin un antioxidant natural care sto­pea­ză apariţia şi dezvoltarea tumo­ri­lor. La fel de bogate sunt şi în poli­fe­noli, care favorizează îmbu­nătă­ţirea me­mo­riei. Încă o calitate terapeutică a culorii violet este diminuarea durerilor stomacale (colici). Se consideră că violetul provoacă somnolenţă, aşa că îl putem folosi și dacă ne chinuie in­somnia. Alimente de bază: vinete, varză roşie, prune proaspete sau us­cate, curmale, struguri. Alimente complementare: busu­io­cul. Amestecul de busuioc şi roz­ma­rin înlo­cuieşte sarea de bucătărie în dieta fără sare.

Vineri – ziua portocalie. Fructele şi le­gu­mele de culoare por­to­calie conţin carote­no­ide, li­co­­pen şi beta-caroten, care luptă îm­po­triva cance­ru­lui, ar­tritei și pre­în­tâm­pină îmbătrâ­nirea pre­­­coce. În ge­neral, cu­loarea por­to­calie ne apă­ră de răceală şi ne asigură buna dispoziţie. Ali­men­te de bază: ardei gras porto­ca­liu, do­vleac, morcov, cătină, caise. Ali­men­te comple­men­tare: caşca­val afumat, somon.

Sâmbătă – ziua galbenă. Alimen­tele de cu­loa­rea soarelui sunt bogate în fla­vo­noizi care spri­jină activi­tatea nor­mală a inimii şi circulaţia san­guină, datorită proprie­tăţilor terapeutice, şi anume: capa­citatea de a distruge cheagurile din sânge, preve­nind accidentele vas­cu­lar-cerebrale. Se ştie că galbenul ne ajută să trecem mai uşor de la gân­duri despre mân­care la un alt su­biect de meditaţie. Alimente de ba­ză: ardei gras, porumb, mere, alte fructe şi legu­me de culoare galbenă, pepene galben, ananas. Alimente complementare: gălbe­nuş de ou, caşcaval, miere de albine, un pa­har de bere (în can­tităţi mici are acţiune diuretică, curăţă rinichii, dar nu când se află în cutii de alu­miniu).

Duminică – ziua de post. Se bea apă minerală sau de izvor, în cel mai rău caz, sucuri de fructe sau legume. Cine n-are voință să țină post repetă, la alegere, meniul din oricare zi a săptămânii.

Calciu pentru bună dispoziție

Organismul ne­ce­sită calciu nu doar pentru oase și dinți, ci pentru toate celulele soma­ti­ce! De exem­plu – printre altele – pentru co-acțiunea stimulilor ner­voși din interiorul și ex­teriorul celulelor. Lipsa de cal­ciu provoacă oboseală și indispoziție. În plus, calciul contribuie la „valorificarea” fierului din organism.

Consumați zilnic 900 mg de calciu. Se găsește (per 100 g) în: cașcaval Emmentaler (850 mg), brânză Ca­mem­bert (850 mg), cașcaval Gouda (420-640 mg), smochine (180 mg), iaurt (120-240 mg), lapte integral (120 mg).

Fierul ne face fericiți

Fierul este, prac­tic, „carbu­ran­tul” organis­mu­lui nostru. Preia oxigenul și-l transmite ce­lulelor. Lip­sa de fier înseamnă o lipsă de oxigen în organism (ne simțim lipsiți de energie și vlăguiți). Adese­ori, există și o carență în mono­amino­oxidază (care ne face euforici, fericiți și optimiști).

Consumați zilnic 15 mg de fier. Se gă­seș­te (per 100 g) în: semințe de dovleac (11 mg), fasole us­cată, mazăre, linte (5,5-6,7 mg), ciuperci (3,8-8,3 mg).

Zincul topește grăsimile

Zincul – în cantitate su­fi­cientă – ne ajută să ne trezim dimineața o­dih­niți și să fim în formă pe tot parcur­sul zilei (ac­tivează un hormon de con­cen­trare de la nivelul hipofizei).

Concomitent cu acest hormon, sunt produse și endorfi­nele care ne fac op­timiști și plini de ini­ția­tivă. Dar zin­cul mai are în orga­nism și o altă sar­cină importantă: sti­mulează producerea hormo­nului sexual, care asigură – și la femei – o mus­cu­latură mai puternică. Și pentru că mușchii ard mai multe calorii, se topesc pernuțele de grăsime.

Consumați zilnic 13-15 mg de zinc. Se găsește (per 100 g) în: germeni de grâu (15 mg), gălbe­nușul de ou (3,4 mg), carnea slabă (de ex. mușchi de vacă 4,2 mg).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian