Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Eveniment coregrafic – JTI – 25 de ani

• Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani de existență, prin prezența companiei B. DANCE din Taipei, care va veni pentru prima dată în România cu spectacolul „Alice”, ce va fi prezentat la București și Sibiu •

Poezie și dans

„Alice” este o creație rezultată din colaborarea B. ­DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania elvețiană, Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul, inspirat de celebra carte „Alice în Țara Minunilor”, atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute cou­ture și o scenografie elegantă, cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru, ce unesc poezia cu basmul, precum și cultura occidentală cu cea orientală.

„Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Combină stilurile de dans din Asia de Est cu dansul contemporan occidental, balet, hip hop, jazz, tai chi, arte marțiale, kung fu, dans popular chinezesc. […] Acrobațiile completează piesa: picioarele se mișcă ca niște bricege ascuțite, apoi din nou ca niște valuri curgătoare”, scria    cu încântare presa elvețiană despre spectacolul ­”Alice”.

Coregraful Po-Cheng Tsai a absolvit Universitatea Națională de Arte din Taipei în 2009. În urma studiilor, a fondat B. DANCE și i-a găsit propriul limbaj și estetica coregrafică. Artistul combină mișcările tradiționale asiatice, artele marțiale și dansul contemporan, forțând limitele, pentru a aduce laolaltă misticismul și fantezia orientală în spectacole emoționante, accesibile publicului. Po-Cheng Tsai a fost desemnat Coregraful anului 2018 de revista germană „Tanz”. În 2019, B. DANCE a primit premiul Mervyn Stutter „Spirit of the Fringe”, în cadrul Festivalului Fringe, de la Edinburgh. Premiat de mai multe ori, în cadrul unor concursuri coregrafice internaționale, Po-Cheng Tsai a creat coregrafii și pentru companii de dans renumite, precum Introdans, Tanz Luzerner Theatre, Gauthier Dance, Cloud Gate 2, Bern Tanzcompagnie și La Veronal.

­­

România, în fruntea listei

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi și trupe celebre, printre care Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala – Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy. În 2017, a venit în România Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018, compania de dans Martha Graham, iar în 2019, compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 și 2021 au fost amânate din cauza pandemiei, desfășurându-se cu un decalaj de un an. Ediția 2020, desfășurată în 2021, i-a avut ca invitați pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan, și Jazz at Lincoln Center Orchestra. În 2022, Jean-Claude Gallotta a prezentat „My Ladies Rock” la București și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar Aterballetto, cea mai mare companie italiană de dans, a susținut spectacolul Don Juan. Anul trecut, au fost în România Ballets Jazz de Montreal, cu „Dance Me”, pe muzica lui Leonard Cohen. Întâlnirile JTI cu B. DANCE sunt organizate, ca de obicei, de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață. Producător general: Fundaţia Art ­Production.

Po-Cheng Tsai, coregraful spectacolului „Alice”

„Dansul este viața mea”

– Ce v-a atras la „Alice în Țara Minunilor”?

Po-Cheng Tsai

– Extraordinara bogăție, varietatea și dinamica personajelor, laolaltă cu uriașa creativitate a unei lumi întregi.

– Are textul potențial coregrafic?

– Această poveste îți dă un spațiu foarte amplu de expresie a creativității, a imaginației, și poate fi transformată în dans foarte frumos.

– Cum ați tradus povestea în dans?

– Nu prezint în spectacol întreaga poveste, ci mai degrabă mă focusez pe anumite scene faimoase din carte și pe lupta și conflictele dintre personaje.

– Cum combinați cultura orientală cu cea vestică în spectacolele dumneavoastră?

– Am încorporat în acest spectacol foarte multe simboluri din arealul asiatic, care susțin, totuși, foarte bine, opera originală.

– Dar din punct de vedere spiritual, sunt Orientul și Occidentul compatibile?

– Eu consider că da, după cum se va vedea și în producția noastră.

– Balet, jazz, tai chi, dansuri populare chinezești, dans contemporan… Cum spun toate acestea povestea micuței Alice?

– În opinia mea, orice formă de dans este asemănătoare, până la un punct. Cu diferența crucială dată de corpul și de limbajul trupului fiecărui dansator în parte, care este unic.

– Cum vă considerați, ca persoană și ca artist: mai mult asiatic sau mai mult occidental?

– Mă consider un coregraf fără bariere geografice sau spirituale, care înceracă să combine în arta sa tot ce e mai bun din toate culturile.

– Cum ați început să dansați?

– Când eram mic, eram foarte plin de energie, așa că mama m-a trimis la școala de dans. A fost dragoste la prima vedere. Din copilărie și până în ziua de azi, îi sunt fidel dansului.

– Preferați dansul clasic sau pe cel contemporan?

– Iubesc orice formă de dans.

– Ce reprezintă dansul pentru dumneavoastră?

– Pur și simplu, viață. Nu m-aș putea imagina făcând altceva. Dansul este viața mea.

(Biletele se găsesc la Casa de bilete a Teatrului Național București și online în rețelele Eventim.ro și Bilet.ro.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian