Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia din credențul bunicii

Foto: Shutterstock

Am avut norocul și bu­cu­ria să cresc în casa bu­ni­cii din Maramureș, de­parte de oraș, lângă o pădure uriașă, al că­rei capăt nu l-am văzut nici­când. Bolile copilăriei, rănile și acci­dentele ine­­ren­te vârstei le-am de­pășit nu cu medica­men­te și doctorii de la oraș, ci cu lea­curi pe care a­tunci, în vre­mea copi­lă­riei, le cunoștea ori­ce femeie. Toa­te leacurile bu­ni­cii s-au dove­dit po­tri­vite cu bolile pe care le-am avut și de aceea îndrăznesc să vi le pro­pun și dvs. spre „cer­ce­tare”, în speranța că vă vor fi de folos.

Pentru răni proaspete care sângerau, pentru tăieturi și înțepături

* Se presăra rana cu un praf de sare grunjoasă, pentru oprirea he­moragiei și pentru dezin­fec­tare, apoi se punea peste sare o bucată de slănină de porc. Slă­ni­na putea să fie și afumată. Peste slănină se puneau frunze de păt­la­gină lată. Rana se lega apoi strâns. Pan­sa­mentul acesta se schimba în fiecare dimineață, până când rana se închidea. După aceea, până la vinde­ca­rea tota­lă, se puneau numai slănină și pătla­gină, nu se mai punea sare sub pan­sa­ment.

Pentru abcese, răni infectate

* Ziua se puneau peste rană mai multe foi albe de ceapă, coap­te în cuptor până când se în­gălbeneau. Se lega cea­pa cu un pansament care s-o țină fixă pe locul afec­tat. Ceapa ajuta să se matureze abcesul. Sea­ra, se des­­făcea pan­sa­mentul și se punea în lo­cul ce­pei o tur­tă făcută din ceapă rasă proas­pătă, a­mes­tecată cu un­tură și făină albă de grâu. Peste aceas­tă turtă se puneau frunze de pod­bal și apoi se lega cu pan­­sament. Dimi­nea­ța ur­mă­­toare se arun­ca tur­ta și se punea din nou ceapă coap­tă. În cel mult 2-3 zile, ab­cesul ceda și du­rerile dis­păreau.

* Se punea pe rană, pe abces, o pru­nă bistrițeană des­făcută, după ce i s-a înlă­turat sâm­burele. Miezul pru­­nei trebuia să fie așezat exact peste abces. Peste prună se punea o bucată de mămăligă caldă și apoi se lega strâns locul. Se schimba com­pre­sa aceasta în fie­care dimineață. După ce se înlătura compresa veche, se spă­la locul afec­tat cu arămită (prima țui­că, foarte tare, care iese la cazanul de fiert țuică. E atât de tare și de amară, încât nu se bea, se fo­losește doar în sco­­puri me­di­ci­nale, pen­tru dezin­fectarea unor răni sau pentru un­ge­rea articula­țiilor reu­matice.)

Pentru bube și răni de origine necunoscută

* Se spăla locul afectat de mai multe ori pe zi, cu urina celui ­bol­nav.

Pentru reumatism

* Din primăvară până în toam­­nă, în fiecare zi, se urzica încheie­tura bolnavă, sea­ra și di­mineața. În timpul iernii, în fie­care seară, bol­navul își ținea picioarele într-o oală ma­re, în care se opărea floare de fân. Apa trebuia să fie cât mai caldă, atât cât putea să suporte omul, iar floarea de fân nu se arunca din oală. Se putea folosi mai multe seri la rând, cu condiția să fie în­călzită de fiecare dată. Dacă reuma­tismul afecta încheieturile mâinilor, se bă­gau și mâi­nile în apa aceea sau se punea o com­presă cal­dă din plan­tele care au fost opărite, și apoi se lega strâns, până di­mi­neața.

