Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un mare romantic ne spune „Arrividerci” – UMBERTO TOZZI

„Ultima noapte roz” – turneul de adio

Superstarul italian Umberto Tozzi, unul dintre cei mai mari muzicieni italieni ai tuturor timpurilor, include România în seria de concerte ce vor marca finalul unei cariere de succes întinse pe cinci decenii de muzică.

A debutat în forță în anii ’70 și a compus șlagăre care au cucerit întreg mapamondul, precum: „Glo­ria”, „Tu”, „Notte Rose”, „Ti Amo”, o melodie pe care atât el, cât și re­gre­tatul și bunul lui prieten, Toto Cutugno, au trans­format-o în legendă.

Cele peste 20 de discuri produse de Umberto s-au vândut în mai bine de 70 de milioane de exemplare în întreaga lu­me și i-au adus o mulțime de premii, printre care cel de la Festivalul San­re­mo (1987), Globul de Aur (1982), mul­te alte premii internaționale și națio­nale, precum și o mulțime de discuri de aur și platină. Um­berto a compus și me­lodii cuprinse pe coloana sonoră a unor fil­me marca Mar­tin Scorsese și Quen­tin Tarantino. De-a lungul carierei ar­tistice, torinezul a co­laborat în multe rânduri cu megastaruri, pre­cum Tina Turner, Cher, Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Dalida, Monica Bellucci, Patsy Kensit, Joe Cocker, Laura Pausini, Eros Ra­ma­zzotti, Ricky Martin și mulți alții.

„L’ultima Notte Rosa: The Final Tour” („Ul­ti­ma noapte roz” – turneul de adio) îl va purta pe artist pe trei continente. Umberto va susține zeci de concerte alături de trupa sa și de echipa de pro­fesioniști ce-l vor însoți în această ultimă aventură. Fanii lui din România vor putea să-l asculte în concert pe 29 Mai, la București. Va fi prima, și din păcate ultima dată când artistul italian va cânta în țara noastră.

O istorie pe scurt

Umberto Antonio Tozzi s-a născut pe 4 Martie 1952, în nordul Italiei, la Torino. A început să cânte la chitară încă din adolescență, și după primele experiențe de la sfârșitul anilor ‘60 și începutul anilor ‘70, a început să se impună pe scenele muzicale, înregistrând un single cu Lucio Battisti, care era atunci la mare modă – „Incontro d’amore”.

În 1976, a lansat primul album, „Donna, Amante Mia” (Femeie, iubita mea), dar marele succes a venit în 1977, când a compus și a în­registrat piesa „Ti amo”. Melodia a stat pe lo­cul 1 în topurile italiene timp de șapte luni și a câștigat Festivalbar (o competiție muzicală ce se desfășura în cele mai importante piețe din Italia, pe timpul verii). Succesul s-a răspândit apoi în toată Europa și a cucerit chiar și topurile americane și australiene. Un an mai târziu, Umberto Tozzi lansa un nou hit –”Tu”, și pornea într-un turneu în Aus­tralia. O nouă dovadă a faptului că succesul lui nu era unul meteoric a venit un an mai târ­­ziu, când a lansat melodia „Glo­ria”, care a spulberat, practic, topurile din întreaga lume.

În anii ‘80, succesul lui Tozzi pă­rea a fi de domeniul trecutului, dar cântărețul italian le-a de­monstrat încă o dată tuturor cri­ticilor că mai a­vea multe de ofe­rit. A apărut pe sce­­na Festivalului San­re­mo din 1987, ală­turi de Gianni Morandi și Enrico Ru­gge­ri, cu piesa „Si può dare di più” și… a câș­ti­gat. Avea să fie, totuși, ultima lui melodie cu suc­ces major. De-a lun­gul anilor ‘90, artistul a încercat să își schimbe stilul muzical, cochetând cu rockul „pur”, dar nu a mai reușit să repete succesele din deceniile precedente. Timpul cerne, însă, valorile, și partea de rezistență a muzicii lui Um­berto Tozzi continuă să aibă efect. Astăzi, când nostalgia romantică își face loc tot mai mult în su­fletul neliniștit al lumii, melodiile tandre ale cantautorului italian umplu din nou stadioanele și sălile de concert.

„Nu există bucurie mai mare pentru un mu­zician, decât aceea de-a vedea că muzica lui a re­ușit să treacă proba timpului”, declară ita­lianul.

Umberto Tozzi și-a lansat ultimul disc de studio „Ma che spettacolo”, în 2015, iar în 2019, a lansat un album cu muzică înregistrată live – „Due, la nostra storia”.

Și viața privată a artistului este una de invidiat. Umberto Tozzi este căsătorit din 1995 cu fostul fotomodel Monica Michielotto. Cei doi și-au spus „da” de cinci ori: la biserică, la primărie, în Ma­u­rițius, în Monte Carlo, și anul trecut, la aniversarea a 25 de ani de căsnicie, și-au reînnoit jurămintele în biserică, în prezența copiilor și a celor trei nepoți. Umberto și Monica au doi copii, Gian­luca și Natasha, iar solistul mai are un fiu, Nicola Armando, din relația ante­rioară cu friulana Serafina Scialò.

Probleme de sănătate

Într-un lung interviu acordat co­tidianului italian Corriere della Sera, cântărețul italian a vorbit despre pro­blemele grave de sănătate cu care s-a confruntat în ultimul timp: „Am avut o problemă majoră. În Aprilie trecut, car­­dio­logul mi-a recomandat o ecografie ab­do­­minală. Trebuia să fie ceva de ru­tină, în schimb, au găsit boala – o tumoră la vezica uri­nară. Nu mă consider un om curajos, dar am reușit să-mi înfrâng frica. Am lăsat deoparte teama și am îmbrățișat optimismul”. Și a avut nevoie de mult op­timism, căci tumora nu a fost singura compli­cație. „În timpul chimiote­ra­piei, am făcut Covid pentru a treia oară și m-am ales și cu o infla­mație pulmonară gravă. A fost o pe­rioadă extrem de dificilă, dar acum, din fe­ricire, am trecut peste ea”, a mărturisit cân­tă­rețul.

(Umberto Tozzi cântă la București, la Sala Palatului, pe 29 Mai. Biletele se pot achi­ziționa online pe IaBilet.ro și au prețurile cu­prinse între 175 și 375 lei, în funcție de ca­tegoria se­lectată.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian