Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ROMICĂ MAGOPEȚ (primarul (PNL) comunei Ibănești, județul Botoșani): „Îmi măsor visele în cantitatea de muncă pe care trebuie să o depun pentru a le realiza”

PRIMARII NOȘTRI

Aproape de granița României cu Ucraina, în județul Botoșani, se află comuna Ibănești. În zilele însorite, de pe dealul Măgura, se pot vedea Codrii Herței delimitând cele două țări și, acum, războiul de pace, viața tihnită de cea trăită sub sabia morții.

Romică Magopeț este primarul comunei Ibănești din 2004, după ce, timp de patru ani, ocupase funcția de viceprimar. Faptul că localnicii l-au ales iar și iar nu face decât să-i certifice calitățile de gospodar pentru cele două sate ale comunei, Ibănești și Dumbrăvița. „Eu am depus un jurământ în fața cetățenilor și trebuie să-l respect necondițio­nat. Ibănești este o îngemănare din răbdare și muncă, o lume cu identitate, dar deschisă spre modernizare, iar rostul meu e de a mă zbate pentru binele oamenilor”, spune Romică Magopeț.

„Nu am la dispoziție eternitatea!”

– Cinci mandate la rând înseamnă că n-ați stat degeaba în scaunul de primar, că munca dvs. a fost cu rost și rodul se vede. Există vreun secret al acestei longevități?

– Au fost și încă există probleme de rezolvat, însă cu ajutorul lui Dumnezeu, Ibăneștiul arată ca o comună europeană civilizată. Până a ajunge la imagi­nea actuală, comunitatea a trecut prin transformări profunde. Principiul meu a fost să schimb în bine viața consătenilor mei cât de repede posibil, pentru că nu am la dispoziție eternitatea. Am muncit laolaltă cu oamenii, în echipă, pentru modernizarea comunei Ibănești, și așa intenționez să continui.

Primarii sunt – sau ar trebui să fie! – dintre cei care fac ca lucrurile să se întâm­ple, dar fără încrederea oamenilor n-ai cum să reușești, iar asta ne obligă să ne depășim mereu limitele, ba înseamnă chiar și sănătate în plus. Îndelungata mea activitate ca primar se datorează în primul rând sprijinului primit din partea consătenilor mei, căci fără încredere nu poți face nimic. O mică dovadă că sunt pe drumul cel bun ca primar o poate constitui și faptul că, în timp, numărul contracandidaților la conducerea comunei a scăzut, mulți dintre ei devenind parteneri în proiecte care țin de bunăstarea comunității noastre. Jocurile politice și orgoliile partinice nu ar trebui să afecteze bunul mers al lucrurilor într-o comunitate, fie că e vorba de o comună, un oraș sau un municipiu.

– Ce investiții ați făcut în comună în cele patru mandate?

– De investițiile pe care le-am realizat în decursul anilor se vor putea bucura încă câteva generații. Am construit câte un centru de zi pentru copii, câte o grădiniță și câte o școală primară nouă la Ibănești și la Dumbrăvița, am amenajat baze sportive, avem zeci de kilometri de drum asfaltat în ambele localități. Am construit un cămin cultural la Dumbrăvița și o scenă fixă la Ibănești, am construit poduri sau le-am reparat pe cele deteriorate, am modernizat Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare” din Ibănești și un corp de clădire al Școlii ,,Mihail Sadovea­nu” din Dumbrăvița. Am amenajat locuri de joacă pentru copii și am modernizat sistemul de iluminat public. Avem în lucru rețeaua de apă și canalizare în ambele sate, se reabilitează sediul Primăriei, amenajăm spațiile publice din comună, cu mobilier urban inteligent. Acestea sunt doar investițiile majore care s-au făcut în comună, dar ele sunt, desigur, mult mai multe. Sătenii au mereu idei, în special cei tineri, și fiecare proiect finalizat ne bucură pe toți, în egală măsură.

„Patru școli, două grădinițe, 400 de copii”

– Botoșani e cunoscut ca un județ cu multe probleme sociale, cu mulți oameni plecați în străinătate, în căutarea unui loc de muncă. Aminteați de două centre de zi pentru copii. Cui le sunt destinate?

– Centrele de zi pentru copii funcționează, în ambele sate ale comunei, de peste zece ani. Acestea nu sunt destinate doar copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, rămași în grija bunicilor sau a rudelor, ci tuturor copiilor defavorizați. Este un program after-school, unde copiii își fac temele, iau masa și realizează activități educative. Educația a fost și va rămâne mereu o prioritate pentru administrația locală din Ibănești.

– Mai au școlile din comună elevi? Vă confruntați cu abandonul școlar?

– Avem patru școli și două grădinițe, în care învață peste 400 de copii. Comuna Ibănești a fost inclusă în Programul Național ,,Masă sănătoasă”, tocmai pentru a preveni, pe cât posibil, abandonul școlar sau alte probleme din această sferă socială. Important este ca noi, autoritățile locale, să le creăm copiilor mediul propice învățăturii, iar cu sprijinul cadrelor didactice, sperăm să îi influențăm în a-și alege cele mai bune drumuri în viață.

