– Sfaturi de la cititori –
Sirop de nuci verzi

„Se spală 25 de nuci verzi de mărimea unor măsline mijlocii (ca pentru dulceață), se dau în clocot un minut și apoi se scot. Separat, în alt vas, se pune 1 kg de miere lichidă la fiert (mierea, când fierbe, se umflă, face spumă). Când dă primul clocot, se pun și nucile înăuntru și se lasă să fiarbă vreme de 5 minute, la foc mic. Se dă vasul deoparte și se lasă să se răcească. Se pune într-un borcan. Se ia câte o linguriță după fiecare din mesele principale, după care nu se mai mănâncă nimic. Tratamentul se face până când se termină borcanul. Cura se ține o singură dată pe an. Important: înainte de folosire, amestecați bine ingredientele.”
RADU P. – Brașov
Țigări medicinale
„Anumite plante pot să calmeze crizele de astm sau să le prevină, dacă sunt folosite sub formă de țigări sau puse în pipă. E cazul salviei, de exemplu. Se pisează 30 de grame de frunze uscate de salvie și se fac 20 de țigări sau se pun într-o pipă.”
TRAIAN V. – Bârlad
Ceai de turiță-mare
„După multe căutări și experiențe zadarnice, am reușit să-mi potolesc crizele de astm în felul următor: opăresc o linguriță de turiță-mare cu o cană de apă clocotită, apoi o las să se infuzeze 10 minute, după care o strecor. Am găsit rețeta într-un almanah popular și de când o practic, crizele mele s-au rărit și s-au diminuat, ca violență. Beau trei căni de ceai pe zi, între mese.”
CORALIA V. – Arad
Macerat din rădăcină de iarbă-mare
„Iarba-mare este o plantă cu flori frumoase și aromate, dar cea care se folosește drept remediu în astmul bronșic e rădăcina plantei, uscată și tăiată mărunt. Se obține un decoct destul de amar, dar foarte eficient pentru eliberarea căilor respiratorii de secrețiile care le înfundă. Se pun 30 de grame rădăcină într-un litru de apă rece și se lasă o oră la macerat, după care vasul se pune la foc. Se lasă să clocotească un minut și să se infuzeze 10 minute. Se bea o cană, înainte de fiecare masă principală.”
MARIA L. – Onești
Un leac fără egal: lumânărica
„Deși băiatul meu în vârstă de 10 ani refuză categoric să bea vreun ceai de plante, am reușit totuși să-i potolesc o criză de astm bronșic cu ceai de lumânărică. Infuzia are marele avantaj că are gust bun, pentru că florile sunt dulcege. Trebuie recoltate imediat ce ajung la maturitate și uscate la umbră pe foi de ziar. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă și se lasă să stea 10 minute. Ceaiul trebuie bine filtrat prin tifon, pentru că planta are firișoare mici, care pot irita gâtul. Se beau trei ceaiuri pe zi.”
ECATERINA M. – Chișinău
O rețetă chinezească
„După o alergie îndelungată la polen, pe care am tratat-o superficial, am dat în astm bronșic. Un timp, l-am tratat cu medicamente pe bază de cortizon, dar de la o vreme, recurg la terapii naturiste. Cel mai bun randament îl dă un leac chinezesc, pe care l-am citit într-o carte. În fiecare dimineață și seară, se bagă în gură miezul de la două nuci și o bucățică mică de ghimbir proaspăt. Se mestecă bine, circa 5 minute, înainte de a fi înghițite.”
CRISTIAN S. – Sibiu