Sinuzita este o afecțiune în care mucoasa care acoperă pereții sinusurilor se inflamează. Este cea mai grea infecție a căilor respiratorii. Simptomele sinuzitei constau în dureri sau presiune la nivelul frunții, nasului, obrajilor, dureri de cap, febră, dificultate în respirație, tuse în special noaptea, dureri de dinți, greață. Secrețiile nazale sunt purulente și au culoarea galben-verzuie. Tratamentul sinuzitelor depinde de cauza lor.
* Puneți-vă un prosop cald pe ochi și pe obraji și țineți-l până când se răcește. Încălziți-l din nou și repetați cât de des doriți, până când se ameliorează simptomele.
* Faceți un mini-masaj al sinusurilor. Acesta îmbunătățește circulația în zonă și ameliorează durerea.
* Faceți un tratament cu aburi. Puneți într-un vas apă fierbinte, în care adăugați câteva picături de ulei de eucalipt, de mentă sau de lavandă. Poziționați-vă deasupra vasului și inspirați adânc aburii pe nas.
* Inhalații cu apă cu sare. Luați 100 g sare de bucătărie, puneți-o într-un vas cu apă fiartă, acoperiți capul cu un prosop și inhalați aburii timp de 10-15 minute.
* Puneți pe frunte foi de varză sau felii de lămâie și lăsați-le până dimineața.
* Beți ceaiuri de mușețel, măceșe, ghimbir, soc, coada-șoricelului, în amestec sau separat, pregătite în infuzie, timp de 5-10 minute, câte două căni pe zi, una înainte de culcare.
* Consumați fagure de miere. Se mestecă 15 minute, apoi se aruncă. Acesta ajută corpul să capete energie.
* Odihniți-vă suficient.
* Luați câte două lingurițe de miere după fiecare masă. Aceasta ajută corpul să-și recapete energia, iar sinusurile revin la normal.
* Regim alimentar – consumați multe legume și fructe proaspete, carne de vită și pasăre, pește, ouă, lactate. Evitați carnea de porc, mezelurile, grăsimile.
* Nu consumați băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează umflarea mucoasei nazale și sinusale.
* Echinacea și astragalusul sunt două plante care întăresc sistemul imunitar și distrug bacteriile și virusurile. Luați câte 200 mg de Echinacea de patru ori pe zi și 200 mg de Astragalus, de două ori pe zi, între mese. Luați dozajul complet, timp de câteva săptămâni, până când sinuzita se ameliorează. Sănătate multă vă doresc!
ELISABETA S. – Drăgășani
„Sufăr de Zona Zoster pe nervul trigemen” (Răspuns pentru MIHAI T. – București)
Această afecțiune este cauzată de un virus herpetic și afectează rădăcinile unor nervi. Una dintre cauzele care declanșează simptomatologia dureroasă și erupțiile cutanate este și imunitatea scăzută. Intern, vă recomand un antiviral foarte bun: tinctură de propolis. Doza este de 2 picături per kilogram, de trei ori pe zi, pe o bucățică de pâine.
Extern: preparați un unguent antiinflamator și analgezic. Compoziție: 15 g sunătoare, 10 g lavandă, 10 g mac de câmp (floare), 25 g roiniță, 30 g sânziene și 30 g tătăneasă. Toate ingredientele se pun într-un borcan cu capac. Se toarnă peste ele 100 ml alcool de 60º. Se lasă la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baia de abur cu 500 ml ulei de măsline și se ține 3 ore la fiert. Se mai lasă la macerat 48 de ore. Se filtrează, iar separat se topesc 30 g ceară de albine și 15 g propolis. Se combină uleiul medicinal cu ceara topită și propolisul, amestecând până se omogenizează. Unguentul se păstrează la frigider. Se aplică de două ori pe zi și se masează circular. Unguentul este util și în nevralgii de diferite etiologii. Vă doresc numai bine!
FLOREA B. – jud. Olt
„Din cauza lipsei de calciu, fac crize de spasmofilie” (Răspuns pentru LAVINIA – Bistrița)
Procurați un ou de la țară de maximum 2 zile! Se spală și se șterge, apoi se pune într-un pahar și se acoperă oul cu zeamă de lămâie. După 2-3 zile, lămâia dizolvă coaja oului (aveți grijă să-l scoateți înainte de a ajunge la învelișul albușului). Ce a rezultat se ia dimineața, pe stomacul gol, câte o linguriță. Dacă se poate, e bine să consumați și apă minerală bogată în magneziu. Efectul este evident chiar din primele zile. Vă doresc credință și sănătate și să vă fie de folos!
MĂDĂLINA P.
„La fiecare șase luni mă umplu de furuncule” (Răspuns pentru MAGDA – Galați)
Furunculul apare din cauza unei bacterii foarte agresive, de obicei stafilococ, care-și face loc de-a lungul unui folicul de păr, până sub piele. Acesta se umple cu puroi, se umflă și formeză un „cap” alb sau galben, după cum lichidul din interior creează presiune. Furunculul se formează atunci când obiectele de îmbrăcăminte se freacă de piele, apare în zona de piele umedă, pe gât, în zona axilară, în zona feselor sau a coapselor. Un furuncul se sparge singur în două săptămâni, apoi începe să se vindece. Puteți accelera procesul favorizând formarea „capului” și eliminarea puroiului, încercând mai multe metode.
* Puneți pe locul unde apar furuncule felii de pâine, foaie de varză crudă sau smochine încălzite, folosindu-le alternativ.
* Un bun remediu este ceaiul de cimbru sau de mușețel, în loc de apă. Cimbrul conține un compus antiseptic denumit timol, care ajută la prevenirea infecției, iar ceaiul de mușețel conține o substanță numită camozilenă, care are proprietăți antiinflamatorii.
* La fel de eficiente sunt și compresele cu tinctură de gălbenele sau de sunătoare. Puneți într-o cană cu apă caldă câte o linguriță din fiecare tinctură, înmuiați un tampon de vată sau tifon în soluția obținută și aplicați compresa de câteva ori pe zi, pentru a reduce durerea și inflamația.
* Foile de varză fiartă aplicate pe furuncul extrag puroiul. Foile de varză se fierb timp de un minut. Lăsați să se răcească puțin, apoi înfășurați-le în tifon și le lăsați să stea timp de o oră, fixându-le cu bandă adezivă. Schimbați-le în fiecare zi. Când schimbați compresa, spălați locul afectat cu săpun antibacterian.
* Folosiți ulei din arbore de ceai. Acesta este un antiseptic natural, care distruge germenii și accelerează vindecarea pielii.
* Din cauza căldurii și a presiunii, bacteriile pot rămâne blocate în părul de pe corp. De aceea, evitați să purtați haine strâmte sau orice alte obiecte de îmbrăcăminte care se freacă de piele și rețin transpirația. Optați pentru haine largi, confortabile. Din cauza faptului că ați avut problema cu furunculele și în trecut, puteți să începeți să folosiți o substanță antibacteriană, cum ar fi Betadina sau alt gel de curățat pe bază de alcool în apă. Multă sănătate vă doresc!
NICOLAE V. – Craiova