„Oamenii sunt foarte atașați de pământ, îl lucrează și cresc animale”

– Cele mai multe comune din țară se confruntă cu problema depopulării și a îmbătrânirii populației. E și cazul comunei dumneavoastră?

Primăria comunei Ibănești

– Populația comunei Ibănești e acum de aproximativ 4000 de persoane. Din feri­ci­re, de vreo doi-trei ani, foarte multe familii tinere, din cele care au fost plecate în străinătate, au început să se întoarcă acasă, unii chiar și-au deschis afaceri, semn că nu intenționează să mai plece. Majoritatea celor care rămân aici își găsesc de lucru la distanțe rezonabile, fac naveta, dar nu mai pleacă din sat.

– Din ce trăiesc oamenii din Ibănești? Se mai ocupă cu creșterea animalelor, cu agricultura?

– Din generație în generație, oamenii sunt foarte atașați de pământ, încă își întrețin terenurile, lucrează pământul și cresc animale. Satul Dumbrăvița, de exemplu, este recunoscut prin oamenii săi gospodari, care cultivă legume în sere. Un mare avantaj pentru ei sunt subvențiile de la APIA. Terenurile agricole sunt lucrate atât individual, cât și în forme asociative. Principalele culturi sunt cele de porumb, grâu, floarea-soarelui, ovăz, soia, lucernă, cartofi și legume. Munca și priceperea celor care cultivă pământul fac ca producțiile să fie bune. Din păcate, agricultorii se confruntă cu impedimente precum prețurile mici din valorificarea produselor, dar și cu lipsa clienților, care preferă să cumpere produse de import, din supermarketuri.

– Investitori aveți pe raza comunei?

– Pe raza comunei Ibănești funcționează mai mulți agenți economici: o fabrică de procesare a laptelui, o fabrică de adezivi, mori de porumb, maga­zi­ne comerciale, spălătorii și service-uri auto în ambele localități. Mai avem de lucru destul de mult în acest domeniu, dar cred că suntem pe drumul cel bun.

„Să fim sănătoși la suflet, ca să fim sănătoși în toate!”

– Nordul țării a fost întotdeauna bogat în tradiții. La Ibănești, are cine să le ducă mai departe? Aveți evenimente culturale care să-i mai adune laolaltă, în bucurie, pe oamenii locului?

Comuna Ibănești, Botoșani

– Încercăm să ducem mai departe tradițiile, organizând șezători ca odinioară, avem Zilele Comunei, Ziua Iei, Balul Gospodarilor, aducem trupe de teatru și altele. Evenimentele culturale adună la un loc oamenii. Publicul e numeros, indiferent de natura spectacolului care se desfășoară pe scenă. Ne mân­drim și cu un om de valoare al comunei, care deține titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”, doamna Ileana Țîrliman. Dânsa țese la război, coase straie populare și a reprezentat cu succes comuna noastră la târguri și expoziții de profil din țară, dar îi și coordonează pe copiii care au participat la olimpiade de meșteșuguri artistice tradiționale.

– Chiar dacă e mai capricioasă decât de obicei, a venit, totuși, primăvara. Se simte ea și în starea de spirit a oamenilor de la țară, cu atâtea frământări sociale și economice în jur?

– În Ibănești, de cum dă firul ierbii, în toată comuna se simte forfotă, de la copii până la vârstnici, este o agitație constructivă și înfloritoare. Țăranii nu prea au timp de frământările artificiale ale lumii contemporane, ei au pământ de lucrat și animale de ­crescut.

– Sunteți auziți? Primiți sprijin? Ce relații aveți?

– Bucureștiul e foarte aproape când știi exact ce vrei și de la cine, pentru că sunt și acolo oameni de bună credință. Am primit sprijin necondiționat ori de câte ori am avut nevoie, iar colaborarea a fost constructivă și benefică, cu rezultate vizibile.

– Care sunt dorințele dumneavoastră, ca primar, în acest an electoral?

– Eu îmi măsor visele în cantitatea de muncă pe care trebuie să o depun pentru a le realiza. Și nu doar pentru mine, personal, ci, mai ales, pentru comuna al cărei primar încă sunt. Când ne dorim ceva din inimă, suntem aproape și de inima Cerului care bate, adeseori, pentru noi. Îmi doresc ca Ibănești să rămână o comună puternică, unită și dinamică. Și, dincolo de toate obiectivele pe care vreau să le duc la îndeplinire, ca primar, cel mai mult mi-aș dori să fim sănătoși la suflet, ca să putem fi sănătoși în toate. Să ne ajute Bunul Dumnezeu, care a binecuvântat aceste meleaguri și pe oamenii care trăiesc aici!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.