* Cei care sufereau de reu­­ma­tism beau în fiecare primă­vară suc de mesteacăn, pe care-l obți­neau tăind o crenguță groasă de cel puțin un deget. La locul tăierii crenguței legau de mes­teacăn un pahar și peste noapte se aduna sevă din bel­șug. Bă­trânii beau și seva de stejar și de fag, în can­titate mai mică, cel mult o lin­gură pe zi, ca să le spo­rească pu­terea.

Pentru dureri de cap

* Se puneau pe partea dure­roasă a capului frunze de pătla­gină, varză sau brusture și se le­gau neapărat cu o cârpă de cu­loare albă.

* Se freca tot obrazul cu cea­pă sau cu usturoi, mai ales în zona frunții, a urechilor și a na­su­lui.

* Bătrânele se legau la cap cu frunze de nuc și de țelină, de când începea vara și până toam­na, pentru a se apăra de durerile de cap provo­cate de căldură.

Pentru bronșite

* Se umplea un ciorap mai ma­re cu sare grunjoasă și se în­călzea în cuptor, apoi se punea pe pieptul bolna­vului.

* Se încălzea un capac de oală și se înfășura într-un ștergar și apoi se punea în zona bron­hiilor. Bol­navul trebuia să stea culcat, bine acoperit, și să aibă neapărat ciorapi de lână în pi­cioare.

Pentru scăderea febrei

* Se făcea masaj pe tot cor­pul cu oțet de mere, apoi bolna­vul era aco­perit cu un cearceaf înmuiat în oțet de mere, iar în picioare i se puneau șosete um­plute cu cea­pă proaspătă, tăiată mărunt, sau cu cartofi cruzi rași. Trebuia să stea acoperit, în pat, cel puțin o oră, du­pă care proce­durile se repetau dacă febra nu scădea. Cea­pa și cartofii se schim­bau.

Pentru arsuri

* Locul ars se un­gea imediat cu albuș de ou sau cu miere de albine.

Pentru răceală

* Se țineau picioarele în apă fierbinte sărată până când apa aproape că se răcea, apoi bol­navul se băga în pat și se aco­perea bine. Își acoperea și capul cu un șal gros. Din când în când, bea câte o gură dintr-o fiertură de hrean ras.

Pentru tuberculoză și silicoză

(boală de care au murit cei mai mulți dintre minerii din Maramureș)

* Bolnavii beau mult lapte de capră amestecat cu unt sau untură de gâscă.

* În loc de apă, beau numai ceai de ovăz.

* În fiecare zi, mâncau câte două linguri de hrean amestecat cu miere.

* Mâncau mul­te nuci și alune.

Pentru călcâie crăpate

* Se ungeau sea­ra, după spălare, căl­câiele cu unt, cu slă­nină sau cu smântână.

* Se țineau pi­cioarele în lapte cald ames­tecat cu untură.

* Se legau călcâiele cu frun­ze de varză un­se cu ulei crud, nerafinat.

* Se băgau călcâiele într-un vas cu uri­nă.

Pentru „rac” (cancer)

* Se bea multă moare de varză și se mânca varză acră cât mai multă.

* Se beau cea­iuri din flori de tri­foi (alb și roșu) și de rostopască.

* Din rădăcină de brusture sau tătă­nea­să uscată și fărâmițată, ames­tecată cu ulei sau cu untură, se făcea o turtă care se pu­nea pe locul a­fec­tat.

* Se mâncau în fiecare di­mineață câte trei căței de usturoi și se bea un păhăruț de țuică tare, făcută din secară sau porumb.

* Se mestecau cât mai mult bucăți mici de propolis și apoi se înghițeau.

* Se puneau pe locul afectat comprese din rădăcini de rosto­pas­că, ținute în țuică fiartă de două ori.

Pentru greață, „ciumurleală”

* Se ținea sare grunjoasă în gură și se freca bol­na­vul cu ustu­roi la tâmple și la încheieturile mâinilor. Se frecau mâinile cu oțet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.