Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Omagiu JOE DASSIN

• Jonathan Dassin, fiul marelui cântăreț francez Joe Dassin, într-un concert-omagiu, la București •

Jonathan Dassin, fiul cel mare al regretatului Joe Dassin, francezul seducător și romantic care cucerea între anii ‘60-’80 inima întregii planete cu șansonetele lui, vine în Romania, în ca­drul turneului mondial – „Jonathan”, cu un pro­gram compus din melodiile nemuritoare ale tatălui său: „Salut les amoureux”, „A toi”, „Les Champs-Elysees”, „Taka takata”, și magistrala „Et si tu n’existais pas”, pe muzica compusă de Toto Cutugno, o melodie demnă de Cartea re­cordurilor, prin suspinele pe care le-a pro­vocat.

Jonathan va susține două concerte la Sala Luceafărul din Capitală, pe 17 și 18 Mai. Chiar dacă va cânta în premieră în România, el nu este străin de țara noastră, unde a mai fost. „Frecventez în mod regulat oameni din comunitatea românească din Franța și am prins obiceiul să vin la București cu un prieten român, ca să bem un pahar în centrul vechi. De asemenea, îmi place să mănânc preparate tradiționale”, declara solistul.

Frumos la chip și mare la voce

Marele cântăreț Joe Dassin s-a născut la New York și a copilărit în Los Angeles și în Elveția. A cunoscut succesul mondial cântând în fran­ceză, limba țării în care s-a lansat tatăl său, re­gizorul Jules Dassin. Frumos la chip și mare la vo­ce, Joe Dassin a cucerit lumea cu tandrețea me­lancolică a melodiilor sale și cu misterul pe care l-a păstrat în jurul veții lui private. A fost căsătorit de două ori, iar cei doi băieți ai lui, Jo­nathan (45 de ani) și Julien (43 de ani), provin din cea de-a doua căsătorie, cu franțu­zoaica Chris­tine Delvaux. Joe Dassin a murit subit, la 41 de ani, în plină glorie muzicală, în ur­ma unui atac de cord, în timpul unei vacanțe în Tahiti. Artistul american cu origini evreiești adora Polinezia Franceză și achizi­ționase acolo 9 hectare de pădure și o plajă, dar tocmai sălbăticia locului care l-a fascinat i-a fost fatală, căci salvarea a ajuns la el prea târziu, din ca­uza distanței mari de lumea civili­zată.

Uitarea, însă, l-a ocolit. La mai bine de patru decenii de la moartea lui, melodiile lui Joe Dassin sunt adaptate și cântate în numeroase limbi și inspiră noile generații de muzicieni. Dar cel care a hotărât să păstreze originalitatea lui concertistică este chiar fiul său, Jonathan Dassin.

„Este o onoare, dar și o mare responsabilitate să fii copilul unui cântăreț colosal, așa cum a fost ta­tăl meu. Pentru mine e o plăcere să-i cânt piesele… Vă dezvălui și un secret: momente din spectacolele de la București vor fi folosite pentru un film musical”, se confesa Jonathan.

Pe urmele tatălui

Jonathan Dassin s-a născut pe 14 Septembrie 1978. De mic și-a dorit să devină muzician, precum tatăl său, dar mama lui, Chris­tine, nu a investit în cursuri de muzică, ci în că­lătorii. Cei doi băieți și-au pe­trecut copilăria prin In­diile de Vest și Grecia, unde călă­toreau periodic. Nu a fost chiar un lu­cru rău, căci Jo­nathan a deprins de mic gustul pentru mu­zica țărilor în care ajungea. La vârsta de 16 ani, a aban­donat li­ceul la care învăța în Belgia și a ple­cat la Bel­grad, unde a descoperit muzica balcanică și pa­siunea pentru trompetă. Apoi și-a petrecut un an de zile în Tahiti, aprofundând ritmurile muzicale de acolo. A fost o perioadă fundamentală pentru viața și cariera lui. În Polinezia Franceză a început să compună. La scurtă vreme, s-a întors în Franța și s-a alăturat, ca trompetist, trupei „Nassara”. A cântat cu această formație aproape 5 ani, muzică soukouss, zouk, reggae, africană și caraibiană.

În anul 2013, Jonathan Dassin lan­sează un prim album. „Acest prim album nu are un titlu. Nu i-am dat un titlu, pen­tru că nu are la bază o idee, ci este rezu­matul unei felii de viață, cu transfor­mările ei perpetue. Este un fel de poveste a mea, despre munca mea și pasiunea mea”, declara mu­zicianul.

Primul album l-a purtat în special prin Asia Centrală, unde a susținut mai multe turnee. A avut însă ocazia să urce și pe celebra scenă „Olympia” din Paris, unde tatăl lui fusese aclamat ca un zeu.

În 2020, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea lui Joe Dassin, Jonathan a fost invitat să cânte în memoria lui, alături de mai mulți artiști francezi. Așa a luat naștere albumul omagial „À toi, Joe Dassin”. Interpretarea lui Jo­nathan a fost extrem de apreciată de public. Drept urmare, a hotărât să pună în scenă o serie de concerte Omagiu Joe Dassin, cărora le-a adăugat și o parte din melodiile sale.

Înconjurat de o echipă internațională, Jonathan pregătește acum un nou disc, care va fi înregistrat parțial în Germania și a cărui lansare este prevăzută pentru sfârșitul anului curent.

În Sala Luceafărul din Capitală, pe 17 Mai, de la ora 20, și pe 18 Mai, de la ora 19, Jonathan Dassin își va purta pu­blicul, timp de aproape două ore, într-o călătorie prin propria sa muzică, dar va interpreta și unele dintre cele mai iubite șansonete ale tatălui său.

(Biletele pot rezerva online pe salaluceafarul.ro ori pe bilet.ro și iaBilet. ro. Au prețuri cuprinse între 200 și 306 lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian