Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Așa m-am vindecat de astm bronșic

– Sfaturi de la cititori –

Sirop de nuci verzi

Foto: Shutterstock

„Se spală 25 de nuci verzi de mă­rimea unor măs­line mijlocii (ca pen­tru dul­cea­ță), se dau în clocot un minut și apoi se scot. Se­pa­­rat, în alt vas, se pune 1 kg de mie­re lichidă la fiert (mie­rea, când fier­be, se um­flă, face spu­mă). Când dă pri­mul clo­cot, se pun și nucile înăun­tru și se lasă să fiarbă vreme de 5 mi­nute, la foc mic. Se dă va­sul deo­parte și se lasă să se răcească. Se pune în­tr-un bor­can. Se ia câte o lin­gu­riță după fiecare din mesele prin­­­­cipale, după care nu se mai mă­nâncă ni­mic. Tra­tamen­tul se face până când se ter­mină borcanul. Cu­ra se ține o sin­gură dată pe an. Im­­portant: înain­te de folosire, ames­tecați bine ingre­­dientele.”

RADU P. – Brașov

Țigări medicinale

„Anumite plante pot să calmeze crizele de astm sau să le prevină, dacă sunt folosite sub formă de țigări sau puse în pipă. E cazul salviei, de exemplu. Se pisează 30 de grame de frunze uscate de salvie și se fac 20 de țigări sau se pun într-o pipă.”

TRAIAN V. – Bârlad

Ceai de turiță-mare

„După multe căutări și expe­riențe zadarnice, am reușit să-mi potolesc crizele de astm în felul următor: opăresc o linguriță de tu­riță-mare cu o cană de apă clo­cotită, apoi o las să se infuzeze 10 minute, după care o strecor. Am găsit rețeta într-un almanah popu­lar și de când o practic, cri­zele mele s-au rărit și s-au di­mi­nuat, ca violență. Beau trei căni de ceai pe zi, între mese.”

CORALIA V. – Arad

Macerat din rădăcină de iarbă-mare

„Iarba-mare este o plantă cu flori frumoa­se și aro­mate, dar cea care se folosește drept remediu în astmul bron­șic e rădăcina plantei, uscată și tăiată mărunt. Se obține un decoct destul de amar, dar foarte eficient pen­tru eliberarea căilor respiratorii de secrețiile care le în­fun­dă. Se pun 30 de grame rădăcină într-un litru de apă re­ce și se lasă o oră la ma­cerat, după care vasul se pune la foc. Se lasă să clocotească un minut și să se in­fuzeze 10 mi­nute. Se bea o cană, înainte de fiecare masă prin­cipa­lă.”

MARIA L. – Onești

Un leac fără egal: lumânărica

„Deși băiatul meu în vârstă de 10 ani refuză categoric să bea vreun ceai de plante, am reușit totuși să-i potolesc o criză de astm bronșic cu ceai de lumâ­nărică. Infuzia are marele avan­taj că are gust bun, pentru că flo­rile sunt dulcege. Trebuie re­­col­tate imediat ce ajung la ma­tu­rita­te și uscate la umbră pe foi de ziar. Se prepară o infuzie din­tr-o lin­guriță de plantă la o cană de apă și se lasă să stea 10 mi­nute. Ceaiul trebuie bine fil­trat prin ti­fon, pentru că planta are firi­șoa­re mici, care pot irita gâ­tul. Se beau trei ceaiuri pe zi.”

ECATERINA M. – Chișinău

O rețetă chinezească

„După o alergie îndelungată la polen, pe care am tratat-o superficial, am dat în astm bronșic. Un timp, l-am tratat cu medicamente pe bază de cortizon, dar de la o vreme, recurg la terapii naturiste. Cel mai bun ran­dament îl dă un leac chinezesc, pe care l-am citit într-o carte. În fiecare dimineață și seară, se bagă în gură mie­zul de la două nuci și o bucățică mică de ghimbir proas­păt. Se mestecă bine, circa 5 minute, înainte de a fi în­ghițite.”

CRISTIAN S. – Sibiu

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian