• Chiar dacă e greu de crezut, cercetări realizate recent în domeniul biologiei dovedesc că plantele sunt dotate cu emoții și sentimente, comunică frecvent între ele, ba chiar și cu noi, oamenii •
Pot plantele să simtă durerea?
Spre deosebire de oameni și animale, plantele sunt considerate ființe lipsite de senzații și sentimente. Cercetări de ultimă oră, realizate în Anglia, arată, totuși, că și plantele reacționează la mediul în care trăiesc și pot, într-adevăr, să vadă, să atingă, să miroasă și să audă. Simt, așadar, plantele durere – atunci când le tăiem sau când le culegem? Majoritatea oamenilor de știință tind să spună că nu. Deși experimente realizate în laborator au dovedit că o roșie „țipă”, atunci când este tăiată, durere nu simte. Plantelor le lipsește ceva crucial: un sistem nervos și un creier, care ar putea transforma percepția pericolului în senzații propriu-zise.
Comunică plantele între ele?
Experimente uluitoare, realizate în America, încă din anii ‘60, au dovedit că o plantă, martoră la uciderea altei plante prin opărire cu apă, emite vibrații ce pot fi interpretate ca strigăte de ajutor. Există și plante care se folosesc de anumite emisii gazoase pentru a avertiza alte plante, atunci când se apropie un inamic. Cercetătorii au descoperit, de pildă, că fasolea emană anumite parfumuri amare, atunci când e atacată de acarieni. Ea produce, de asemenea, un nectar dulce, pentru a atrage furnici, care se hrănesc cu acarieni. În acest fel, planta nu numai că se apără, dar folosește și gazul pe care îl emite pentru a le semnala celorlalți reprezentanți ai speciei că se confruntă cu un pericol iminent. Noi comunicăm prin cuvinte, plantele prin emisii aromatice. Să fim prin asta superiori?
Plantelor le place să le vorbești?
„Bună, drăguța mea! Cum te simți?”.. Vă numărați și dvs. printre oamenii care vorbesc cu plantele lor? Aflați atunci că nu sunteți nici pe departe nebuni. Dimpotrivă, plantelor le place la nebunie să li te adresezi. Desigur, nu pot înțelege ce anume le spunem, dar simt prietenia și afecțiunea și cresc mai repede și mai frumos. Explicația? Cercetătorii sunt cu toții de acord că undele sonore și dioxidul de carbon emis atunci când vorbim favorizează creșterea plantelor. Experimentele au arătat chiar și că vorbele blânde le stimulează creșterea, în timp ce cuvintele urâte au efect opus.
Plantele purifică aerul?
Faptul că arborii pot purifica aerul, filtrează apa de ploaie și pot egaliza diferențele de temperatură este bine-cunoscut. Dar sunt oare și plantele de apartament înzestrate cu aceste abilități? Da, cel puțin când vine vorba de efectul de purificare a aerului. Fiecare plantă absoarbe dioxidul de carbon din aer, îl transformă în oxigen și contribuie astfel la îmbunătățirea climatului ambiental. Mai ales plantele cu frunze mari sunt deosebit de pricepute la asta. Unele plante filtrează chiar și poluanții din aer, pe care ni-i aducem singuri în casă, de exemplu odată cu mobila, cu accesoriile din locuință sau cu covoarele pe care le cumpărăm. Adevărați maeștri sunt din acest punct de vedere iedera, ficusul și monstera.
Ne ajută plantele să ne relaxăm?
Cine s-a plimbat vreodată printr-o pădure, observând atent peisajul și respirând profund, știe că natura contribuie la reducerea stresului. Nu e de altfel întâmplător că așa-numita „baie de pădure” este considerată de mulți o modalitate eficientă de a se destinde. În Japonia, universități întregi se dedică exclusiv cercetării acestei forme de relaxare. Însă nu doar natura din exterior, ci și plantele de apartament exercită asupra oamenilor un efect similar. Acest fapt este dovedit științific. Un studiu realizat la Universitatea americană din Michigan a demonstrat că plantele de apartament inhibă eliberarea cortizolului, hormonul stresului, și în felul acesta, ne îmbunătățesc dispoziția. Un studiu britanic pe termen lung, la care au participat peste 10.000 de oameni, a demonstrat, la rândul său, că toți cei care aveau în casă multe plante de apartament erau mai fericiți. Verdele ne permite, de asemenea, să ne concentrăm mai bine asupra muncii noastre și să luăm decizii mai bune. Cercetătorii nu știu încă exact de ce se întâmplă acest lucru. Misterele naturii sunt departe de a fi fost dezlegate deplin.